Care sunt florile comestibile

.

Florile comestibile formează un grup surprinzător de numeros, iar valoarea lor depășește esteticul. Sunt colorate, sunt parfumate, dar au și proprietăți nutritive importante. Descoperă florile comestibile, principalele lor beneficii și modul în care pot fi folosite în arta culinară.

Fie că pregătești o masă pentru musafiri sau doar o salată de fructe pentru tine, pune și petale de la florile comestibile pe care le vom prezenta mai jos. Vor aduce un strop de culoare, vor da o notă elegantă și romantică mesei și vor face alimentele mult mai apetisante.

Aproape toate florile comestibile au proprietăți vindecătoare sau sunt plante de leac, cum se spune în popor. Și multe dintre ele pot fi cultivate în jardienere sau ghivece, dacă nu ai o grădină unde le poți crește din semințe.

Florile comestibile sunt folosite de mii de ani la ceaiuri și tincturi, dar și în bucătăria indiană sau în bucătăria orientală. Și pe meleagurile noastre au început să fie căutate și apreciate în mod deosebit de către persoanele care țin diete vegetariene.

Beneficiile florilor comestibile

Aproape toate florile comestibile sunt flori cu proprietăți terapeutice. Ele sunt bogate în vitamina C, vitamine din seria B, betacaroten, antioxidanți și flavonoide care stimulează imunitatea și ajută adesea sistemul digestiv sau aparatul cardiac.

Cu cât au culori mai puternice și vibrante, precum călțunașii, gălbenelele, trandafirii sau albăstrelele, cu atât proprietățile lor vindecătoare sunt mai puternice. Cu toate că nu sunt la fel de bogate în antociani, antioxidanți și flavoinoizi precum fructele, florile comestibile au totuși și un rol de apărare a organismului, pe lângă rolul lor decorativ foarte apreciat.

Cum pot fi folosite florile comestibile în bucătărie

Florile comestibile se culeg dimineața, să fie cât mai proaspete și pline de nectar. Trebuie să le culegi din zone curate, lipsite de poluare, departe de orașe sau șosele intens circulate. Pe unele dintre ele le poți cultiva în propria curte sau în ghivece.

Florile comestibile trebuie consumate chiar în ziua în care sunt culese. Ele trebuie curățate de codițe, iar în cazul în care au sepale și un receptacul tare, așa cum este cazul trandafirilor, se folosesc doar petalele.

Aceste flori pot constitui un decor interesant și atractiv pentru aperitive dulci sau sărate, pentru prăjiturile acoperite cu cremă sau martipan, pentru torturile festive. Florile cu un gust ușor acrișor sunt excelente în salate, iar cele mai dulci sunt excelente în salatele de fructe sau în băuturile răcoritoare precum ceaiurile cu gheață sau limonadele făcute în casă.

Pentru a le păstra într-o formă cât mai decorativă și pline de culoare, le poți congela în cuburi de gheață. Ulterior, le poți folosi în limonade, sucuri și ceaiuri.

Florile comestibile de primăvară

Viola tricolor

Care sunt florile comestibile

Această floare, cunoscută popular drept panseluță, este folosită încă din Antichitate pentru proprietățile ei curative. Ea stimulează imunitatea, reduce inflamațiile, ajută inima și curăță pielea. Denumită științific viola tricolor, este o plantă cu certe beneficii pentru sănătate de la care pot fi consumate și florile în stare naturală.

Păpădia

Florile aurii de păpădie sunt bine cunoscute drept plante de leac, deosebit de valoroase pentru ficat și pentru stomac, pentru rinichi și chiar pentru boli de piele. Din păpădie se fac numeroase tincturi, loțiuni și creme pentru piele, dar și infuzii pentru tratarea bolilor de ficat și de rinichi.

Păpădia înflorește primăvara devreme și se pot consuma atât florile, cât și frunzele de la această plantă. Frunzele fragede și tinere cu gust amărui se adaugă la salate. Florile se pot adăuga și ele la salată, atât pentru ornament, cât și pentru gustul lor parfumat și amărui, care aduce aminte de mierea de mană.

Trandafirul de dulceață

Care sunt florile comestibile

trandafiri de dulceata

Toate soiurile de trandafiri au petale comestibile, în sensul că sunt sigure pentru consum. Cu toate acestea, petalele cele mai parfumate și dulci sunt cele ale trandafirului de dulceață. Le poți folosi pentru a orna un tort, prăjituri sofisticate sau o salată de fructe. Le poți macera pentru a face un suc parfumat sau le poți transforma în dulceață.

Florile de trandafir de dulceață se culeg dimineața devreme, imediat după ce se usucă roua de pe ele. Astfel, ele păstrează mai mult parfum și vor fi un ornament delicat pentru un tort sau pentru o înghețată.

Salcâmul

Florile de salcâm se consumă de câteva sute de ani și pe meleagurile noastre. Sunt flori dulci și foarte parfumate, care se culeg imediat ce s-au deschis. Bunicile din Moldova sau din sudul țării scufundă florile de salcâm într-un aluat subțire de clătite și le prăjesc rapid în baie de ulei. Le pudrează cu zahăr vanilat și sunt o delicatesă de primăvară.

Florile de salcâm pot fi consumate ca atare în salate sau ca ornament la prăjiturile cremoase. Poți face infuzie în apă sau lapte cald, cu miere, cu lămâie și cu vanilie. Vei obține două băuturi parfumate și delicioase.  

Liliacul

Știai că liliacul face parte din familia măslinului? El crește în flora noastră spontană din Dobrogea și de la cheile Dunării, dar este cultivat în grădini pe tot cuprinsul țării în diverse zone de șes sau de deal. Florile de liliac sunt puțin dulci și foarte parfumate.

Trebuie culese cu grijă de codițe, stropite cu puțină apă și pudrate cu zahăr pudră râșnit foarte fin. Astfel, pot fi folosite drept ornament pentru torturi de nuntă, pentru prăjituri sau salate de fructe.

Florile de tei

Binecunoscute pentru proprietățile lor calmante, relaxante și revitalizante, florile de tei sunt folosite adesea în ceaiuri și infuzii pentru a calma durerile de cap, migrenele, durerile în gât sau sinusurile inflamate.

Florile de tei, culese de pe codițe, sunt frumoase, delicate și reprezintă un ornament excelent pentru diverse deserturi, salate de legume sau de fructe.

Saschiul

Care sunt florile comestibile

Florile albastre de saschiu înfloresc primăvara în lunile aprilie și mai. Le vei găsi prin pădure, pe dealuri sau le poți cultiva la tine în curte. Saschiul este folosit de multă vreme pentru proprietățile lui tonice și revigorante, pentru că stimulează imunitatea și apără inima. Iar florile lui frumoase, cu cinci petale, sunt deosebit de decorative și pot fi adăugate în băuturi răcoritoare, în dulciuri și salate.

Florile comestibile de vară

Albăstrelele

Folosește petalelele de albăstrele pentru a aduce o pată de culoare deosebită în salate și aperitive. Ele au un gust destul de neutru, astfel că nu schimbă cu nimic aromele alimentelor, dar arată mai apetisant cu un strop de albastru.

Gălbenelele

Binecunoscute pentru proprietățile lor emoliente, antiinflamatoare și antibacteriene, gălbenelele stau la baza multor produse naturiste excelente pentru piele, pentru stomac, pentru digestie sau pentru articulații. Florile ca atare, în stare naturală, rupte de codițe, se pot adăuga la salate și aperitive pentru culoarea lor galbenă vibrantă și apetisantă.

Mușcata

În mod surprinzător, florile de mușcată pot fi folosite pentru a decora diverse preparate mai de soi. Ele au un parfum deosebit și un gust ușor picant, amărui și dulceag în același timp. Sunt indicate mai mult pentru aperitivele sărate sau pentru salatele de crudități sau de legume de vară.

Cicoarea

Care sunt florile comestibile

Floarea de cicoare este deosebit de frumoasă, cu nuanța ei de peruzea. Dar este și o floare comestibilă, dacă este curățată complet codița. Poți orna cu florile de cicoare diverse prăjituri, platouri cu aperitive și salate.  

Trifoiul roșu

Florile de trifoi roșu sunt dulci, pline de nectar și un deliciu pentru albine și fluturi. Dacă lor le place, înseamnă că sunt flori pline de dulceață și de parfum. Decorează cu trifoi roșu din curte ceaiul, prăjiturile sau salatele pe care le servești musafirilor. Vor fi surprinși să descopere aceste flori frumoase și totodată parfumate și dulci.

Valeriana

Care sunt florile comestibile

Este binecunoscută valeriana pentru proprietățile calmante și relaxante. Din valeriană se produc diverse tipuri de somnifere naturale, care nu au efectele controversate ale somniferelor sintetice. Florile proaspete de valeriană pot fi consumate ca atare și folosite drept decor în ceștile cu ceai sau în salatele de fructe.

Florile de dovlecel

La începutul verii, înfloresc dovleceii și dovlecii. Florile de dovlecel sunt folosite de multă vreme în bucătăria românească, umplute cu legume și orez sau cu o combinație de carne tocată și legume. Pot fi gătite așa cum gătești sarmale sau ardei umpluți și vei fi surprinsă de textura lor dulceagă.

Caprifoiul

Care sunt florile comestibile

Cunoscut mai degrabă după numele ”Mâna Maicii Domnului”, caprifoiul înflorește toată vara și are flori dulci și parfumate. Le poți folosi pentru infuzii care alină oboseala și durerile de cap sau le poți adăuga în salate de fructe și băuturi aromate.

Călțunașii

Condurași, călțunași sau colțunași, oricum le-ai spune sunt flori cunoscute, pe care mai toți le-am văzut prin ograda bunicilor. Poate că bunica nu știa să le folosească în mâncare, dar maeștrii bucătari de azi adoră aceste flori în nuanțe roșii-portocalii cu care le place să decoreze aperitivele sărate. Colțunașii au un gust ușor acrișor și o aromă care aduce aminte de citrice.

Limba mielului

Limba mielului sau floarea-stea este o plantă care produce flori delicate, în formă de stea. Florile sunt de obicei albastre, dar pot fi de asemenea albe sau roz. În bucătărie, există o multitudine de modalități de a folosi limba mielului, atât florile cât și frunzele acesteia fiind comestibile. Florile sunt adesea descrise ca având o aromă ușor dulce care amintește de castravete și miere.

Hibiscus

hibiscus flori de grădină

Poți găsi numeroase soiuri de hibiscus pe care îl poți cultiva în grădină sau în ghivece. Din anumite soiuri se face ceai, iar florile acestuia sunt dulcege și pot fi consumate în stare naturală, adăugate drept ornamente la torturi festive sau la prăjituri simandicoase. Cel mai popular soi comestibil este cunoscut sub numele de roselle sau Hibiscus sabdariffa. Floarea de hibiscus este folosită la prepararea ceaiurilor, dulcețurilor sau a salatelor. Unele cercetări sugerează că florile de hibiscus pot avea un impact pozitiv asupra colesterolului și tensiunii arteriale.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton