Vaccinurile necesare pentru călătoriile în țări exotice. Care sunt și ce prețuri au

.

Destinațiile exotice sunt deosebit de tentante, cu ape turcoaz și insule romantice. Dar ele vin la pachet și cu o serie de boli pentru care noi, românii, nu avem imunitate. Pregătește-te din timp să faci vaccinurile necesare pentru călătoriile în țări exotice și ia cu tine certificatul internațional de vaccinare.

O vacanță scumpă în țări exotice trebuie să îți ofere doar amintiri frumoase, fără… difterie, malarie, febră galbenă sau hepatite greu de tratat. Dacă ești tentată să cumperi un sejur într-o țară africană sau pe o insulă tropicală, iar în calcul vaccinurile necesare pentru călătoriile în țări exotice. Nu pleca din țară fără să te imunizezi împotriva unor boli grele, care îți pot pune viața în pericol!

Ține cont de faptul că vaccinurile pentru boli tropicale trebuie făcute aproximativ cu 30 – 15 zile înainte de a pleca în călătorie, pentru a dobândi imunitatea necesară. Iar unele vaccinuri se fac în rapel, fiind necesare 2 sau chiar 3 doze. Ai grijă de sănătatea și de viața ta și nu pleca din țară fără să fii vaccinată. Oricât de frumoase ar fi călătoriile exotice, ele includ riscuri mari pentru sănătate și boli cu care nu te confrunți în călătoriile din Europa.

Vaccinul – modalitatea cea mai simplă și sigură de imunizare

Imunizarea împotriva bolilor infecțioase se poate face prin boala în sine, în urma căreia putem dezvolta anticorpi, și prin vaccinuri. Dar cea mai simplă metodă este vaccinarea care te ferește de o boală costisitoare, dureroasă, cu multe implicații asupra vieții personale și chiar cu riscuri mari de deces, așa cum sunt unele boli tropicale.

Vaccinurile acționează învățând sistemul imunitar cum să lupte împotriva unei boli dacă intră vreodată în contact cu aceasta. În acest mod se reduce considerabil riscul de îmbolnăvire gravă sau de răspândire a unei boli posibil letale. Vaccinurile pot proteja împotriva uneia sau a mai multor boli. Uneori, se pot administra vaccinuri multiple simultan pentru a oferi protecție împotriva mai multor boli.

Majoritatea vaccinurilor conține o formă slăbită sau inactivată a unui virus sau a unei bacterii sau o mică parte dintr-un virus sau o bacterie, care se numește antigen. Când o persoană se vaccinează, sistemul său imunitar identifică antigenul ca fiind străin. Acest lucru activează celulele imunitare, care produc anticorpi și creează o amintire a virusului sau a bacteriei. 

Mai târziu, dacă persoana intră în contact cu virusul sau cu bacteria propriu-zisă, sistemul său imunitar își va aminti de aceasta, după care va produce anticorpii potriviți și va activa rapid celulele imunitare potrivite pentru a omorî virusul sau bacteria. Astfel, persoana este protejată împotriva bolii, subliniază Portalul European de Informații despre Vaccinare.

Călătorii care ignoră riscul mare de contaminare cu microbi periculoși și care se întorc în țară purtând o boală letală, își pun viața în pericol și îi pun în pericol și pe cei din jurul lor – copiii, părinții bătrâni, prietenii sau colegii de muncă.


Ce riscuri de sănătate implică deplasările în alte țări

Asigurarea de călătorie este importantă oriunde ai pleca din țară. În cazul în care ești victima unui accident, asigurarea complexă de călătorie este de ajutor pentru a solicita cele mai bune servicii medicale.

Orice deplasare și orice călătorie, nu neapărat în țări exotice, implică și anumite riscuri pentru sănătate. Iei masa în diverse localuri și restaurante, prin gări sau aeroporturi, în condiții nu întotdeauna igienice. Folosești mijloacele de transport în comun și toaletele publice. Te cazezi în hoteluri care, la prima vedere, par curate, dar s-ar putea să nu respecte toate standardele de curățenie. În orice călătorie poți lua contact cu persoane infestate care pot transmite virusuri și bacterii periculoase.

În România, vaccinarea pentru bolile exotice nu este obligatorie înainte de a pleca în călătorie. Dar au fost multe cazuri de turiști români care au vizitat țări africane sau asiatice și s-au întors cu boli greu de tratat precum febra galbenă sau malaria. Meningita meningococică, rujeola, difteria, malaria, febra tifoidă, hepatita acută A sau poliomelita sunt doar câteva dintre cele mai periculoase boli. Orice călătorie implică riscuri, unele boli pentru care noi, românii, nu avem imunitate sunt transmise de țânțari și muște, altele prin apele infestate sau prin aer. Nu te poți apăra de ele, nu le poți evita, decât dacă faci vaccinurile necesare pentru călătoriile în țări exotice.

Zone cu risc ridicat de îmbolnăvire

Africa și Asia cuprind cele mai multe zone cu risc ridicat de boli infecțioase care pot fi fatale. Meningita meningococică și malaria sunt răspândite în Africa subsahariană și Africa de Nord. Rabia este răpsândită în America de Sud și în toată Asia, alături de diverse tipuri de hepatite.

Febra galbenă, o boală care nu iartă și care face în continuare numeroase victime, se întâlnește în India, Guyana Franceză, Africa și America de Sud. Diverse tipuri de encefalite, precum și malaria apar în Nordul Asiei, Nordul Chinei, în țările din Sud-Estul Asiei și în India.

Nici Europa nu este prea sigură. Și pe continentul nostru apar numeroase cazuri de îmbolnăviri cu encefalita transmisă de căpușă.

Vaccinurile necesare pentru călătoriile în țări exotice și cât costă

Vaccinurile necesare pentru călătoriile în țări exotice. Care sunt și ce prețuri au

Vaccinul împotriva febrei galbene – oferă protecție împotriva febrei galbene, o boala infecțioasă gravă, răspândită la om prin mușcăturile țânțarilor infectați. În formele severe, febra galbenă poate conduce la icter, simptome hemoragice, șoc și insuficiență multiorganică. Nu există tratament specific antiviral pentru febra galbenă, ci doar tratament de suport în spitale care combate simptomele, și nu boala în sine.

Vaccinul pentru febra galbenă este cel mai scump, poate ajunge până la 400 de lei, se administrează o singură doză, dar este absolut necesar în cazul în care vrei să vizitezi țări din Asia, India sau Africa unde proliferează această boală transmisă de țânțari.

Vaccinul împotriva febrei tifoide – asigură imunizarea activă împotriva febrei tifoide, o boală infecțioasă contractată prin consumul de hrana sau apă contaminată cu Salmonella typhi. Infecția se transmite și de la o persoană bolnavă, cu sau fără simptome, la o persoană sănătoasă.

Și vaccinul pentru febra tifoidă este destul de scump, tarifele ajungând la 200 sau 300 de lei, în funcție de cabinetul medical la care apelezi.

Vaccinul împotriva difteriei-tetanosului-poliomielitei – acest vaccin complex previne simultan difteria, tetanosul și poliomielita, toate trei fiind boli infecțioase, dificil de tratat și cu posibile evoluții către forme clinice grave. Spre exemplu, aceste boli pot cauza leziuni cerebrale ireversibile, dizabilități locomotorii, pneumonie și, în unele cazuri, pot provoca decesul bolnavului.

Prețurile pentru acest tip de vaccin variază între 250 și 350 de lei.

Vaccinul împotriva holerei – holera este o altă boală frecventă în zonele cu instalații sanitare insalubre, pentru că se transmite prin alimente infectate și apă. Holera continuă să existe în Africa, Asia de Sud-Est și Haiti. Pentru această boală există patru variante de vaccinuri orale care oferă protecție între 66% și 85% după primele două doze.

Debutul simptomelor holerei este brusc, caracterizat prin scaune apoase cu volum mai mare de un litru, vărsături şi crampe musculare. În 5-10% din cazuri, pierderea de lichide poate fi dramatică, aproximativ 20 l de lichide/zi, fapt ce determină şoc hipovolemic, insuficienţă renală, comă şi, în cele din urmă, deces.  

Vaccinul împotriva hepatitei B – previne infecția cu virus hepatitic B, virus ce determină apariția hepatitei B, o boală infecțioasă pentru care nu există un tratament care să elimine virusul din organism. De aceea, acest vaccin este acum inclus în schema obligatorie pentru bebeluși. El se administrează nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere, cu rapel la 1 lună, la 2 luni și la 12 luni după prima injecţie. Însă, pentru că nu a fost tot timpul în schema de vaccinare, adulții care nu l-au făcut ar trebui să se imunizeze, mai ales dacă merg în țări cu risc de îmbolnăvire.

Vaccinul împotriva hepatitei A – previne infecția cu virus hepatitic A ce determină apariția hepatitei A, o altă boală infecțioasă fără tratament specific, pentru vindecarea căreia se folosesc medicamente de atenuare a simptomelor clinice. Insuficiența hepatică acută reprezintă una dintre complicațiile hepatitei A și necesită transplant de ficat.

Vaccinurile împotriva diferitelor forme de meningită – provocate de bacteriile din familia Neiseria meningitidis, meningitele sunt boli frecvente în Asia, India și Africa. Este mai frecvent întâlnită în Africa subsahariană, Noua Zeelandă, Singapore, Arabia Saudită, Egipt, China, Norvegia și Australia.

Meningita este o afecțiune caracterizată prin inflamația meningelui, adică a membranei formate din trei straturi, care învelește și protejează creierul și măduva spinării. Boala este responsabilă de 170.000 de decese anual la nivel mondial.

Vaccinul împotriva encefalitei de căpușă – boala este prezentă în multe regiuni din Europa și Asia. Virusul se transmite prin mușcătura căpușelor infectate, care se găsesc adesea în mediile umede, împădurite și cu ierburi înalte. UE raportează în medie peste 3.000 de cazuri de encefalită transmisă de căpușe în fiecare an. Prima fază a bolii implică frisoane, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și greață. A doua fază implică sistemul neurologic, cu simptome de meningită (inflamarea membranei care înconjoară creierul și măduva spinării) și/sau encefalită (inflamarea creierului).

În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș“ din București există Cabinetul de boli tropicale şi medicina călătoriei. Fiecare turist poate face o programare pentru o consultație, iar medicii oferă informații pentru a preveni bolile din zonele de vacanță.

Țări exotice frecventate de români și bolile periculoase predominante

Maldive: febră Dengue, Chikungunya, Zika.

Thailanda: malarie, Zika, leptospiroză, Chikungunya, febra Dengue.

Zanzibar: Hepatita A și B, febră tifoidă, meningită, poliomelită, Zika, malarie, febră Dengue.

Caraibe: febră Dengue.

Kenya: Malarie și tuberculoză.

Mauritius: Febră Dengue, Chikungunya.

Seychelles: Chikungunya, febra Dengue, virusul West Nile.

Vaccinuri considerate esențiale de către Comisia Europeană

Lista cu vaccinuri esențiale elaborată pentru anul 2023 pentru Europa și pentru turiștii europeni care vor să călătorească în străinătate. Pe această listă regăsim vaccinurile necesare pentru călătoriile în țări exotice care, în pofida prețurilor care variază între 250 și 450 de lei, sunt de o importanță vitală. Cu ajutorul lor ne vom întoarce acasă sănătoși și în afara oricărui pericol de a răspândi o boală exotică foarte dificil de tratat.  

  • meningococic,
  • HPV,
  • diftero-tetano-pertussis acelular (dTPa),
  • hepatitic B (VHB),
  • rujeolă-oreion-rubeolă (ROR),
  • varicelic,
  • antigripal,
  • antiholeric,
  • tifos,
  • encefalită,
  • hepatitic A,
  • poliomielitic,
  • antirabic
  • împotriva febrei galbene.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton