„Dietele japoneze sunt precum un iPod culinar – concentrează toată energia alimentelor într-o porţie cât mai mică şi stilizată”, apreciază autorul Naomi Moriyama.
Datorită stilului lor de viaţă sănătos, japonezii trăiesc cel mai mult, femeile în medie,86 de ani, iar bărbaţii 79 de ani. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, japonezii îşi trăiesc primii 75 de ani din viaţă fără probleme serioase de sănătate.
Aşadar, merită să împrumuţi şi tu din obiceiurile lor de dietă şi fitness, mai ales când pui la socoteală că doar 3% dintre japonezi suferă de obezitate, comparativ cu 32% dintre americani sau 11% dintre francezi. Ai spune că japonezii au noroc de gene bune, dar s-a dovedit că un japonez pune la fel de repede kilograme în plus, dacă adoptă stilul de viaţă occidental.
Iată ce obiceiuri de dietă şi fitness ale japonezilor merită să adopţi, pentru un corp sănătos şi atrăgător!
Mănâncă în porţii mici
Dacă obiceiul japonezilor este să mănânce până când se simt săturaţi în proporţie de 80%, află că în Occident oamenii depăşesc limita saturaţiei cu 24%! Cercetările arată că, cu cât serveşti mai multă mâncare în farfurie, cu atât tinzi să mănânci mai mult… cu până la 45% mai mult decât ai fi mâncat iniţial!
Aşa că japonezii au renunţat la farfuriile de mari dimensiuni şi le preferă pe cele mai mici.
Japonezii pun mare accent pe modul de prezentare al mâncării. Porţiile mici sunt frumos ornamentate, astfel încât eşti încurajată să mănânci cu privirea. Rezervi mai mult timp savurării mâncării, atunci când admiri modul în care ea este distribuită în farfurie.
Dacă savurezi mai mult mâncarea, îţi păcăleşti creierul şi îi dai mai repede senzaţia că a ajuns la saturaţie. În medie japonezii mănâncă cu 25% mai puţine calorii pe zi decât americanii.
Potrivit unui studiu, dacă ai mânca cu 8% mai puţine calorii pe zi şi ai creşte doar moderat activitatea fizică din timpul unei zile, ţi-ai lungi durata de viaţă.
Cum reduc japonezii caloriile
Ei apelează la cele mai hrănitoare alimente, dar slabe caloric, cum ar fi nelipsitul orez, care este prezent la fiecare masă într-un bol, inclusiv la micul dejun. Este slab în grăsimi, dar un carbohidrat ce îţi oferă energie şi senzaţia rapidă de saturaţie. El îţi diminuează nevoia de a mânca diverse gustări între mese. Pentru efectul scontat, serveşte-l în stil japonez, fără unt sau ulei.
Japonezii au o dietă bazată în general pe legume, cereale şi preparate marine. 72% din dieta unui japonez este constituită din legume, fructe şi cereale, soia şi algele marine se găsesc în proporţie de 14%, peştele în proporţie de 11%, iar carnea de pasăre şi ouăle în proporţie de 3%.
Japonezii consumă atât de multe preparate marine încât s-a constat că au între 45 şi 80% mai mult Omega 3 în sânge faţă de americani sau faţă de japonezii stabiliţă în America. Acest lucru a fost corelat şi cu o scădere semnificativă a riscului de infarct.
Cât sport fac japonezii
Cât despre cât timp şi energie alocă japonezii activităţii fizice, află că nu sunt atleţi desăvârşiţi. Secretul lor de menţinere în formă este mersul pe jos. Şofatul nu este o activitate atât de populară la japonezi, precum este în America de Nord, astfel că ei fac mai mulţi paşi zilnic.
Totodată,japonezii preferă activitatea fizică intensă, urmată de o perioadă mai lungă de odihnă, raportul general fiind de 2:1. Aşadar, dacă faci exerciţii fizice, alocă-le o perioadă mai lungă de timp şi ia-ţi o pauză pe măsură.