Postul Sfintei Maria începe pe 1 august și se termină pe 15 august, ziua în care este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Timp de două săptămâni, creștinii aleg să mănânce de post, evitând alimentele „de dulce”. De aceea, ți-am pregătit șase rețete de post, savuroase și sățioase.
Salata de linte este unul dintre cele mai sățioase și gustoase preparate, care vor intra rapid în meniul tău, atât pe perioada postului cât și după ea.
Lintea din conservă se clătește sub un jet de apă, după care se răstoarnă într-un bol mai mare. Se adaugă ceapa, castrevetele, roșiile și ardeiul tăiate cubulețe, precum și măslinele verzi feliate. Se pune oțet și sare după gust. Se amesteacă toate ingredientele și salata este gata.
Fasolea este unul dintre cele mai sățioase alimente pe care le poți consuma pe timpul postului, datorită conținutului bogat în proteine și fibre. Iar această salată de fasole roșie este una delicioasă și se face în doar câteva minute.
Ingrediente:
1 conservă fasole roșie
1 ceapă veche mai mare
sare
piper
oțet
1 lungură ulei
Mod de preparare:
Fasolea roșie se trece printr-un jet de apă, până ce apa este limpede. Se pune într-un bol încăpător, apoi se amestecă cu ceapa tăiată cubulețe, sarea, piperul, uleiul și oțetul. Folosiți cât oțet doriți, în funcție de cât de acră vă place să fie salata.
Această salată trebuie lăsată 10-15 minute la frigider pentru a se îndrepătrunde gusturile.
Supă de roșii cu fidea
Supa de roșii este unul dintre cele mai iubitre preparate din timpul verii. Și asta datorită faptului că poate fi consumată atât rece, de la frigider, cât și caldă. Gustul este la fel de bun.
Ingrediente:
2 kg roșii
apă
1 ceapă
1 morcov
1 ardei kapia mai mic
1 lingură ulei de măsline
1 linguriță de zahăr
sare
fidea
Mod de preparare:
Roșiile se separă de coajă și semințe. Dacă nu aveți separator pentru roșii, le puteți pune într-o oală cu apă clocotită pentru a le îndepărta cu ușurință coaja. Se taie cotorul și se pun la fiert, într-o oală cu apă cât să le acopere.
În timp ce roșiile se află pe foc se toacă restul legumelor. Acestea se călesc în uleiul de măsline. După ce și-au schimbat puțin culoarea, se pune o ceașcă de apă și se lasă să fiarbă puțin.
După ce s-au fiert roșiile, se pasează și se pun din nou pe foc. Peste ele se adaugă legumele, zahărul și sarea, precum și apă pentru a obține consistența dorită.
Supa de roșii se lasă la fiert până ce legumele s-au fiert bine. În acest moment se adaugă fideaua (fără ouă) și se mai lasă pe foc câteva minute până ce și aceasta este fiartă.
Supa poate fi servită imediat sau așteptați până se răcește bine.
Cartofi la cuptor cu crustă crocantă
Se fac repede, nu vă țin mult în picioare și sunt absolut delicioși. Acești cartofi vor deveni rapid un fel de mâncare apreciat de toată lumea. Și partea cea mai bună, sunt de post, dar pot fi serviți și ca garnitură.
Ingrediente:
5-6 cartofi mai mari
ulei
sare
piper
boia dulce
cimbru
2-3 căței de usturoi
Mod de preparare:
Cartofii se curăță de coajă, se spală și se taie rondele sau felii puțin mai groase. Se pun pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
Rondele de cartofi se ung pe fiecare parte cu un amestec format din ulei, boia de ardei dulce, sare, piper și cimbru. Printre cartofi se pun feliuțe de usturoi.
Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 200 grade timp de 25-30 minute. După aceea rodelele se întorc și se mai lasă 5-10 minute la cuptor, în funcție de cât de crocante vreți să fie. La interior, cartoful va fi moale și delicios.
Ghiveciul este o mâncare țărănească, plină de legume delicioase. Datorită faptului că este făcut dintr-o mulțime de legume acest preparat nu are nevoie de niciun fel de adaos de gust din comerț.
Ingrediente:
1 vânătă
1 dovlecel
2-3 roșii
1 cană de mazăre
1 cană fasole verde
5-6 cartofi
2 ardei kapia
3 cepe
2 căței de usturoi
2 morcovi
2 linguri ulei
sare
piper
Mod de preparare:
Întâi ne ocupăm de vânătă. Aceasta se curăță de coajă și se taie cubulețe, după care se pune într-un bol cu apă rece și sare. Astfel vom scăpa de posibila amăreală a vinetei. Cât timp cubulețele de vinete stau în apă ne ocupăm de celelalte legume.
Se curăță și se taie morcovii rondele, iar celelalte legume, în afară de roșii, cuburi. Roșiile le vom da prin răzătoarea mare. Într-o cratiță mai mare se pune uleiul și când s-a încins se adaugă legumele. Peste ele se pun și vinetele stoarce bine de apă. Când au început să se călească se adaugă roșiile, 1 linguriță de sare și piper. Se acoperă cu apă și se lasă la fiert până ce legumele s-au fiert bine, iar sosul a scăzut până la consistența dorită.
Ghieciul se servește alături de pâine caldă sau mămăligă.