Fetele musulmane, mutilate din copilărie

.

Tăierea clitorisului, uneori însoţită de coaserea labiilor mari, fără anestezie şi cu instrumente murdare este o practică frecventă prin care trec milioane de fetiţe în fiecare an.
„Mai întâi au tăiat-o pe verişoara mea. Mi-a fost foarte frică şi am plâns. Mama mea este foarte grasă. SŞiam că dacă reuşesc să fug n-o să mă prindă. Dar m-a ţinut prea strâns. N-am putut să scap. Mi-a curs mult sânge. Am plâns şi am urât-o pe mama mea”, povesteşte jurnaliştilor de la Global Post, Delan, o fetiţă de 11 ani din Kurdistanul irakian.

Fetiţe torturate pentru că „aşa trebuie”

Avea şase ani când i-a fost mutilată zona genitală de o bătrână a satului, care a folosit o simplă lamă nesterilizată, fără antiseptice, fără anestezie. Delan s-a simţit rău două zile, dar până la urmă sângerarea s-a oprit. A fost una dintre norocoase. Ar fi putut să sângereze până la moarte, să facă septicemie sau  tetanos, complicaţii care ar fi ucis-o în scurt timp.

Chiar dacă acum fetiţa se simte bine, va duce cu ea toată viaţa efectele mutilării, şi nu e vorba doar de cele psihologice. Riscă să sufere de incontinenţă urinară, infecţii urinare fecvente, iar viaţa ei sexuală nu va fi niciodată una normală. Dacă nu ajunge sterilă din cauza complicaţiilor, va avea o naştere grea şi riscantă.

Mama ei a supus-o de bună voie acestor riscuri pentru că „aşa trebuie”, pentru că aşa cere tradiţia, pentru că şi ea a trecut prin acelaşi lucru.

100 milioane de femei multilate

Delan este doar una din milioanele de fete şi femei care au suportat o formă de mutilare genitală, în numele unei tradiţii care le discriminează şi le condamnă la o viaţă de chin.



Fondul Natiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) anunţă că aproximativ trei milioane de fetiţe sunt mutilate în fiecare an doar în Africa, iar conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), există între 100 şi 140 milioane de femei în toată lumea care suportă consecinţele acestui tratament nemilos, mutilarea genitală. În acestă categorie sunt incluse toate procedurile care implică îndepărtarea totală sau parţială a organelor genitale externe din motive nemedicale.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton