Femeile au un somn mai puțin odihnitor decât bărbații
Cercetătorii au descoperit că ritmul circadian ale femeilor este mai scurt cu până la șase minute față de cel al bărbaților, iar acest lucru influențează calitatea somnului reprezentantelor sexului frumos.
Somnul femeilor este, într-adevăr, mai puțin odihnitor, arată studiile. O echipă de experți formată exclusiv de femei, de la universitățile din Harvard, Stanford și Southampton, a analizat zeci de lucrări academice publicate în ultimul deceniu despre „decalajul de somn” care există între bărbați și femei, notează Daily Mail.
Și s-au folosit de actigraf pentru acest lucru, un dispozitiv digital purtat la încheietura mâinii, similar ceasurilor inteligente, care monitorizează ritmul cardiac și tiparele de somn.
Rezultatele au arătat că femeile au cu aproape 60% mai multe șanse de a experimenta insomnie.
Investigațiile mai amănunțite au arătat, de asemenea, că există diferențe între femei și bărbați în ceea ce privește viteza ritmului circadian, care stabilește ritmul vieții noastre.
Ritmul circadian (ceasul circadian) este un ciclu biologic de 24 de ore care reglelază diverse procese fiziologice și comportamentale și care poate fi afectat de alternanța dintre zi și noapte, lumină și întuneric. Hipotalamusul generează ritmul circadian prin procesarea informațiilor venite din exterior (lumină prea puternică, întuneric) și este responsabil pentru crearea obiceiurilor de somn. Problemele apar din nepotrivirea ceasului circadian cu mediul extern.
Când vine vorba de somn, corpul reacționează la indicii de mediu pentru a ne scădea temperatura corpului, pentru a adormi. Pe plan intern, organismul secretă și mai multă melatonină, un hormon care ne ajută să ne adormim.
Perturbările din ritmul circadian sunt legate de diferite probleme de sănătate
Cercetările din noua analiză scot la iveală că melatonina este secretată mai devreme la femei decât la bărbați.
Autorul studiului, Dr. Renske Lok, un expert în psihiatrie cu sediul la Stanford, a spus: „Deși această diferență (de șase minute) poate fi mică, este semnificativă. Imaginați-vă dacă ceasul cuiva mergea constant cu șase minute mai repede sau mai încet. Cu trecerea zilelor, a săptămânilor și a lunilor, această diferență poate duce la o nealiniere vizibilă între ritmul circadian și factorii externi, cum ar fi lumina și întunericul”.
Dr. Lok adăugat: „Perturbările din ritmul circadian au fost legate de diferite probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn, tulburări de dispoziție și tulburări ale funcției cognitive. Chiar și diferențe minore în perioadele circadiene pot avea implicații semnificative pentru sănătatea generală și bunăstarea.”
„Calitatea scăzută a somnului este asociată cu anxietatea și tulburările depresive, care sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbați. Femeile au, de asemenea, mai multe șanse decât bărbații să fie diagnosticate cu insomnie, deși motivele nu sunt complet clare” – a precizat și Dr. Sarah Chellappa, neurolog la Southampton.
Femeile au tendința de a dormi mai mult decât bărbații
Un studiu evaluat a arătat că femeile au șanse de până la patru ori mai mari de a dezvolta o tulburare de alimentație legată de somn.
Femeile au tendința de a dormi mai mult decât bărbații, petrecând cu aproximativ opt minute mai mult în somn fără mișcări oculare rapide (non-REM). Aproximativ 80% din somnul adulților este somn non-REM, deși doar 20% din acesta este somn profund. Celălalt tip este cunoscut sub numele de somn cu mișcarea rapidă a ochilor și este momentul în care apar visele.
În timpul somnului profund, undele cerebrale sunt mult mai lente și atunci este eliberat hormonul de creștere. Corpul folosește acest hormon pentru a repara și reface țesuturile, pentru a construi oase și mușchi și pentru a întări sistemul imunitar. În timp ce timpul petrecut în non-REM scade odată cu trecerea anilor, au observat cercetătorii, acest declin este mai accelerat în cazul bărbaților cu vârste înaintate. De asemenea, bărbații au tendința de a mânca mai mult decât femeile ca răspuns la pierderea somnului, au spus cercetătorii.