Oricât ar fi de sexy, pantofii cu toc ar trebui păstraţi pentru ocazii speciale. Purtarea lor zilnică reprezintă un pericol pentru articulaţii şi pentru coloana vertebrală.
De când mă ştiu am purtat tocuri doar de vreo două sau trei ori, la ocazii deosebite. Nu e vorba că nu mi-ar plăcea, doar că mersul meu în pantofi cu toc nu e o privelişte foarte plăcută, iar durerile de picioare devin insuportabile după o jumătate de oră.
Tocurile îţi afectează coloana vertebrală
Dar se pare că nici nu are rost să-mi mai bat capul cu asta. Mi-e mult mai bine aşa, după spusele medicului ortoped Marius Negru, care ne avertizează că una din trei femei acuză diverse simptome din cauza tocurilor, simptome determinate de presiunea crescută exercitată asupra părţii anterioare a piciorului.
Dacă îţi imaginezi că pantofii tăi atât de comozi nu-ţi afectează picioarele, să ştii că te înşeli. Oricât de comozi sau de scumpi ar fi pantofii tăi, riscurile rămân şi sunt cu atât mai mari cu cât tocurile sunt mai înalte.
„Mersul pe tocuri determină o modificare a centrului de greutate spre anterior. Această nouă poziţie a centrului de greutate este compensată printr-o curbare accentuată a coloanei lombare ce poate determina apariţia unei crize de sciatică”, avertizează dr. Marius Negru, medic medic specialist ortopedie- traumatologie şi managerul clinicii Ortokinetic.
Şi asta nu e singura problemă. Dr. Negru mai spune că şi genunchii au de suferit atunci când porţi tocuri, presiunea la nivelul lor crescând cu 20-25%, ceea ce înseamnă un risc sporit de gonartroză. Mai mult, tendonul lui Ahile, care nu lucrează atunci când eşti pe tocuri, se scurtează şi se contractă, iar când cobori de la înălţimea pantofilor tăi sexy, vei constata că mersul normal este dureros.
Mai ai nevoie şi de alte motive ca să renunţi la tocuri? „Pantofii cu toc sunt de multe ori incomozi, ei fiind înguşti în partea din faţă, lucru ce favorizează apariţia monturilor, a degetelor în ciocan, nevroame Morton (afecţiune a unui nerv de la nivelul piciorului – n.r.) precum şi a altor modificări dureroase şi inestetice la acest nivel”, spune dr. Marius Negru.
Şi încă un argument contra: „Instabilitatea datorată tocurilor poate favoriza apariţia entorselor de gleznă sau a fracturilor la acest nivel.”
Specialistul are şi o veste bună pentru pasionatele de pantofi cu toc: nu e nevoie să renunţi de tot la ei pentru a-ţi proteja picioarele. Ajunge să alegi tocuri mai joase, pe care să le porţi maxim cel mult de două ori pe săptămână.