Când începe postul Paștelui 2024. Când vor fi zile cu dezlegare din post

.

Postul Paștelui 2024 începe în luna martie și este precedat de o serie de sărbători și tradiții populare vechi. Mulți creștini ortodocși urmează cu strictețe regulile în postul Paștelui 2024 și țin cont de zilele cu dezlegare la pește sau la ulei și vin.

Postul Paștelui 2024, care va dura după tradiție timp de 40 de zile, este cel mai lung post din an, cu multe restricții și cu puține zile în care vom avea dezlegare la pește, la ulei și vin.

Credincioșii cei mai dedicați vor ține cont și de zilele cu post negru care sunt orânduite de biserică în Postul Paștelui 2024. Prin post și rugăciune, fiecare credincios speră să primească mai multă putere de la Dumnezeu, sănătate, liniște în suflet și pace.

Când se celebrează Paștele ortodox și cel catolic în 2024

Data Paștelui este influențată de echinocțiul de primăvară și de fazele Lunii. Echinocțiul de primăvară are dată fixă și acesta se va petrece pe data de 20 martie 2024.

În schimb, fazele Lunii sunt variabile, iar cea care stabilește data Paștelui este prima Lună plină de după echinocțiul de primăvară. Conform Conciliului de la Niceea, Paștele trebuie sărbătorit în prima duminică după prima Lună plină după echinocțiul de primăvară.

Doar că bisericile ortodoxe iau în considerare calendarul gregorian pe stil nou, conform căruia echinocțiul de primăvară se mută la începutul lunii aprilie, iar bisericile catolice iau în considerare data reală a echinocțiului de primăvară, care este data de 20 martie.

Datorită acestei diferențe, Paștele ortodox se sărbătorește adesea la o distanță de câteva săptămâni față de Paștele catolic și foarte rar se întâmplă să pice la aceeași dată.

Conform tradiției și metodei de calcul de mai sus, Paștele ortodox 2024 va fi sărbătorit pe data de 5 mai, iar Paștele catolic 2024 va fi sărbătorit pe data de 31 martie.

Postul Paștelui 2024 pentru ortodocși începe pe data de 18 martie și se încheie în Duminica Paștelui, pe data de 5 mai.

Postul Paștelui 2024 pentru catolici începe pe data de 14 februarie și se încheie în Duminica Paștelui catolic pe data de 31 martie.  

Când vom sărbători Paștele în următorii 5 ani

Iată cum se va sărbători Paștele în perioada 2025 – 2030. În acest interval, Paștele ortodox și cel catolic vor coincide de două ori, în anii 2025 și 2028.

Paștele ortodox 

  • Paştele ortodox 2025 – duminică 20 aprilie
  • Paștele Ortodox 2026 – duminică 12 aprilie
  • Paștele Ortodox 2027 – duminică 2 mai
  • Paștele Ortodox 2028 – duminică 16 aprilie
  • Paștele Ortodox 2029 – duminică 8 aprilie
  • Paștele Ortodox 2030 – duminică 28 aprilie

Paștele catolic

  • Paștele Catolic 2025 – duminică 20 aprilie
  • Paștele Catolic 2026 – duminică 5 aprilie
  • Paștele Catolic 2027 – duminică 28 martie
  • Paștele Catolic 2028 – duminică 16 aprilie
  • Paștele Catolic 2029 – duminică 1 aprilie
  • Paștele Catolic 2030 – duminică 21 aprilie

Săptămâna Albă, tradiții înainte de postul Paștelui 2024

Biserica ortodoxă a stabilit ca postul cel mare al Paștelui să înceapă anul acesta, în 2024, luni, pe data de 18 martie. Cu o zi înainte, duminică pe 17 martie, este Lăsatul secului de brânză care se ține la sfârșitul Săptămânii albe.

Perioada cuprinsă între 10 și 17 martie 2024 este cunoscută drept Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei, deoarece în această perioadă creștinii se pregătesc pentru postul cel mare, renunță la carne și consumă doar ouă și brânză, alături de legume, orez sau paste. În această perioadă, nu se țin nici petreceri cu muzică, cumetrii sau nunți, pentru că este interzisă carnea și pentru că ne pregătim suflește pentru post și este bine să fim mai cumpătați în tot ceea ce facem.

Duminica, pe 17 martie, înainte de a începe Postul Paștelui 2024, gospodinele pregătesc o masă mai îmbelșugată, cu multe bucate, dar fără să folosească produse din carne, lapte și brânză. De aici vine și numele acestei zile când se lasă sec pentru brânză și lactate, adică sunt interzise la masă.

Mâncărurile pregătite pentru Lăsatul secului de brânză se servesc seara în familie sau cu prietenii apropiați, iar mesenii consumă la final câte un ou fiert și spun ”oușor, oușor, să-mi fie postul ușor!”

Printre preparatele pregătite adesea de gospodine de Lăsatul secului se numără plăcinta cu varză, plăcinta cu dovleac, sarmalele cu orez și ciuperci, mâncarea de prune afumate sau gogoșile de post, fără lapte.  

Cum începe postul Paștelui. Ce tradiții se respectă

Prima zi din postul Paștelui 2024, adică data de 18 martie, este cunoscută în popor drept Lunea curată. În această zi, gospodinele nu fac altceva decât să spele bine toate vasele și să le pună deoparte pe cele în care au gătit carne sau alimente cu lapte și brânză.  

Pe vremuri, la țară, femeile găteau preparatele de post în alte vase curate, în care nu fierseseră niciodată lapte sau carne. Acest obicei făcea parte din ritualul de curățenie pe care femeile îl țineau acasă și avea totodată și un rost practic. Gospodinele aveau obiceiul să își înoiască oalele în sâmbăta morților, care se prăznuiește în fiecare an cu o săptămână înainte de a intra în postul Paștelui.

Și anul acesta, moșii de iarnă se vor ține pe data de 9 martie, aproximativ cu o săptămână înainte de postul Paștelui 2024. La moși se obișnuiește să se cumpere oale, farfurii și tacâmuri noi. O parte dintre ele rămân în gospodărie pentru a găti în ele alimentele de post, o altă parte sunt rânduite să se dea de pomană cu bucate de sufletul morților.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2024

Când începe postul Paștelui 2024. Când vor fi zile cu dezlegare din post

Anul liturgic are multe zile de post, dar și multe zile cu dezlegare la pește. Cu toate acestea, postul Paștelui cuprinde cele mai puține zile cu dezlegare. Deși este cel mai lung post din an, Postul Paștelui 2024 cuprinde doar două zile în care avem voie să ne abatem de la restricțiile alimentare și să consumăm pește. Aceste două zile sunt totodată și două mari sărbători îndrăgite de români și anume Bunavestire și Floriile.

Așadar, vom putea găti pește în Postul Paștelui pe data de:

  • 25 martie, când este Bunavestire (ziua în care, conform tradiției, Fecioara Maria a fost înștiințată de înger că va aduce pe lume pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu)
  • 9 aprilie, când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor.

Zile cu dezlegare la ulei și vin în postul Paștelui 2024

Spre deosebire de zilele cu dezlegare la pește, cele în care avem voie să folosim ulei și vin sunt mai multe și anume zilele de sâmbătă și duminică, unele dintre ele fiind marcate de anumite sărbători cu cruce neagră.  

  • Sâmbătă, 23 martie – Sfântul Mucenic Nicon
  • Duminică, 24 martie – Sfântul Cuvios Zaharia
  • Sâmbătă, 30 martie – Sfântul Cuvios Ion Scărarul
  • Duminică, 31 martie – Duminica Sfântului Grigorie Palama
  • Sâmbătă, 6 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Duminică, 7 aprilie – Duminica Sfintei Cruci
  • Sâmbătă, 13 aprilie – Sfântul Mucenic Artemon
  • Duminică, 14 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Sâmbătă, 20 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Duminică, 21 aprilie – Duminica Sfintei Maria Egipteanca
  • Sâmbătă, 27 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr, pomenirea morților

Ce zile libere avem de Paște 2024

Spre deosebire de anii anteriori, ne bucurăm de mai multe zile libere în 2024. În acest an, ne bucurăm de 17 zile libere care cuprind sărbători naționale și mari sărbători religioase. Din cele 17 zile libere în 2024, 10 zile pică în timpul săptămânii, iar 7 zile pică sâmbăta și duminica.

De Paște, care va fi pe data de 5 mai, sunt considerate sărbători cu zile libere legale prima și a doua zi de Paște, dar și Vinerea Mare. În acest an, minivacanța de Paște este legată de ziua de 1 Mai, care este Ziua Muncii și este zi liberă la nivel național.

Astfel că românii vor avea o vacanță de aproape o săptămână la începutul lunii mai, consfințită deja de Guvern. Va fi liber pe 1 mai (miercuri), 2 mai (zi-punte) și perioada 3 – 6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște.

Această mini vacanță a lucrătorilor coincide și cu vacanța copiilor, astfel că mulți părinți își pot face planuri de călătorie cu cei mici în preajma Paștelui ortodox.

  • miercuri, 1 mai – Ziua Muncii
  • joi, 2 mai – zi liberă decisă de Guvern
  • vineri, 3 mai – Vinerea Mare
  • duminică, 5 mai – Paștele ortodox
  • luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox

Posturi lungi din anul 2024

Credincioșii ortodocși țin patru posturi lungi în cursul unui an, iar acestea sunt legate de marile sărbători religioase. Postul Paștelui 2024 este bineînțeles cel mai lung dintre ele și mai este numit și postul de primăvară.

Următorul post, care va fi în perioada verii, este postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar în 2024 acesta va dura timp de patru zile în perioada 24 – 28 iunie.

Al treilea post important din vară este Postul Adormirii Maicii Domnului, iar acesta se ține în fiecare an în perioada 1 – 15 august.

Iar ultimul post lung al anului, postul de iarnă este Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului care începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie 2024.    

foto: Pexels/

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton