Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

.

Marii iubitori de cafea nu se opresc niciodată la o singură ceașcă! O cafea bună și aromată te va îmbia să te servești de mai multe ori. Dar ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi, astfel încât să te bucuri de proprietățile ei benefice, fără să îți facă rău?!

Orice băutură bună, este bună cu măsură, spune o vorbă veche pe care o putem folosi oricând și pentru consumul de cafea. Această licoare amăruie și parfumată, dar bogată în cofeină, are beneficiile și riscurile ei. Numeroase studii clinice au demonstrat că, dacă este consumată cu măsură, cafeaua ne face bine, ne dă energie și chiar ne menține tineri. Dar abuzul de cafea sau cofeină sub diverse forme poate atrage riscuri mari pentru sănătate!

Cei mai mulți iubitori de cafea nu se opresc la o singură ceașcă pe zi. Majoritatea consumă în medie 2 – 3 cești pe zi de cafea și, poate, un afogato sau un frappe răcoritor la o terasă. Cafeaua are avantajele ei, dar dă dependență.

Când îți place cu adevărat, nu te poți opri la o cantitate de cafea prea mică. Vei simți nevoia să consumi cafea și după masă de prânz, deoarece ajută digestia, vei mai servi cafeaua de la ora 5 după amiază pentru a-ți recăpăta energia și, poate, o altă cafea la terasă cu prietenii spre seară, să îți ridice tonusul. Dar cât de mult înseamnă 2 – 3 cești de cafea pe zi și ce cantitate de cafea poți consuma de fapt într-o zi?

Ce are cafeaua bun și ce nu are bun

O cană bună de cafea, pregătită la ibric sau la expressor, fără adaos de zahăr, lapte sau frișcă este indicată pentru sănătate și poate fi consumată zilnic. Iată ce conține bun o cană de cafea de 200 ml.

  • doar 3 calorii
  • riboflavină (vitamina B2) – 0,2 miligrame, 11% din necesarul zilnic
  • niacină – 0,5 miligrame
  • acid pantotenic – 0,6 miligrame, 6% din necesarul zilnic
  • potasiu – 116 miligrame, 3% din necesarul zilnic
  • mangan – 0,1 miligrame, 3% din necesarul zilnic
  • magneziu – 7,1 miligrame, 2% din necesarul zilnic
  • folați – 1% din necesarul zilnic

Așadar, o porție mare de cafea conține o serie întreagă de săruri minerale și un procent aproape infim de calorii. Dar, aceeași cantitate de cafea conține 95 de miligrame de cofeină, iar cofeina este ingredientul controversat din cafea.

Conform numeroaselor studii realizate asupra consumului de cafea și conform Ghidului American de Nutriție (Dietary Guidelines for Americans), o cantitate de cafea moderată reprezintă 400 de miligrame de cafeină, respectiv un consum de 3 – 5 cești pe zi.

În general, un adult sănătos poate consuma până la 50 – 300 mg cafeină pe zi, iar această cantitate este suficientă pentru a te bucura de beneficiile cafelei.

Cafeaua și principalele ei beneficii pentru sănătate

Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Datorită cafeinei, cafeaua este un energizant sănătos, dacă este consumată cu moderație. Ea combate stările de oboseală și astenie, ne ridică tonusul de dimineață, accelerează anumite procese la nivelul creierului, favorizează producția de adrenalină și îmbunătățește performanțele fizice. Potrivit celor mai recente studii, cofeina ne face mai dinamici și mai activi cu până la 12%, dacă bem o ceașcă de cafea dimineața.

O ceașcă de cafea simplă pe zi, fără lapte și alte ingrediente grase, stimulează arderea grăsimilor, drept pentru care este recomandată în orice cură de slăbire.

Cafeaua naturală protejează ficatul, reduce riscul de ciroză, dar și riscul de a face diabet de tip 2.

Cafeaua stimulează creierul și combate apariția unor boli degenerative de tip Alzheimer. Această băutură amăruie este un tonic bun pentru tensiunea arterială și previne apariția atacului vascular cerebral.

Pe de altă parte, o ceașcă de cafea de bună calitate, mai ales de cafea prăjită artizanal, este o sursă bogată de antioxidanți și generează un flux de energie pentru organism mult mai ridicat decât o porție de fructe sau de verdețuri.

Mai pe scurt –

  • crește puterea de concentrare;
  • stimulează sistemul nervos central;
  • îmbunătățește timpul de reacție;
  • poate preveni apariția unor forme de cancer precum cancerul de ficat;
  • ajută la diminuarea proceselor inflamatorii din organism;
  • scade nivelul de estrogen;
  • scade riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 comparativ cu persoanele care nu beau deloc cafea; polifenolii și mineralele, precum magneziul, prezenți în cafea, normalizează nivelul insulinei și al glicemiei;
  • antioxidanții din cafea reduc stresul oxidativ și inflamațiile din organism, având beneficii neurologice, acționând ca un antidepresiv;
  • cafeina crește nivelul de atenție și de alertă și reduce anxietatea; consumul de maximum șase cești mici de cafea/zi a fost asociat cu un risc scăzut de a dezvolta depresie și tentativă de suicid;
  • consumul constant de cofeină este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta boala Parkinson (normalizează nivelul de dopamină);
  • previne formarea calculilor biliari.

