4 metode de a preveni infecţiile vaginale

.

Un vagin sănătos are în mod normal un ph acid, care împiedică bacteriile să se instaleze şi să dea naştere unei infecţii vaginale. Iată cum previi infecţiile vaginale şi…
… te bucuri de o viaţă sexuală fără probleme în patru paşi simpli.

1. Cea mai bună metodă de prevenire a unei infecţii nu este igiena corectă, cât este să ai grijă de tine per total

Aşadar, o alimentaţie sănătoasă şi o greutate normală te ajută să previi infecţiile vaginale. Ţine şi stresul la distanţă cu ajutorul exerciţiilor fizice, meditaţiei şi altor activităţi care te relaxează.

2. Evident, ai şi câteva reguli de igienă de respectat pentru a preveni infecţiile vaginale

Vaginul este o zonă care se curăţă singură, de exterior trebuie să ai tu grijă. Aşadar, spălarea internă nu îşi are rostul decât o dată, de două ori pe lună, altfel rişti să strici ph-ul vaginal şi să inviţi bacteriile să se instaleze, în ciuda igienei riguroase. În plus, spălarea internă facilitează transportarea bacteriilor şi în aparatul reproductiv, lucru care aduce efecte negative severe.

Există însă şi situaţii în care este indicat să te speli în interior, cu apă călduţă şi, eventual, cu un produs de curăţare ce are ph-ul potrivit vaginului, fără alcool sau parfum. De exemplu, atunci când porţi prea mult timp un tampon şi se instalează un miros supărător.

Evită produsele care pot irita zona ta intimă, cum ar fi săpunurile sau gelurile de duş cu un ph diferit şi care sunt parfumate. Evită şi hârtia igienică parfumată, oricât de bine ar arăta şi s-ar simţi.

Ai grijă şi la tipul de loţiune de corp pe care o foloseşti după duş, dar şi la ce fel de produs aplici după epilarea zonei intime. Evită să foloseşti loţiunea destinată întregului corp şi pe zona inghinală, iar pe al doilea potriveşte-l ca ph cu zona ta intimă.

Cel mai indicat ar fi să foloseşti zilnic pentru curăţarea externă un săpun simplu şi să repeţi spălarea în cadrul unei zile în funcţie de efortul pe care îl depui în acea zi şi de gradele din termometru. Zona externă ar trebui să fie mereu uscată, dar fără să o iriţi.

3. Iată ce măsuri de prevenire a infecţiilor vaginale trebuie să îţi iei în timpul sexului

Pentru început foloseşte prezervativul, dacă nu ai încredere în iubitul tău, chiar dacă sunteţi de mult timp împreună. Adesea pui egal între prezervativ şi anticoncepţionale atunci când decizi ce metodă de protecţie să foloseşti cu iubitul. Nu uita însă că cele din urmă te feresc doar de o sarcină nedorită. Aşadar, e important să ai deplină încredere în fidelitatea partenerului, pentru a începe să foloseşti anticoncepţionalele. 

Chiar şi aşa, dacă treci la pilule, e necesar să vă faceţi amândoi un set de analize care să vă confirme că nu aveţi o infecţie, căci unele dintre ele nu au simptome vizibile. Altfel, riscaţi să vă daţi unul altuia o infecţie mai veche de care nici nu aveţi habar.  

Actul sexual presupune o extra lubrifiere care, dacă nu este îndepărtată la timp, poate deveni mediu propice pentru bacterii. Drept urmare, spălarea (conform metodelor mai sus amintite) înainte şi după actul sexual este necesară, oricât de pasional ar fi să te ia pe sus după o zi de muncă sau romantic să adormi în braţele iubitului imediat după act.

Nu folosi pe post de lubrifiant soluţii precum uleiul pentru masaj. Achiziţionează un lubrifiant destinat exclusiv zonei intime şi respectă instrucţiunile de folosire şi păstrare.

4. Vestimentaţia este şi ea importantă în prevenirea infecţiilor vaginale

Poartă lenjerie din bumbac pe timpul zilei şi păstreaz-o pe cea sexy, dar din materiale sintetice doar pentru serile cu iubitul. Bumbacul lasă pielea să „respire” şi aboarbe mai repede lubrifiantul tău natural, astfel că nu se creează un mediu umed, ce favorizează apariţia unei infecţii. În zilele în care lubirifierea naturală este mai abundentă (înainte sau după menstruaţie) foloseşte protejslipul.

Totodată, este mai indicat să foloseşti lenjeria intimă doar în timpul zilei, iar pe timpul nopţii să laşi pielea să respire.

Cât despre îmbrăcăminte, nu îţi este recomandat să porţi una strâmtă, precum costumul de baie sau colanţii purtaţi în timpul exerciţiilor fizice pentru perioade lungi de timp. Dacă eşti în vacanţă, spală costumul de baie după fiecare ieşire la plajă.

Informează-te şi asupra modului în care poţi preveni şi trata disfuncţiile sexuale feminine!

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton