Unii experţi susţin că femeile au fost induse în eroare de-a lungul timpului, iar ele ar putea de fapt să aibă orgasm la fel ca un bărbat: de fiecare dată când fac sex!
Totul stă în modul în care am fost educaţi în plan sexual. În timp ce băieţii aud că ejacularea se produce uşor şi este necesară pentru conceperea copiilor, fetele aud că femeilor le este mai greu să atingă orgasmul, dar el oricum nu contează în reproducere. Această mentalitate adoptată de zeci de ani încoace îndepărtează femeile tot mai mult de orgasm.
Aşadar, dacă femeile ar fi auzit că orgasmul feminin este un act natural, de care depinde evoluţia umană, nu l-ar mai fi tratat ca pe o „minune” pe care o aşteaptă, dar ea nu vine.
O fi sau nu adevărată această teorie? Alţii se limitează să spună că este o situaţie de tipul, „cine a fost primul: oul sau găina?”
Această teorie ridică însă un mare semn de întrebare: are sau nu orgasmul feminin un rol în evoluţia umană?
În anul 1979 doctorul Donald Symons răspunde negativ la această întrebare, argumentând în felul următor: orgasmul feminin nu este decât un artifact, un produs adiacent al dezvoltării embrionare în primele opt, nouă săptămâni de viaţă, potrivit nytimes.com.
La acea perioadă sunt definitivate căile nervoase pentru mai multe reflexe printre care şi orgasmul, după care dezvoltarea embrionară se diferenţiază în funcţie de sexul fătului. Astfel, la bărbaţii se dezvoltă penisul, împreună cu potenţialul de a avea orgasm şi de a ejacula, în timp ce femeile rămân cu reflexul de a avea orgasm, definitivat de acele căi nervoase.
Cu alte cuvinte, Symons spune că femeile au de orgasm printr-un accident fericit, datorat faptului că iniţial avem acelaşi plan de dezvoltare embrionară.
Doctorul Elisabeth A. Lloyd, un alt specialist care nu vede importanţa evoluţionară a orgasmului feminine, spune că sfârcurile bărbaţilor sunt precum orgasmul femeilor: nu au un rol în evoluţia umană şi au apărut accidental, în urma procesului de dezvoltare embrionară.
Lloyd evidenţiază faptul că sexualitatea feminină nu este identică cu cea masculină. O femeie nu trebuie să fie excitată şi să aibă orgasm pentru a face sex şi pentru a rămâne însărcinată. Aşadar, ea consideră că orgasmul feminin nu are vreun alt scop în afara de a face sexul distractiv.
Alţi oameni de ştiinţă sunt de părere că tocmai acesta este rolul evoluţionist al orgasmului: faptul că o ademeneşte pe femeie să facă sex, deci maximizează şansele de reproducere.
Doctorul Elisabeth A. Lloyd a analizat 32 de studii întinse pe 74 de ani, privind frecvenţa şi abilitatea femeilor de a avea orgasm în timpul sexului şi a ajuns la concluzia că femeile ating mult mai greu orgasmul decât bărbaţii. Fiind un produs al hazardului, nu îi putem recunoaşte importanţa în cadrul evoluţiei umane.
Doctorul John Alcock o contrazice însă, precizând că raritatea cu care au femeile orgasm le determină să îşi aleagă cu mai multă grijă partenerii de reproducere. „Femeile folosesc orgasmul pentru a evalua la nivel inconştient calitatea bărbatului cu care concep un copil”, descrie doctorul.
Astfel, orgasmul feminin asigură nu numai supravieţuirea speciei, ci şi o evoluţie, la propriu, umană!
Există şi alte teorii care susţin importanţa orgasmului feminin. Doctorii Robin Baker şi Mark Bellis sunt de părere că orgasmul feminin ajută la transportarea spermei în uter. Ei au făcut un studiu care arată că atunci când femeia are orgasm undeva între cu un minut înainte de ejacularea bărbatului până la 45 de minute după, ea reţine mai multă spermă, iar contracţiile ce însoţesc orgasmul feminin o duc mai repede în uter.
Totuşi, această teorie menită să spele imaginea orgasmului feminin este combătută de o alta a doctorului Ludwig Wildt, care a descoperit că uterul unei femei se contractă atunci când ea NU face sex şi nu are orgasm. Această descoperire naşte suspiciune asupra contracţiilor uterine din timpul orgasmului, care ar facilita drumul spermatozoizilor la ovul.
Ce concluzii putem trage privind rolul orgasmului în evoluţia umană? Niciuna unanim acceptată! Dar putem medita cu băgare de seamă asupra teoriei de la începutul articolului…
Dacă ţi-a plăcut acest articol, citeşte şi opt mituri despre orgasmul feminin.