Ce cantitate de cafea este recomandată zilnic

Conform numeroaselor studii și recomandări medicale, o cantitate de cafea optimă pentru un adult sănătos și activ poate ajunge la aproximativ 300 ml, adică 2 – 3 cești de cafea pe zi. Consumul moderat este suficient pentru energie, tonus și bună dispoziție.

Specialiștii recomandă o cantitate de cafea limitată la 400 mg de cofeină pe zi. Aceasta este echivalentul a două căni mari de cafea cu tărie moderată.

Efectul cofeinei dintr-o singură porție de cafea trece după aproximativ două ore. Astfel că poți împărți cele 2 – 3 cești de cafea pe zi, astfel încât să te bucuri de un aport de energie și dimineața, și după amiaza. Dacă bei două căni mari de cafea de dimineață, s-ar putea ca până la prânz să te simți deja obosită, iar o altă cafea după masa de prânz să nu mai aibă efectul dorit. Este mult mai bine să bei o singură cafea dimineața, urmată la două – trei ore de o altă porție de cafea pentru a-ți menține un tonus energic.

Dr. Mihaela Bilic ne recomandă și ea o cantitate moderată de cafea, de cel mult 2 – 3 cești pe zi. Totodată, dr. Bilic ne recomandă o formulă conform căreia putem afla ce doză de cofeină este potrivită pentru noi în funcție de greutatea corpului.

Formulă de calcul: greutatea X 6 = doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300 mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg. O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă vrem să consumăm zilnic 2 – 3 cești de cafea. Vara, cafeaua cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa„, spune medicul.

Recomandări să bei în mod sănătos cafeaua

Evită să pui zahăr în cafea sau folosește o cantitate foarte mică de zahăr. În realitate, zahărul te agită mai mult decât cofeina din cafea. Dacă simți o stare neplăcută de nervozitate după ce bei o cafea cu zahăr, încearcă să reduci cantitatea de zahăr și sigur vei resimți o îmbunătățire.

Evită să adaugi lapte gras, frișcă sau înghețată, dacă ții la silueta ta sau dacă ai probleme cu digestia. Cafeaua simplă, fără prea mult zahăr și fără frișcă ajută digestia, în schimb grăsimile din frișcă îngreunează stomacul și vei avea probleme cu balonarea.

Evită să bei cafea după orele 17 sau 18 după amiaza. Spre seară, este recomandat să reduci atât consumul de cafea, cât și consumul de dulciuri și zahăr pentru a evita apariția unor stări de nervozitate, angoase sau anxietate și pentru a evita mai ales insomnia.

Cumpără cafea de calitate, eventual cafea arabica prăjită artizanal. Chiar dacă te costă mai mult, vei savura o cafea bună, aromată și naturală. În multe sortimente de cafea prăjită industrial sunt adăugate tot felul de alte ingrediente pentru a-i spori volumul precum amidon, orz, cicoare sau năut. Aceste ingrediente nu sunt în sine periculoase, dar ele denaturează cafeaua și te păcălesc la gust, dar și la preț.  

Efecte adverse în cazul consumului excesiv de cafea

Consumul de cafea trebuie să rămână moderat de-a lungul timpului. Două sau trei cești pe zi, aproximativ 300 – 400 ml de cafea, sunt suficiente pentru a beneficia de savoarea ei și de calitățile ei nutritive.

Dar multe persoane devin dependente de cafea. De la o cantitate de cafea moderată încep să consume tot mai multă. Cu cât beau mai multă, cu atât li se pare că nu mai are niciun efect. În cazul lor pot apărea diverse reacții adverse neplăcute sau chiar grave.

De cele mai multe ori consumul excesiv de cafea duce la grave stări de deshidratare, probleme cu digestia, dureri abdominale și constipație.

Aceste simptome pot fi curând însoțite de dureri de cap și migrene sau de greață, pe care băutorii înrăiți de cafea o pun pe seama altor cauze.

De asemenea, consumul ridicat de cafea pentru o perioadă de cel puțin două – trei luni poate crește stările de nervozitate și de agitație. Pe terment lung, se instalează insomnia care nu mai poate fi combătută ușor, apoi senzație continuă de oboseală, lipsă de concentrare și lipsa de energie de a mai continua diverse activități solicitante.

Printre cele mai periculoase efecte ale consumului excesiv de cafea se numără însă problemele neurologice precum anxietatea și depresia.

foto: ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton