Cum vacanţele la mare sunt tot mai scumpe pentru buzunarul românilor, mulţi dintre noi vor înlocui baia în mare cu o vizită la ştrand sau piscină. Înainte să îţi pregăteşti…
… costumul de baie, află ce boli poţi lua din apa şi ce ai de făcut pentru a te proteja.
Piscină scumpă, ştrand de cartier, jacuzzi, fântâna arteziană din parc, lac, cinci modalităţi de a te răcori şi tot atâtea pericole pentru sănătatea ta. O baie în oricare din ele poate însemna contaminarea cu o boală infecţioasă.
Clorul nu omoară toţi germenii
Cum e posibil să te îmbolnăveşti la piscină, când apa este tratată cu atâta clor încât îi simţi şi mirosul? Ei bine, clorul curăţă apa într-o anumită măsură dacă este folosit corect, însă nu poate să distrugă chiar toţi germenii şi în niciun caz nu-i omoară pe loc.
Mai mult, Centrul pentru Controlul si Prevenţia Bolilor (CDC) din SUA avertizează că bacteriile şi viruşii pot trăi un timp în apa de piscină tratată cu clor. Majoritatea mor în mai puţin de o oră, însă există şi germeni care pot să supravieţuiască până la câteva zile.
Oamenii nu respectă regulile de igienă la ştrand sau piscină
În cadrul unui sondaj, un american din cinci a recunoscut că urinează în piscină, iar o treime din ei au spus că nu fac duş înainte să înoate. Chiar dacă la noi nu există un asemenea sondaj, putem să bănuim că stăm mult mai rău la capitolul igienă, mai ales când vine vorba de ştrandurile de cartier.
În afară de faptul că urinează în piscine şi stranduri, oamenii fac baie chiar dacă sunt bolnavi, nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta sau după ce schimbă scutecul bebeluşilor. În general, toţi ne gândim la bolile pe care le putem lua din piscină şi mai puţin la cele pe care le putem transmite altora.
Ce boli poţi să iei de la ştrand sau piscină
După o zi la ştrand poţi să te alegi cu diaree, otită, conjunctivită, furunculi şi diverse boli de piele. Prin apă se transmit viruşi, bacterii şi ciuperci care pot duce la infecţii digestive, ale pielii, ochilor, urechilor.
Conform CDC, cea mai frecventă boală luată de la piscină sau ştrand este diareea infecţioasă, care se instalează după ce înghiţi apa contaminată. În medie, o persoană are în zona anală 0,14 grame de materii fecale iar dacă cineva este infectat poate răspândi în apa de piscină germeni precum norovirus, giardia sau Cryptosporidium.
Când înghiţi o gură de apă germenii pătrund în tractul tău digestiv şi aşa te alegi cu o gastroenterită acută. Riscul este mai mare pentru cei care au imunitatea scăzută: gravide, copii mici, bolnavi cronici etc.
Cryptosporidium este unul din germeni care pot trăi chiar şi câteva zile în apa tratată cu clor.
Poţi să iei boli venerice de la piscină?
Răspunul este NU. „Bolile venerice – sau infecţiile cu transmitere sexuală – după cum le zice şi numele, se transmit pe calea raporturilor sexuale şi nu pot fi luate în cazul în care facem baie la ştrand sau în piscină”, explică dr. Victor Clatici, medic primar dermatovenerologie, de la clinica medicală Anais.
De asemenea, bolile cu transmitere sexuală nu se pot lua de la toaletă sau în altă împrejurare în afara contactului sexual.
însă dermatologul ne avertizează că şi clorul din apă poate da anumite reacţii la persoanele care sunt alergice sau sensibile.
Cum să te fereşti de bolile transmisibile prin apă
Sunt câteva reguli care ar trebui urmate cu sfinţenie: nu înghiţi apa din piscină sau ştrand şi pe cât posibil ai grijă ca ea să nu-ţi ajungă în ochi sau în urechi. De asemenea, ar fi bine să faci un duş cu apă curată şi săpun de fiecare dată când ieşi din bazin.
Cum să îi protejezi pe ceilalţi
Dacă nu vrei să respecţi aceste reguli de dragul străinilor care înoata în aceeaşi piscină, gândeşte-te că neglijenţa ta îi poate îmbolnăvi chiar pe copiii tăi sau pe prietenii cu care ai venit la ştrand. Aşadar:
– Nu intra în ştrand sau piscină dacă suferi de diaree.
– Fă un duş serios înainte să intri în apă
– Spală-te bine pe mâini după ce foloseşti toaleta sau după ce schimbi scutecul celui mic.
– Du copiii la toaletă cât mai des, chiar înainte să o ceara ei.
– Când trebuie să schimbi un scutec nu o face pe marginea bazinului.