Te doare capul? Ia un algocalmin. Dureri menstruale? Algocalmin. Dureri puternice de măsea? Algocalmin fiole. Medicamentul preferat al românilor se va vinde numai pe reţetă.
Românii s-au ataşat atât de mult de „brandul” Algocalmin, vechi de zeci de ani, încât mulţi habar nu au că există şi alte medicamente menite să alunge durerile.
Ce-i drept, Algocalminul este printre cele mai ieftine anlgezice. 20 de tablete a câte 500 miligrame costă în jur de opt lei, în timp ce analgezicele „moderne” depăşesc lejer pragul de 1,5 lei, pentru 10-12 tablete, unele putând chiar să ajungă până la 20-22 de lei.
Algocalminul se va vinde numai pe bază de reţetă
În curând însă vom fi nevoiţi să cheltuim aceşti bani pentru a scăpa de dureri, căci algocalminul iese din clasa OTC-urilor şi se va putea cumpăra numai pe bază de reţetă.
Motivul? Metamizolul, substanţa activă din Algocalmin, care este considerată periculoasă. Principalul risc este acela de a dezvolta agranulocitoză, afecţiune ce determină scăderea numărului de granulocite. Aceste celule joacă un rol important în funcţionarea sistemului imunitar, deci un număr prea mic înseamnă o imunitate foarte scăzută. Agranulocitoza se manifestă prin infecţii frecvente al pielii, gâtului, plămânilor, zonei genitale etc.
Dar pe prospectul Algocalminului figurează şi alte efecte adverse: leucocitopenie, trombocitopenie, anemie hemolitică, şoc anafilactic, erupţii pe piele şi mucoase, deci afecţiuni foarte grave, ce ar putea fi declanşate de un medicament banal.
Din toate aceste motive, metamizolul, substanţa activă din Algocalmin, a fost interzis în urmă cu mulţi ani în unele ţări, iar în altele se eliberează numai pe bază de reţetă în cazurile când beneficiile sunt mai importante decât riscurile.
În Romania se va interzice nu numai algocalminul, ci toate medicamentele care conţin metamizol, indiferent de numele sub care sunt vandute.Pe „lista neagră” intră printre altele şi: Algozone, Analgin, Centralgin, Alindor sau Novocalmin.
Cu ce poţi înlocui algocalminul
Chiar dacă algocalminul nu va mai fi uşor de procurat, asta nu înseamnă că vom fi condamnaţi la o viaţă de durere. Locul lui poate fi luat cu uşurinţă de alte medicamente asemănătoare ca efect.
Algocalminul este utilizat pentru calităţile lui analgezice şi antipiretice, ceea ce înseamnă că alungă durerile (de măsea, menstruale, postoperatorii, colici renale etc.) şi febra. Efecte asemănătoare au antiinflamatoarele nesteroidiene, printre care şi ibuprofenul, piroxicamul sau meloxicamul. Iată sub ce nume le găseşti la farmacie şi la ce preţuri:
Nurofen 200 mg, 10 pastile – 15 lei Ibalgin 200 mg, 12 pastile – 10 lei Advil 200 mg, 10 pastile – 10 lei Flamexin 20 mg, 10 pastile, 17 lei Piroxicam 20 mg, 10 pastile, 5 lei Movalis 15 mg, 10 capsule, 8 lei
Paracetamolul, şi el cunoscut românilor, are efecte analgezice şi antipiretice foarte bune – totuşi, trebuie luat cu atenţie pentru că este hepato-toxic – iar preţurile sunt destul de mici. 20 de pastile pot să coste între 3 şi 5 lei, în funcţie de producător şi de farmacie.
Pentru dureri mai puternice, există combinaţii de paracetamol cu codeină şi cafeină, care au efect mai rapid. În această categorie intră:
Algozone Forte, 10 pastile, 8 lei Solpadeine, 12 pastile, 21 lei
Cei care din diverse motive nu pot lua paracetamol, ar putea să încerce o combinaţie de ibuprofen şi codeină. Se găseşte sub numele de Nurofen Plus şi 12 pastile costă 20 de lei.