Liza Sabău de la Pro FM, la doi ani după ce a devenit mamă: „Am trecut prin depresia postnatală, a fost crunt” / Exclusiv

.

Liza Sabău, prezentatoarea emisiunii „De la 10 cu Liza și Ionuț”, este mereu cu zâmbetul pe buze și adoră să facă oamenii din jurul ei să se simtă bine. Recunoaște că sunt momente în care „în interiorul meu este haos”, iar de când a devenit mamă a făcut cunoștință cu emoții necunoscute până atunci, cum ar fi panica sau anxietatea.

Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.ro, carismatica prezentatoare de la Pro FM face dezvăluiri exclusive despre viața personală și depresia prin care a trecut, la scurt timp după ce a devenit mamă. Gândește-te că primul gând pe care l-am avut a doua zi după ce am născut a fost că nu sunt demnă de copilul meu. Am fost foarte anxioasă încă de la început, ne povestește Liza Sabău. Nu a avut o sarcină ușoară și lupta cu endometrioza a trezit în ea sentimente greu de dus, pe care a reușit să le gestioneze, în final, cu ajutorul terapiei.

Liza Sabău: „Ador să dau în mintea copiilor și să mă transform într-o circară când vine vorba de fata mea”

Liza Sabău spune că învață, alături de fiica ei Valeria, în vârstă de doi ani, ce importante sunt lucrurile simple. Aflăm cum și-a cunoscut soțul, pe Aniel Spireanu, și când a vrut să renunțe, cu adevărat, să mai facă parte din lumea media.

Ești unul din puținii oameni care au curaj să spună ce gândesc. De unde curajul și asumarea?

Oh, mulțumesc frumos! Cred că am preluat asta de la ai mei. M-au învățat că integritatea este cel mai de preț lucru când vine vorba de caracterul unui om. Să alegi mereu ce e corect/bine, în schimbul a ce e pe moment fun, rapid, nu e ușor. Rămâne însă satisfacția că ești loial a ce însemni tu. Dacă nu spui ce simți, ce gândești, nu cred că ai cum să ajungi să te cunoști pe tine cu adevărat. Trebuie să fii sincer față de tine ca să ai curaj apoi să fii sincer cu ceilalți. 

„Au contat și zilele cu dans alături de tata”

Când a început pasiunea pentru muzică?

Pasiunea pentru muzică am descoperit-o pe la 3 ani. Ai mei au descoperit că am ureche muzicală și au avut grijă să cultiv asta prin diferite activități. Studiul de pian, vioară și, mai târziu, diferite coruri de muzică, de copii. Evident că au contat și zilele cu dans alături de tata. El obișnuia ca, cel puțin de două ori pe săptămână, să dea muzică tare în casă și să dansăm împreună. Are o colecție impresionantă de cd-uri, discuri. 

„Râd în continuare cu poftă și cu toată gura”

Îți mai aduci aminte de primul direct din viața ta? Emoțiile, bâlbele de atunci?

Cred că primul direct la tv s-a întâmplat prin 2010, când prezentam „Lozul cel mare”. Da, am avut foarte mari emoții și îmi aduc aminte că nu știam să râd cum se raâe la tv. Mi-a fost atrasă atenția atunci. E ok. Nu am schimbat asta la mine. Râd în continuare cu poftă și cu toată gura. Nici până în ziua de azi nu pot să râd finuț cum mi se cerea. La radio, în schimb, au fost mai mari emoțiile la primul live. Acolo a trebuit să mă obișnuiesc cu faptul că nu mă mai pot ajuta și de imagine ca să mă exprim. Eu fiind o persoană care gesticulează foarte mult și care se exprimă mult prin mimică. 

Lizei Sabău îi place să râdă și să facă oamenii fericiți. Sursă foto: Arhivă personală
Lizei Sabău îi place să râdă și să facă oamenii fericiți. Sursă foto: Arhivă personală

A existat un moment în viața ta când ai vrut să renunți?

Da! Când am avut două proiecte care au fost fail consecutiv. 

Regretul Lizei Sabău: „Există un lucru care îmi lipsește”

Cum era industria media acum 15 ani și cum a ajuns azi? Ce conta atunci și ce contează acum?

Eu am început să lucrez în teeviziune în 2007. Aveam 19 ani pe atunci și în industria media cerințele pentru ca o femeie să apară pe sticlă erau foarte old fashioned. Acum mi se pare că nu mai e chiar așa. We have a voice și cred că asta ajută enorm la evoluția unei societăți sănătoase. În urmă cu 15 ani conta foarte mult cum arată o femeie ca să apară pe sticlă. Să fie cât mai în stereotipurile date de societate. Astăzi, accentul e mai mult pus pe ce ai de zis.

Când am ajuns să lucrez la Utv am descoperit că se poate face televiziune și relaxat, liber și fără prejudecăți. În ceea ce privește radioul, cam peste tot unde am fost, am avut susținere. Momentan, emisiunea pe care o fac la Pro FM cu Ionuț Bodonea îmi oferă libertatea pe care mi-o doresc. În sensul că îmi este sprijinită viziunea asupra rubricilor și, în general, a conținutului din emisiune. Totuși, există un lucru care îmi lipsește. În trecut era mult mai interesant pentru public cum crează un artist muzică sau cum se desfășoară o piesă de teatru behind the scenes. În prezent, am impresia că publicul e interesat numai de cancan-urile și micul dejun prefarat al artiștilor, nimic care să aibă legătură cu arta. Voi face eu ceva în privința asta (râde).

„Sunt cea mai paranoică mămică. Sunt tipicară, țin la rutinele ei foarte mult și la emoțiile ei”

Cum este mămica Liza? Cu ce te surprinde Valeria în fiecare zi?

Sunt cea mai paranoică mămică (n.r. râde).  În același timp ador să dau în mintea copiilor și să mă transform într-o circară când vine vorba de fata mea. Sunt tipicară, țin la rutinele ei foarte mult și la emoțiile ei. Momentan mă surprinde cum cuvântul NU are fix semnificația opusă pentru ea. În același timp, mă surprinde și învăț de la ea cum lucrurile simple te fac fericit. Să ai o porție mare de bolognese doar pentru tine, să vezi că a nins afară, să poți să inunzi baia de fiecare dată când te speli că nu zice nimeni nimic. Să ți se răspundă la fiecare întrebare chiar dacă ai pus-o de enșpe mii de ori. Lucruri simple. E fun. 

Liza Sabău alături de fiica ei, Valeria. Sursă foto:  Arhivă personală
Liza Sabău. alături de fiica ei, Valeria. Sursă foto: Arhivă personală

Spune sincer, de când n-ai mai dormit 7 ore legate? 

De când am rămas gravidă. Adică, de vreo 3 ani. Nu am avut noroc de o sarcina ușoară. 

Liza Sabău: „Am trecut prin depresia postnatală, a fost crunt”

Ai trecut prin depresia post natală? Cum ai reușit să o depășești?

Gândește-te că primul gând pe care l-am avut a doua zi după ce am născut a fost că nu sunt demnă de copilul meu. Am fost foarte anxioasă încă de la început. Poate pentru că, medical, nimeni nu mi-a dat nicio șansă să rămân însărcinată din cauza endometriozei cu care m-am luptat. Da, am trecut prin depresia postnatală, a fost crunt. 8 luni de zile dormeam câte 30 de minute la 3 ore, alăptam la cerere și mă îndoiam constant că nu fac bine ce fac. Am reușit cu terapia pe care mi-a recomandat-o medicul cu care am născut, apoi m-au ajutat foarte tare mama și sora mea. Au înțeles prin ce trec și nu m-au criticat o secundă. 

Cum este tăticul Aniel? La fel de implicat, bănuiesc.

M-am îndrăgostit din nou de el, dar de un alt Aniel acum. Aniel, tatăl copilului meu. 

Apropo de relația voastră frumoasă, îți mai aduci aminte cum v-ați cunoscut?

Ne-am cunoscut într-o seară când eu îmi plimbam cățelul. Eram adolescentă și nu știam că e vecin de cartier cu mine. Prin urmare, nu a trebuit să caut departe (n.r. râde).

Soțul Lizei Sabău, Aniel Spireanu. Sursă foto: Arhivă personală
Soțul Lizei Sabău, Aniel Spireanu. Sursă foto: Arhivă personală

Sincer, cine pe cine a cucerit?

El m-a cucerit și îmblânzit cu simțul umorului. Eram foarte sălbatică și băiețoasă.

„Sunt momente când în interiorul meu este haos”

Razi, ești veselă mereu. Chiar ești așa sau uneori ascunzi cu pricepere o perioadă grea?

Ador să pot să fac oamenii din jurul meu să se simtă bine. Dintotdeauna am avut abilitatea asta de a destinde oamenii cu care interacționez și cărora le comunic. Îmi plac poveștile și ador să fac haz de mine însămi. Sunt momente când în interiorul meu este haos. Meseria însă mă ajută să trec mai ușor peste asta prin simplu fapt că bucuria altora e molipsitoare. Zâmbetul e molipsitor. Râsul e molipsitor… Se știe doar! 

Liza Sabău, despre cel mai greu moment

Când ai trăit cel mai greu moment din viață?

Toate momentele grele pe care le-am trăit înainte de a fi mama au pălit. S-au disipat. În schimb, un moment din viața mea care m-a marcat a fost când s-a renunțat subit la proiectul „Cu capu-n zori” de la TVR1. Acolo, unde eram prezentator, o dată, și încă o dată lucram alături de toți oamenii care au avut un impact pozitiv asupra formării mele profesionale. Nici în cel mai frumos vis nu cred că m-aș fi gândit că voi avea în aceeași echipă de producție pe Dan Manoliu și pe Augusta Lazarov. I mean, sunt recunoscătoare pentru cât a fost.

Ce-ți plăcea să faci când erai copil?

Îmi plăcea să cânt, să compun cântece. Practic, să fiu în centrul atenției. Îmi plăcea foarte mult și să scriu. Inventam povești și piese de teatru pe care i le citeam mamei mereu. 

Când aveai nevoie de sfaturi la cine te duceai, la mama sau la tata?

Am noroc de sora mea. Îmi place să spun că m-am născut lângă cea mai bună prietenă a mea. 

Liza Sabău, amintiri din liceu: „Eram clovnul clasei”

Cum a fost perioada liceului? Erai timidă, rebelă, temerară?

Mi-am adorat colegii, am adorat liceul pe care l-am terminat, Eugen Lovinescu, clasa de portugheză. La ore eram clovnul clasei, iar în pauze eram prietenă cu toată lumea. Îmi aduc aminte că de foarte multe ori mă foloseam de popularitatea pe care o aveam. Pentru că stăteam cu toată lumea le făceam viața mai ușoară celor care aveau parte de bullying. Mi-au plăcut oamenii dintotdeauna. De orice gen, fel.

Care este cea mai importantă calitate a ta și cel mai mare defect?

Cred că simplul fapt că îmi pasă de ceilalți. Cel mai mare defect, momentan, este că fumez (n.r. râde).

Ce nu știe lumea despre tine?

Îmi place foarte mult să editez videouri. Ador să fac asta și, în timp, a devenit și o sursă de venit. În mine se ascunde un tech nerd! 

„Alegem să ne amăgim și să ne victimizăm”

Când ai fost cea mai dezamăgită, profesional apoi personal vorbind? 

Nu prea m-am simțit dezamăgită de vreun proiect profesional. Nu sunt genul și cam tot ce am făcut, am făcut pentru că așa am vrut sau am cerut. Dezamăgiri personale sunt nenumărate. Am învățat că atunci când alegem să rămânem dezamăgiți, alegem de fapt să ne amăgim și să ne victimizam. Prin urmare, consider că totul se întâmplă cu un scop în viața asta. Trebuie, într-adevăr, să îți trasezi foarte bine limitele și să știi să le comunici. Asta poți să faci doar dacă ajungi să te cunoști suficient de bine, să îți dai voie să greșești. 

Foto: Liza Sabău

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton