Dieta mediteraneană, bogată în roşii sau produse din roşii, este asociată cu un risc mai scăzut al bolilor de inimă cronice. Astfel, studii recente au arătat că oamenii…
care consuma roşii în mod regulat au un risc mai mic să sufere atacuri de cord decât cei care nu consuma acest aliment.
Aceasta pentru că roşiile conţin licopen. Licopenul este substanţa responsabilă pentru efectul antioxidant al roşiilor. Consumul frecvent de roşii şi produse din roşii previne oxidarea colesterolului LDL. Colesterolul oxidat este primul pas ce duce spre formarea de plăci în artere şi, în final, spre atacuri de cord.
Licopenul este pigmentul roşu găsit în anumite fructe şi legume, precum guava, pepene roşu sau grapefruit roz. Acesta provine, totuşi, în principal din roşii. Fiind un antioxidant puternic, licopenul previne oxidarea colesterolului LDL, cauzată de radicali liberi (molecule foarte instabile şi destructive care supun celulele noastre la stres oxidant şi daune constante ce ajung, în final, să ucidă celulele).
De asemenea, licopenul poate chiar să reducă cantitatea de colesterol din sânge. Într-un studiu dezvoltat pe durata a trei luni, 60 de bărbaţi au ingerat 60 de miligrame de licopen pe zi – echivalentul regăsit într-un kilogram de roşii. La sfârşitul perioadei de testare, rezultatul a arătat o reducere de 14% a colesterolului LDL din sânge.
Ţesuturile noastre trebuie să „înghită” licopen din mâncarea pe care o consumăm şi să îl transfere celulelor. Studiile au arătat că cantitatea de licopen găsit în testuruile organelor este diferită de cantitatea de licopen pe care o ingerăm şi foarte important este modul de absorbţie al acestei substanţe de către organism. Persoanele cu o concentraţie mai mare de licopen în ţesuturi cunosc un risc mai redus de atacuri de cord decât cei cu niveluri mai scăzute.
Iată 3 modalităţi prin care poţi îmbunătăţi absorbţia de licopen:
1.Găteşte roşiile cu ajutorul căldurii. Căldură schimbă structură chimică a licopenului şi îl pregăteşte pentru că celulele noastre să îl absoarbă. Astfel, poţi prepara sos de roşii, pastă de roşii sau supe de roşii.
2.Consumă roşii proaspete cu grăsimi precum uleiul de măsline.
3.Consumă produse ce conţin licopen împreună cu alţi antioxidanţi. Spre exemplu, poţi consuma roşii împreună cu alte legume, pregătind o salată, sau poţi alege să mănânci o porţie de fructe pentru desert. Foloseşte ulei de măsline şi suc de lămâie ca dressing pentru salate şi vei avea combinaţia perfectă de licopen şi antioxidanţi.
Acum, că ştim că este important să incluzi roşiile în dieta ta zilnică, Gustos.ro îţi va da câteva sfaturi pentru a reuşi să înglobezi aceste produse în meniul de zi cu zi:
7 modalităţi prin care poţi include mai multe roşii în dietă:
– Fă o regulă din a avea mereu roşii în frigider. Roşiile de culoare roşie şi foarte coapte au mai mult licopen decât cele verzi sau galbene.
– Întotdeauna include roşii în salată. Foloseşte ulei de măsline şi suc de lămâie sau oţet ca dressing.
– Mănâncă pastele cu sos de roşii în loc de ketchup.
– Adaugă felii de roşii în sandvişuri.
– Păstrează mereu la îndemână conserve de roşii (preferabil, fără sare). Sunt foarte folositoare, mai ales când te grăbeşti şi ai nevoie de ele pentru supe sau sosuri.
– Pe cât e posibil, cumpără-ţi roşiile de la piaţă, de la producători autentici.
Foto: Shutterstock
Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!