Astenia de toamnă apare la schimbarea anotimpului, ca un răspuns de adaptare al organismului la schimbările de mediu și este caracterizată de stări de moleșeală și oboseală inexplicabilă. Mihaela Bilic spune că există un aliment care combate această astenie.
Mihaela Bilic, despre alimentul care combate astenia de toamnă
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a precizat că astenia de toamnă poate fi combătută cu un aliment pe care românii îl consumă aproape zilnic: brânza.
„Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită! Vă fac cunoștință astăzi cu 2 tipuri de brânză… altfel”, a scris dr Bilic pe pagina sa de Facebook.
Potrivit medicului nutriționist, cea mai bună brânză ce poate fi consumată pe grill sau prăjită este halloumi.
„Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!”, spunea Mihaela Bilic.
Brânza halloumi este consumată în mai multe țări precum Liban, Turcia și este la mare căutare în Grecia și tot mai mulți români încep să-i aprecieze gustul intens.
„Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia. În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cât e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!”, a explicat Mihaela Bilic.
La fel de bună pentru astenia de toamnă este și fondue, o brânză topită în vin, un preparat extrem de apreciat în Franța.
„La mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numit “fondue”. Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Exista vase speciale de fondue în magazinele de electrocasnice, așa cum există amestecuri de brânză pentru fondue în toate supermarketurile”, a explicat Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic a explicat că nu brânza în sine este cea care combate astenia de toamnă, ci faptul că aceasta este consumată, de obicei, alături de prieteni.
„Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stai în jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant. În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie- nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat”, a explicat medicul nutriționist.
„Iar dacă moralul nu s-a ridicat, merită știut că există fondue cu ciocolată, în care se înmoaie bucățele de fructe proaspete. De la căpșuni la banane și ananas, orice fruct merge cu ciocolată topită. Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!”, a subliniat ea.