Populația de urși bruni din România este o bogăție pentru pădurile noastre și un simbol al vitalității și rezistenței naturii din Munții Carpați. Cu toate acestea, ursul este considerat o amenințare de către mulți turiști care nu știu să se ferească din calea lui. Iată câteva sfaturi vitale care te ajută dacă te întâlnești cu ursul și mai ales care te ajută să eviți o întâlnire periculoasă.
Fii deosebit de precaut când mergi la munte în drumeție în zonele în care a fost semnalat un urs. Cu atât mai periculos este să te întâlnești cu ursul primăvara, mai degrabă cu o ursoaică și puiii ei. Ursoaicele devin foarte agresive când au pui și consideră orice vietate mai mare decât puiii lor o amenințare pentru aceștia.
Ursul brun în România
Carpații românești găzduiesc una dintre cele mai mari populații de urși bruni din Europa. La o numărătoare recentă, dar nu foarte exactă, s-a stabilit că ave, 6.700 de urși bruni pe teritoriul României, din cei aproximativ 8000 de urși bruni care trăiesc în Carpați. Iar la nivel european, se estimează o populație de 18.000 de urși bruni, după cum informează asociația WWF România.
Ursul preferă locurile retrase, liniștite, departe de zonele populate. El se ferește de om pe care îl poate auzi și de la 300 de metri distanță. Cu toate acestea, turismul intensiv, dezvoltarea pârtiilor de ski și defrișarea pădurilor obligă urșii să caute hrană mult mai aproape de localități. Câteva exemplare obișnuiesc să ajungă în orașele și satele de munte, la pubele și mai ales în gospodăriile cu animale.
Ursul brun are un miros extrem de fin, de 2000 de ori mai ascuțit decât al omului. El poate detecta prezența unui anume animal sau a omului și la 14 ore după ce acesta a trecut prin zonă.
Mirosul și auzul sunt deosebit de dezvoltate în cazul acestui mamifer de pradă și trebuie să ții cont de aceste lucruri, dacă pleci în drumeție pe munte, mai ales în zonele mai puțin frecventate de turiști.
Paza bună trece primejdia rea! Ține cont de acest sfat înțelept și verifică din timp situația pe traseele montane pe care vrei să mergi. O drumeție la munte nu este o simplă plimbare la pădure! Trebuie să fii pregătit pentru orice eventualitate, trebuie să ai cu tine o trusă de prim ajutor și să fii conștient de faptul că poți să te întâlnești cu ursul, dacă nu ții cont de câteva sfaturi esențiale.
Discută cu localnicii sau pădurarii din zonă
Află dacă au fost semnalați urși în zona în care vrei să pleci în drumeție. Contactează localnicii de la marginea localităților, unde este posibil să apară câte un urs în căutare de hrană. Discută cu pădurarii și evită zonele în care au fost semnalați urși, mai ales usoaice cu pui.
Nu pleca singur sau în grup restrâns
Evită să pleci singur pe munte în zonele în care pot apărea urși în căutare de hrană. În mod obișnuit, ursul aude un om și de la 300 de metri distanță și se îndepărtează. Dar poate fi atras de mâncarea din rucsacul tău! Nu pleca singur pe munte și nu pleca în grup restrâns, doar cu 2 – 3 prieteni sau numai cu familia ta. În cazul unei întâlniri periculoase, poate fi foarte greu să îți aperi copiii!
Este bine să pleci în munte în grupuri mai mari de peste 4 – 5 persoane. Ursul se va teme să atace un grup compact. Iar ursul nu este singura amenințare din unele zone. Și câinii de stână pot fi periculoși!
În grup, este bine să vorbiți mai tare sau să cântați și să vă deplasați în formație compactă. Nu lăsați pe nimeni în urmă!
Ambalează etanș toate alimentele
Ține minte că ursul are un miros deosebit de fin. El poate simți mirosul de carne sau de pește de la zeci de metri distanță. Toate alimentele pe care le iei cu tine trebuie ambalate în cutii etanșe sau în caserole pe care le învelești strâns în folie alimentară.
Evită să mănânci în pădure, dacă știi că în zonă sunt urși. Așteaptă să ajungi la o cabană sau la un refugiu, unde poți fi în siguranță pentru a pregăti masa și pentru a te odihni.
Evită zilele ploioase
Rămâi la cabană, dacă sunt șanse de furtună sau ploaie pe munte! În primul rând, nu este deloc plăcut să mergi în drumeție ud până la piele! Și se pare că urșii ies mai des în căutare de hrană pe ploaie, deoarece se simt mai în siguranță.
Alege zile însorite, cu vizibilitate maximă. Dacă este ceață sus pe munte, te expui pericolelor de tot felul și riști să pătrunzi într-o zonă frecventată de urși.
Ia cu tine pocnitori sau fumigene
Zgomotele foarte puternice și focul îi sperie pe urși. Ar fi bine ca mai multe persoane din grup să poarte fumigene și pocnitori. În cazul în care observați un urs la o oarecare distanță, faceți cât mai mult zgomot, aprindeți pocnitorile și fumigenele și acesta se va îndepărta.
Folosește dispozitive anti-urs
În magazinele cu echipamente pentru drumeție, vei găsi clopoței și fluiere anti-urs. Specialiştii ne sfătuiesc să nu fluierăm și să nu țipăm pe traseu, pentru că este posibil ca astfel de sunete să fie confundate de urs cu sunetele scoase de un animal rănit. În această situație, el se va apropia de grup crezând că poate descoperi o pradă ușoară.
În schimb, fluierul anti-urs poate fi eficient dacă observi la distanță un urs. Sunetul foarte ascuțit pe care îl scoate acest fluier îl va îndepărta. Clopoțelul anti-urs se poartă agățat la rucsac și sună când ești în mișcare. El emite un sunet metalic care îl avertizează pe urs să stea la distanță de grupul respectiv.
Un alt obiect esențial pe munte este spray-ul cu piper, de dimensiune mare și cu jet puternic. În situația puțin probabilă ca ursul să te atace, trebuie să folosești acest spray și să țintești nasul și ochii animalului. Verifică din timp să aibă un jet puternic și pulverizează cu putere spre animal. Va fi eficient de la o distanță de 5 metri.
Ocolește zonele cu fructe de pădure
În cazul în care știi că au fost semnalați urși în zonă, ocolește locurile unde observi mure și zmeură. Ursul poate fi deja acolo, ascuns în desiș. Ocolește pe departe zona, vorbește tare cu celelalte persoane din grup sau folosește clopoțelul anti-urs. Oricât ar fi de ademenitoare fructele, dacă există cel mai mic indiciu că poate fi un urs în zonă, ai grijă să te îndepărtezi.
Nu păstra mâncarea în cort
Oriunde campezi, mâncarea trebuie păstrată la distanță de cort, mai ales noaptea. Pune mâncarea într-o singură cutie/ladă, închisă etanș și pune-o la cel puțin 10 metri de cort, bine legată de un copac, spre exemplu.
Ce faci dacă te întâlnești cu ursul
O întâlnire sus pe munte cu un urs este foarte puțin probabilă, în primul rând pentru că acest animal evită omul. Aici nu vorbim despre așa zișii urși gunoieri, obișnuiți să vină pe lângă cabane, refugii sau chiar la șoselele frecventate de turiștii care le aruncă mâncare.
Cu toate acestea, iată ce poți face dacă te întâlnești cu ursul:
Ai văzut ursul, dar el nu te-a văzut!
Greșit, total greșit. Ursul știe înaintea ta că tu ești în zonă. A simțit oamenii de la o distanță de câteva zeci de metri, dar nu îi consideră o amenințare. Dacă nu se uită spre tine, nu înseamnă că nu te-a simțit deja. În acest caz, ești norocos pentru că nu reprezinți niciun interes pentru el. Tu și întregul grup vorbiți tare și ocoliți zona cât mai departe posibil. Dacă nu se poate ocoli, mergeți înapoi pe același traseu. Nu vă aventurați să treceți pe lângă urs sau să îl provocați țipând și dând din mâini.
Cu atât mai mult trebuie să faci cale întoarsă rapid, dacă vezi pui sau ursoaica alături de pui. Ea este mult mai agresivă decât masculul și poate ataca inclusiv un grup mai mare de oameni aflat la distanță. Calea întoarsă este cea mai bună soluție.
Îți apare ursul în cale
Este o situație puțin probabilă, dar foarte periculoasă, care necesită multă stăpânire de sine. Grupul trebuie să rămână compact și trebuie să aprindeți fumigene, să loviți obiecte metalice și să faceți cât mai mult zgomot.
Omul nu reprezintă o pradă pentru urs. El se va îndepărta din cauza zgomotelor, se va feri de foc și de fum. Rămâneți uniți și faceți zgomot, iar ursul va pleca din zonă. Așteptați o jumătate de oră și continuați traseul cu mare băgare de seamă, vorbind tare sau lovind din când în când în obiecte metalice.
Dacă ursul încearcă să vină spre tine, nu o lua la fugă. El este mult mai iute și te va ajunge în câteva minute. Stai cu fața la el, mergi ușor cu spatele și aprinde rapid fumigene, folosește o lanternă puternică, fluieră sau scoate urlete de atac.
Aruncă mâncarea la mare distanță de tine, spre el pentru a-i distrage atenția. El va fi atras de mirosul alimentelor. Aruncă și rucsacul, dar păstrează spray-ul cu piper, pocnitorile sau fumigenele și încearcă să le aprinzi, în timp ce te îndepărtezi încet, cu fața către el.
Nu încerca să te urci în copac, dacă nu ai abilități foarte bune de cățărare. Ursul se cațără mai iute decât tine! Dacă ești în grup și faceți cu toții zgomot puternic, ursul nu va îndrăzni să atace.