De ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare?

.

Un pahar de vin după cină sau un cocktail aromat te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine?! Nimic mai greșit! Alcoolul afectează calitatea somnului, iar multe persoane care obișnuiesc să bea alcool înainte de culcare se confruntă cu stări de agitație și insomnii.

Un stil de viață sănătos implică și un somn sănătos… fără să te mai trezești de două – trei ori pe noapte, fără stări de agitație sau coșmaruri. Mulți dintre noi sperăm să dormim mai bine, dacă bem alcool înainte de culcare. Din păcate, pentru unii a devenit un obicei de care nu mai pot scăpa fără ajutor specializat. Dar cine bea ocazional alcool înainte de culcare, în speranța că îl ajută să doarmă buștean până dimineața, se înșală!

Un pahar de alcool s-ar putea să îți dea o senzație de căldură și confort, dar efectul este pe termen scurt. Pe unii dintre noi, alcoolul îi ajută să se relaxeze, să adoarmă mai repede, dar somnul lor nu va fi unul profund. Pe alții, un pahar de alcool îi face mai nervoși, mai agitați, imposibil să adoarmă până nu beau mai mult.

Încearcă să eviți să consumi alcool înainte de culcare, pentru că nu este o alegere sănătoasă nici pentru digestie, nici pentru odihna și starea ta de bine și este cu atât mai periculos dacă urci la volan a doua zi.

Ce reacție provoacă alcoolul în organism

Alcoolul sau mai bine zis etanolul obținut din fructe sau cereale fermentate, este absorbit rapid în sânge, iar procesul începe chiar din cavitatea bucală. Doar o mică parte din alcool ajunge în stomac. El trece în sânge în momentul în care ajunge în intestinul subțire, iar sângele îl distribuie în câteva minute către toate organele corpului.

Din momentul în care bei primul pahar, corpul depune un efort susținut pentru a metaboliza și pentru a îndepărta alcoolul. Alcoolul trebuie descompus pentru a fi tolerat de organism, iar în acest proces sunt implicate în primul rând ficatul și pancreasul. Procesul este unul complicat și de durată.

Când bei alcool, ficatul oxidează 95% din cantitatea ingerată. Acest lucru înseamnă că ficatul transformă alcoolul în apă și monoxid de carbon. Ficatul poate oxida doar 10 ml sau 8 g de alcool pur pe oră. Din cauza acestui fapt, în funcție de cantitatea de alcool consumată, poate dura mai mult sau mai puțin până se ajunge la o concentrație de 0% alcool în sange. Tot din acest motiv, procesul de metabolizare nu poate fi influențat sau grăbit.

Studiile arată că, dacă se consumă alcool pe stomacul gol, alcoolul trece direct în sânge. Dacă se consumă alimente înainte de a bea alcool, rata de absorbție a alcoolului încetinește, dar nu se oprește. De asemenea, alcoolul amestecat cu apă sau cu suc de fructe este absorbit mai lent. Alcoolul amestecat cu băuturi carbogazoase sau cu alte tipuri de bauturi alcoolice este absorbit mai repede.

Efectele alcoolului asupra sănătății

De ce nu este bine să bei alcool înainte de culcare?

În pofida faptului că un pahar de vin te ajută să te relaxezi și să te destinzi, alcoolul nu are în realitate niciun beneficiu pentru organism. Așa numitele lui efecte benefice sunt de fapt înșelătoare.

Când alcoolul ajunge în sânge, este posibil ca prima reacție să fie una de căldură. Dar, la puțin timp după această reacție de relaxare, temperatura corpului scade ușor, începe să îți fie frig și scade totodată și tensiunea arterială.

Ajuns în creier, alcoolul afectează acțiunile, capacitatea de a lua decizii și de a menține controlul. Alcoolul influențează starea de spirit și, de asemenea, poate determina unele persoane să se simta deprimate sau agresive.

Ulterior, odată cu un consum mai mare de alcool, apar dificultățile de vorbire și de exprimare logică, vederea încețoșată sau pierderea coordonării.

Alcoolul este un diuretic, afectează rinichii și crește producția de urină. Când se consumă alcool, crește frecvența urinării, îți este tot mai sete și vei fi deshidratat. Iar deshidratarea, combinată cu efectele alcoolului, produce amețeală, stări de disconfort și dezechilibru.

Dacă obișnuiești să bei alcool aproape zilnic, rând pe rând organele principale sunt afectate, creierul, inima, rinichii, ficatul și pancreasul. Alcoolul favorizează apariția unor forme agresive de cancer și, nu în ultimul rând, te îngrașă. Zahărul din alcool se depune imediat și vei avea probleme cu greutatea, mai ales dacă obișnuiești să consumi alcool înainte de culcare.

Este adevărat că toate efectele alcoolului se resimt pe termen lung, în cazul în care consumi regulat alcool. Cu toate acestea, un pahar de vin sau de bere înainte de culcare nu este tocmai indicat, chiar dacă bei rar.

De ce nu trebuie să consumi alcool înainte de culcare

Mulți oameni au impresia că vor dormi mai bine, dacă servesc un pahar de tărie sau de vin spre seară. Este adevărat că, dacă bei alcool înainte de culcare, sunt șanse mari să adormi mai repede decât de obicei. Cu toate acestea, nu vei avea un somn prea odihnitor, după cum arată și un studiu realizat de specialiștii de la London Sleep Center.

Conform cercetătorilor britanici, alcoolul modifică somnul în mai multe etape și ne împiedică să ne odihnim liniștiți până dimineața.

  1. Accelerează starea de somnolență. Alcoolul consumat seara târziu îți produce o senzație de moleșeală și somnolență care te poate face să mergi mai devreme la culcare, dar care poate dispărea după un timp scurt, lăsând loc unor stări neplăcute de agitație sau anxietate;
  2. Provoacă un somn mult prea profund în prima parte a nopții, dar mult mai scurt ca durată; această stare poate fi comparată cu efectul pe care îl au anumite somnifere sau antidepresive, care provoacă somnolență profundă, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp; alcoolul acționează ca un sedativ, dar, pe măsură ce este metabolizat, activează organismul. În primele ore de la consum, când în sânge există o concentrație mare de alcool, vei dormi profund și nu vei visa. După câteva ore, pe măsură ce nivelul alcoolului scade, activitatea cerebrală crește. Asta va duce la vise intense sau chiar la coșmaruri. În plus, te vei trezi tot mai des și este foarte posibil să nu mai poți adormi înapoi.
  3. Fragmentează somnul din a doua parte a nopții, așa numita fază REM, fază în care apar cele mai multe vise; alcoolul perturbă somnul, poate declanșa stări neplăcute de greață și amețeală, iar acestea pot fi însoțite de nervozitate, agitație și coșmaruri. În plus, alcoolul fiind diuretic, te va obliga să te trezești mai des și să mergi la toaletă, iar dimineața vei fi mai obosit, decât atunci când te-ai culcat.

În concluzie, persoanele care obișnuiesc să bea alcool înainte de culcare pot adormi mai repede, dar vor avea un somn agitat, întrerupt în mai multe rânduri și vor fi adesea mahmure în timpul dimineții. De-a lungul zilei, vor resimți o stare mai accentuată de oboseală, își vor pierde atenția la detalii și concentrarea, ceea ce le perturbă ritmul de lucru, calitatea muncii și nu în ultimul rând calitatea vieții.

Alcoolul și sforăitul

Un alt efect neplăcut al băuturilor alcoolice consumate seara târziu este sforăitul. Până și persoanele care nu sforăie de obicei, pot sforăi mai ales în prima parte a nopții, când somnul este mai profund.

Alcoolul afectează respirația în timpul somnului, după cum au constatat cercetătorii britanici, iar persoanele care oricum sforăiau de obicei pot suferi de apnee… adică respirația lor se poate opri pentru câteva secunde înainte de a expira aerul din plămâni.

Apneea are efecte neplăcute în timp, poate perturba activitatea creierului, atenția și concentrarea, deoarece în timpul somnului creierul nu mai este oxigenat corect. Efectele negative pot merge până la apariția sau agravarea hipertensiunii arteriale sau până la apariția unor complicații cardiace.

În mod surprinzător, s-a dovedit că apneea în somn poate predispune la rezistența față de insulină, astfel că în timp persoana respectivă poate dezvolta diabet de tip II.

Cum poți atenua efectele alcoolului seara

Dacă vrei să bei ceva seara, ar fi bine să nu bei alcool înainte de culcare. Este mai bine să aștepți aproximativ două ore înainte de a te culca, după cum recomandă și conducătorul studiului realizat de London Sleep Center, dr. Irshaad Ibrahim. El recomandă persoanelor care beau seara să reducă semnificativ cantitatea de alcool și să nu se culce imediat după ce au băut un pahar sau mai multe.

Este mult mai bine să așteptăm aproximativ două ore înainte de culcare, astfel încât o parte din cantitatea de alcool să fie deja metabolizată și eliminată din organism.

Așa cum arată studiile, la 30 de secunde de la prima înghițitură de alcool, acesta ajunge în sânge, iar în următoarele 20 de minute, 90% din alcool ajunge în ficat și pancreas unde începe un proces lung de descompunere și metabolizare.

În primele două ore de la ingestia unei cantități mici de alcool, este bine să bei multă apă și să mergi la toaletă pentru a diminua efectele alcoolului.

Un alt sfat care te ajută să atenuezi efectele neplăcute ale alcoolului seara este acela de a face o lungă plimbare pe jos. Aerul răcoros și mai ales mișcarea ajută la eliminarea mai rapidă a unei cantități mai mari de alcool, decât dacă te-ai așeza în pat să adormi imediat după cină.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton