Bobi Pricop, totul despre [IN BETWEEN], spectacolul care îmbină dansul contemporan cu acrobații și noi tehnologii: „Un fel nou, imersiv, de a experimenta arta” / Exclusiv

.

Spectacolul de dans imersiv [IN BETWEEN] va avea premiera pe data de 12 aprilie, la muzeul MINA. Înainte de mult așteptatul show, regizorul Bobi Pricop, a dezvăluit pentru Unica.ro ce anume l-a inspirat în realizarea proiectului și a explicat ce rol a jucat tehnologia în crearea atmosferei imersive.

Bobi Pricop, totul despre procesul de creație al spectacolului [IN BETWEEN]

[IN BETWEEN] își propune să ofere publicului o experiență inedită care să îmbine dansul contemporan, acrobațiile și noile tehnologii. Ce v-a inspirat să creați acest spectacol de dans imersiv și care a fost procesul de dezvoltare al conceptului?

[IN BETWEEN] o să fie primul dintr-o serie de proiecte pe care mi le-am propus în colaborare cu Muzeul MINA. Am ales să începem cu dansul pentru că e ceva ce mă interesează și îmi doream de mult să fac, e un tip de performativitate care mă atrage foarte tare. Dansul oferă un tip de interactivitate cu partea de design și animație video, precum și un fel de dinamică pe care alte tipuri de arte performative nu reușesc poate întotdeauna să-l contureze. Esența spectacolului cred că stă fix în ideea asta de întâlnire, de fapt, cu ceea ce reprezintă MINA – un fel nou, imersiv de a experimenta arta. Pentru că spectacolul chiar asta își propune – am pornit de la ce înseamnă, de fapt, contactul dintre uman și lumea digitală. Întregul concept s-a dezvoltat în jurul relaționării dintre dansatori și universul video, dintre real și artificial, dintre om și ecran.

Aș vrea să ne duceți în culisele pregătirilor și să ne povestiți despre rolul jucat de tehnologie și elementele multimedia în crearea atmosferei imersive a spectacolului. Cum le-ați integrat în producție?

Ne-am propus, încă de la început, un proces de lucru interdisciplinar. De la primele etape, de când ne-am apucat să creionăm proiectul, am gândit toate elementele în paralel – construcția momentelor video și coregrafia au fost construite în așa fel încât să se îmbine cât mai bine cu muzica. Am încercat să lucrăm totul în paralel, și le-am îmbinat ca într-un puzzle. Nu a trebuit să integrăm, de fapt, nici muzica, nici partea video, pentru că toate elementele constitutive ale spectacolului s-au determinat unele pe altele, într-un mod organic. Conținutul video este creat în ideea configurării unei lumi cu propriile legi și reguli, în care dansatorii, acrobații și spectatorii să se găsească pe ei înșiși în relație cu acest „Wow“, cu reacția de admirație, de surpriză, de uluire – care ține de felul în care te miri în fața spectaculosului tehnologic. Am încercat să creăm o atmosferă impresionantă, care să te învăluie, dar, care să te întoarcă către tine.

Citește și: 9 cupluri de vedete care au rezistat probei timpului. Cum arătau la începuturile relațiilor lor

Citește și: La 55 de ani, Ovidiu Komornyik dezvăluie secretul relației cu soția sa: „Este o femeie puternică, independentă și în pas cu moda” / Exclusiv

Regizorul, despre colaborarea cu Alexia Țurcan

Coloana sonoră este o parte esențială a experienței de dans imersiv. Ce ați căutat să transmiteți prin muzica realizată de Alexei Țurcan?

Muzica reprezintă, de fapt, primul vehicul către emoție și asta ne-am dorit încă de la început – ca muzica, în sincron cu dansatorii și cu momentele video, să transmită o emoție foarte puternică. Să te ia de mână și să te transpună în această realitate imersivă, virtuală. Am vrut ca spectatorii, prin intermediul muzicii, să se simtă transportați cu totul în această lume, să simtă că iau parte la interacțiunea dintre dansatori, acrobați și lumea „artificialului“, care-i conduce, de fapt, spre umanul din ei. Iar muzica lui Alexei reușește pe deplin să transmită forță, emoție, să te învăluie.

[IN BETWEEN] explorează anumite teme sau mesaje particulare? Dacă da, care sunt acestea și ce sperați să transmități publicului prin intermediul spectacolului?

Muzeul MINA reușește, prin toate proiectele sale, să prezinte arta și pe artiști într-o manieră foarte atractivă și engaging. Asta încercăm și noi prin proiectul nostru – să aducem dansul contemporan mai aproape de oameni și să-l ambalăm într-o formă care să fie interesantă, atrăgătoare și valoroasă pentru publicul larg. Mă gândesc, de exemplu, la modul în care MINA reușește să prezinte opera unor mari artiști ca Van Gogh sau Klimt prin intermediul spectacolelor imersive, interactive, în care dezvolți un alt tip de raportare la artă, una mult mai personală. Cu [IN BETWEEN] ne-am propus să replicăm felul în care oamenii se minunează de spectaculosul tehnologic sau artistic, să reproducem relația omului cu noul, cu ceea ce-l uimește sau îl inspiră, așa că mare parte din coregrafie și din acrobație au legătură cu această direcție.

Citește și: Andreea Ibacka, dezvăluiri despre cei doi copii. Ce învață Namiko, la doar 5 ani: „Sunt niște științe destul de noi”

Citește și: Bianca Censori, în sutien și fără lenjerie intimă în drum spre restaurant. Cum a fost fotografiată în prezența lui Kanye West

Bobi Pricop, dezvăluiri despre momentul de acrobație din cadrul show-ului

Există anumite momente sau secvențe din spectacol care vă sunt mai vă provoacă o emoție specială atunci când le vedeți în desfășurare?

Da, sunt mai multe, dar cel mai atașat sunt de momentul de acrobație, unde am ales să multiplicăm, într-un mod caleidoscopic, mișcările acrobatice care sunt foarte impresionante. Apoi, ele multiplicându-se și inundând tot spațiul, ajung să vorbească mai limpede despre fragilitate, forță, sensibilitate, despre multiplele fațete și despre perspective, de-o parte și de alta a universului digital.

Cum credeți că va evolua genul de dans imersiv în viitor? Vă vedeți având o contribuție în acest sens, prin activitatea / implicarea artistică?

Suntem foarte curioși de reacția publicului și de felul în care va fi primit spectacolul [IN BETWEEN]. Sunt sigur că acesta e doar începutul, cu siguranță vor urma mai multe proiecte. Cred că e foarte important ce face MINA, introducând tipul ăsta de spectacole și adunând cei mai buni dansatori, acrobați și artiști care să lucreze împreună, în spațiul deschis de ei acum mai puțin de un an. De fapt, eu îl văd ca pe un nou exemplu de bune practici, care vine din mediul privat și care poate inspira alte asemenea proiecte pe viitor. Și e un demers foarte valoros pentru că, în general, companiile sau proiectele de dans, de la noi din țară, foarte rar reușesc să adune laolaltă atât de mulți dansatori. E un lucru cu totul și cu totul special; procesul de lucru, repetițiile, toată întâlnirea cu acest spațiu și oamenii cu care am lucrat aici au fost minunate și sunt recunoscător că sunt parte din acest proiect.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus imagini din cadrul spectacolului de dans imersiv [IN BETWEEN]

Sursă foto: PR

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton