Cum vorbești cu copilul pe înțelesul lui, sfaturile psihologului: „Este greu. Dar e singura soluție pe termen lung” / Exclusiv

.

Psihologul Costin Dămășaru ne-a dezvăluit cele mai eficiente mijloace prin care putem sprijini dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri. Tot de la psiholog am aflat cum funcționează creierul uman și cum gestionăm evenimentele traumatice din viețile noastre, dar și cum să le vorbim copiilor pe înțelesul lor.

Cum funcționează creierul uman: „Suntem suma interacțiunilor noastre neuronale”

Invitat la interviurile Fresh by Unica, psihologul Costin Dămășaru ne-a dezvăluit cum funcționează creierul uman și cum îl putem antrena în beneficiul nostru. Dr. Costin Dămășaru s-a confruntat cu afecțiunea Tinitus, o senzație permanentă de zumzet, de țiuit sau de zgomot în urechi, care l-a dus în pragul depresiei, determinându-l să încerce să-și pună capăt vieții.

După o tentativă nereușită de suicid, Costin Dămășaru a concluzionat că Dumnezeu i-a dat o a doua șansă cu un scop. Așa și-a descoperit misiunea vieții și a fondat proiectul Veruvis, care, potrivit mantrei acestuia, antrenează creierul și hrănește mintea. Obiectivul proiectului este acela de a învăța oamenii cum să-și folosească propriul creier în avantajul lor.

„Prima dată facem o hartă creierului, care e ca un compas care ne arată unde trebuie să mergem. Și ne arată în 3D cum anume sunt rețelele neuronale, cum anume comunică neuronii între ei. În creierul nostru, cei 86 de miliarde de neuroni, care fac peste 60 de trilioane de conexiuni, dau măsura modului în care noi ne trăim viață. Noi suntem suma interacțiunilor noastre neuronale. Felul în care mâncăm, dormim, iubim, dansăm, orice, doar absolut orice, vine de aici”, ne-a explicat dr. Costin Dămășaru, la Fresh by Unica.

Citește și: De ce nu funcționează rezoluțiile de Anul Nou. Dr. Costin Dămășaru: „Creierul te pune la test” / Interviu exclusiv

Cum reușim să depășim un eveniment traumatic

Când intervine un eveniment traumatic, ne-a mai spus psihologul, creierul face tot posibilul pentru a ne ține în viață. Însă nu recurge întotdeauna la cele mai bune mijloace de a face acest lucru. Așa ajungem să reprimăm anumite emoții și să acționăm nepotrivit.

„Problema apare după ce se termină evenimentul traumatic și nimeni nu-i spune creierului că s-a terminat și rămâne acolo. Atunci creierul se transformă dintr-un protector, într-un fel de gardian, temnicer de închisoare care nu îți dă voie să evoluezi”, a mai explicat dr. Costin Dămășaru, pentru Unica.ro.

Citește și: Tehnici pentru a înlocui vocea critică interioară cu „vocea care contează”. Psihoterapeut Cristina Trepcea: „Sunt momente în care binele nu se simte neapărat plăcut” / Exclusiv

„Prin joacă învățăm”

Pentru a combate acest fenomen, psihologul a dezvoltat o tehnică de antrenare a creierului prin joacă.

„Joaca, sistemul ludic, este cel mai eficient mod prin care decondiționăm și recondiționăm creierul. Prin joacă învățăm. Ce facem noi este un proces de învățare accelerat, cu duhul blândeții. Dumnezeu ne dă acest instrument absolut uluitor, dar fără un manual de instrucțiuni. Carl Gustav Jung, părintele psihologie analice, spunea că sunt trei mari modalități prin care comunicăm cu subconștientul: imaginație, simbolistică și vis”, a mai spus psihologul Costin Dămășaru, la Fresh by Unica.

Citește și: Ce se întâmplă în creierul unui om înainte să înșele. N-are „nici rușine, nici frică”. Explicația psihologului / Exclusiv

„O familie funcțională este o binecuvântare”

Tot la Fresh by Unica, dr. Costin Dămășaru ne-a vorbit despre importanța unei familii funcționale și ne-a dezvăluit cum să le vorbim copiilor astfel încât mesajul nostru să fie înțeles și urmat.

„Creiele noastre comunică, schimbă informație, se leagă în rețea. Membrii familiei învață unii de la alții. Familia este cea care ne asigură suportul emoțional, cea care ne asigură o bază de unde putem pleca în lume. Cea unde ne reîncărcăm energetic și cea care ne asigură, de fapt, stabilitatea emoțională. Într-o familie funcțională toți membrii comunică și fac schimb de energie, de informație, și paraverbal, și nonverbal, și verbal. O familie funcțională îți asigură uneltele necesare pentru a putea gestiona contextele mai puțin plăcute, pentru că viața nu e roz tot timpul. O familie funcțională este o binecuvântare”, ne-a mărturisit psihologul.

Citește și: Obiceiurile zilnice ale unui psiholog pentru un creier sănătos: „Serios vorbesc” / Exclusiv

Cum vorbești cu copilul pe înțelesul lui

Să te faci înțeles de propriul copil poate fi, de multe ori, o provocare aparent fără rezolvare. Oricât ne-am repeta, copilul nostru face „tot ce-l taie pe el capul”. Să fie oare adevărat?

„Creierul copilului are nevoie de repere, are nevoie de exemple, pentru că el imită foarte mult. Învață prin mimetism, neuroni oglindă. De aceea să spunem, spre exemplu, că vrei să nu mai stea pe telefon. Arată-i tu că nu stai pe telefon. Vrei, de exemplu, ca fetița ta sau băiețelul tău să nu mai fie nervoși, să nu mai fie agitați. Fii tu calm! Dacă tu le spui: «Nu mai urla!». Și tu urli la ei, copilul nu va înțelege ce îi spui. Va înțelege energia ta. O va capta și ți-o va da înapoi. O va imita. De-aia va fi și el nervos și agitat. 

Este greu. Mai ales când are un tantrum. Dar singura soluție pe termen lung este să-i oferi copilului ceea ce vrei să-ți ofere ție. Și asta vine prin sincronizare neuronală. Copilul preia foarte mult prin para și non-verbal. Mai mult decât verbal”, ne-a mai spus dr. Costin Dămășaru.

Costin Dămășaru, invitat la Fresh by Unica

Am mai vorbit cu dr. Costin Dămășaru despre depresie, efectele social media asupra bunăstării noastre psihice, dar și despre tehnicile prin care combatem stresul, printre multe altele. Urmărește interviul integral mai jos și pe YouTube!

Cine este Costin Dămășaru

Costin Dămășaru a studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership. Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global în domeniul îmbunătățirii performanței creierului uman, folosind tehnologia Brain Mapping și Brain Computer Interface.

Costin Dămășaru este Doctor în Management, licențiat în Psihologie și a obținut un Masterat în Administrarea Afacerilor. În prezent este Doctorand în Fizică, în cadrul Facultății de Științe Aplicate, din cadrul Universității Politehnica București. Totodată, este Masterand în Neuroștiințe Aplicate în cadrul Universidad Isabel I din Burgos, Spania.

În urma luptei cu afecțiunea Tinitus, Costin Dămășaru a fondat Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, un proiect de o viață pentru el. Misiunea sa este de a ajuta oamenii să-și acceseze imensa putere de vindecare a creierului și să își atingă potențialul maxim.

Foto: Unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton