De ce tremură oamenii la frig! Ce declanșează, de fapt, acest fenomen

.

Pare simplu să explici de ce tremură oamenii la frig și să dai vina pe zilele geroase de iarnă. Dar în spatele acestui fenomen există câteva procese destul de complicate. Pe măsură ce le înțelegem, vom găsi mai ușor soluții simple să ne încălzim, oricât de frig ar fi afară, și să ne ferim de boli grave pe care le poate declanșa și agrava gerul iernii.

De îndată ce scad temperaturile, organismul nostru încearcă să se adapteze la condițiile de iarnă. Iar una dintre reacțiile firești este tremuratul. Dar de ce tremură oamenii la frig?

Răspunsul pare simplu: să se încălzească! Tremuratul ne ajută să ne încălzim și cu toate acestea face mult mai mult. În spatele acestui fenomen absolut banal și firesc stau mai multe procese esențiale care ne ajută să supraviețuim.

Cum se declanșează tremuratul

Fiecare dintre noi reacționează diferit la frig și fiecare are un anumit prag de toleranță la temperaturile scăzute. Pentru unii este frig la 15 grade Celsius, pentru alții este frig la 10 grade sau la 5 grade Celsius. Unii oameni se călesc în timp și încep să devină mai rezistenți la frig. Unii reușesc să lucreze iarna în aer liber, să facă sport, să alerge sau să joace fotbal chiar și la câteva grade cu minus.

Dar cei mai mulți oameni au o toleranță scăzută la frig și nu suportă temperaturile negative. Pentru cei mai mulți dintre noi începe să fie frig de la 10 grade Celsius în jos și ne îmbrăcăm din ce în ce mai gros pe măsură ce scad temperaturile.

Creierul percepe imediat orice schimbare de temperatură. Toamna târziu, când vremea devine tot mai rece, avem nevoie de câteva zile pentru a ne adapta la temperaturile scăzute. Și chiar dacă ne îmbrăcăm bine începem să tremurăm pe stradă. Cu atât mai grav este când temperaturile adună mai multe grade cu minus în perioadele de ger din lunile decembrie sau ianuarie. Sunt persoane grav afectate de frigul aspru, care pot avea alergie la frig sau care suferă degerături ușoare la mâini și la picioare, chiar dacă poartă îmbrăcăminte adecvată.

Corpul nostru funcționează bine la o temperatură medie de 36 – 37 de grade Celsius. De îndată ce temperaturile de afară devin tot mai reci, începem să tremurăm. Este un gest reflex care a evoluat odată cu noi și care ne ajută să supraviețuim. Creierul monitorizează atent toate schimbările prin care trece organismul nostru la frig. De îndată ce pielea devine rece, din cauza temperaturilor scăzute, ea trimite semnale către hipotalamus, o structură de mărimea unei migdale, aflate adânc în interiorul creierului. Iar de la hipotalamus pornesc semnale către mușchii scheletici care se contractează și se relaxează foarte rapid, în rafale repetate la miimi de secundă. Astfel, întregul aparat muscular începe să tremure pentru a încălzi corpul și pentru a restabili pe cât posibil temperatura optimă de 37 de grade Celsius.

De ce tremură oamenii. Care este scopul final?

Răspunsul este simplu: trebuie să ne încălzim. Dar, mai mult decât atât, prin mișcările rapide ale mușchilor, căldura este transferată și concentrată în zona organelor vitale, adică în zona pieptului și a abdomenului.

De ce tremură oamenii? Pentru a menține o temperatură adecvată la nivelul cordului, al stomacului și al organelor esențiale precum plămânii, ficatul și pancreasul.

Pe măsură ce ni se face tot mai frig, tremurăm mai tare, mâinile și picioarele se răcesc, nasul și urechile îngheață, dar organele vitale sunt protejate și se menține o temperatură cât mai ridicată, pentru a le asigura funcționarea în parametri normali.

Chiar și în cazurile extreme, în care ne degeră degetele de la mâini sau de la picioare, organele vitale sunt puternic irigate cu sânge și sunt încălzite pentru a asigura supraviețuirea.

Contracțiile musculare și tremuratul produc și consumă totodată o cantitate mare de energie. Tremuratul care ne ajută să ne încălzim corpul este, însă, diferit de frisoanele și tremorul deosebit pe care îl provoacă diverse probleme medicale grave, infecțiile, crizele de hipoglicemie sau insolația.

Pe de altă parte, tremuratul din motive emoționale, care se declanșează odată cu eliberarea de adrenalină poate apărea în condiții de stres maxim, emoții puternice sau frică/groază. În acest caz, tremuratul încălzește corpul și mușchii pentru a se pune în mișcare rapid și pentru a fugi sau pentru a lupta.  

Care este temperatura normală a corpului

Un studiu recent, din anul 2019, a identificat temperatura medie optimă a unui adult sănătos, iar aceasta este de 36.59°C. Dar temperatura corpului este variabilă și este influențată de mai mulți factori. În mod normal, un om sănătos trebuie să aibă o temperatură cuprinsă între 36.1°C și 37.2°C.

Temperatura normală a corpului este un semn vital care depinde și modul în care este măsurată.

Bebeluși: 0-12 luni

  • Temperatura orală: 36.7–37.3°C
  • Temperatura rectală/la nivelul urechii: 37–37.9°C
  • Temperatura axilară: 36.4–37.3°C

Copii

  • Temperatura orală: 36.4–37.4°C
  • Temperatura rectală/la nivelul urechii: 37–37.9°C
  • Temperatura axilară: 35.9–36.8°C

Adulți

  • Temperatura orală: 35.6–36.7°C
  • Temperatura rectală/la nivelul urechii: 36.1–37.2°C
  • Temperatura axilară: 35–36.1°C

Adulți peste 65 ani

  • Temperatura orală: 33.9–37°C
  • Temperatura rectală/la nivelul urechii: 34.4–37.6°C
  • Temperatura axilară: 33.3–36.4°C

Tremurături sau frisoane. Cum le deosebim

Frisoanele, acele tremurături scurte însoțite de senzația de căldură intensă și apoi de frig, sunt declanșate de febră. De multe ori, frisoanele puternice fac diferența dintre răceală și gripă.

Când avem febră, temperatura corpului crește rapid, pielea se simte fierbinte și devine mai caldă decât temperatura mediului ambiant. Creierul primește acest semnal și declanșează frisoanele și transpirația pentru a ajuta corpul să se răcească, deoarece febra reprezintă un semnal de alarmă și totodată un pericol.

În funcție de severitate, febra este clasificată în:

  • Febră ușoară: 38.3°C – 39°C
  • Febră moderată: 39.1°C – 40°C
  • Febră înaltă: 40.1°C  – 41.1°C
  • Febră foarte înalta (hiperpirexia): > 41.1°C

Frisoanele apar de obicei chiar de la forme ușoare de febră și ele ne indică prezența unei infecții, începutul unei gripe sezoniere sau disfuncții grave ale organelor interne. Febra sau frisoanele nu reprezintă în sine un lucru grav, din contră ele ajută organismul și ne avertizează să luăm măsuri, să bem multe lichide pentru a ne menține hidratați și să consultăm de urgență un medic.

Dacă tremuratul de frig se poate calma în câteva minute după ce ajungem într-un loc bine încălzit, frisoanele nu dispar decât după un tratament adecvat în funcție de infecția sau problemele de sănătate care le declanșează.

Ce boli poate agrava frigul iernii

Odată ce am aflat de ce tremură oamenii la frig, trebuie să fim conștienți și de pericolul pe care îl reprezintă expunerea la temperaturi foarte scăzute. Frigul poate agrava multe boli legate de articulații, de circulația sângelui sau de inimă. Cardiacii sunt primii afectați de temperaturile scăzute, când vin zilele cele mai friguroase iarna. Lor li se recomandă pe cât posibil să nu iasă din case în zilele geroase, când temperaturile scad sub minus 2 sau 3 grade Celsius.

Frigul poate agrava infecțiile respiratorii, guturaiul și gripele. Durerile de cap migrenele și cefaleea pot fi și ele declanșate de schimbările bruște de temperatură, când ieșim din casă și petrecem timp afară, la temperaturi negative.

Astmul broșic se numără și el printre bolile care se agravează iarna. De asemenea rinitele sau infecțiile sinusurilor devin mult mai supărătoare și declanșează mai des dureri de cap și dificultăți de respirație în zilele foarte reci.

Unele persoane se confruntă cu alergia la frig care se manifestă prin înroșirea pielii, usturime și apariția unor pustule albe sau roșii în cazurile cele mai severe ale bolii.

Frigul agravează și inflamația vericii urinare și provoacă dureri persoanelor care suferă de cistită cronică.

Depresia este și ea o boală, nu doar o simplă stare de moment, care se agravează la frig, în sezonul rece și întunecat.

Alimente care te ajută să te încălzești

De ce tremură oamenii la frig! Ce declanșează, de fapt, acest fenomen

Frigul aspru și zilele geroase reprezintă o perioadă provocatoare pentru mulți dintre noi. Nu ne putem izola în case! Trebuie să mergem la serviciu sau la cumpărături, cel puțin pentru lucrurile esențiale. De aceea, este bine să folosim câteva trucuri împotriva frigului care ne ajută să ne adaptăm mai ușor în sezonul rece și să tremurăm mai puțin. Iar printre cele mai cunoscute trucuri se numără alimentele și băuturile care ajută corpul să se încălzească mai ușor.

Iată ce poți mânca mai des iarna pentru a face față frigului și tremuratului:

  • Nuci, alune, migdale și fructe confiate bogate în grăsimi sănătoase și zahăr care ne dau energie;
  • Miere sub diferite forme: în prăjituri, ceaiuri calde sau cu pâine prăjită și unt;
  • Preparate condimentate cu piper și ardei iute, deoarece condimentele ajută organismul să producă mai multă căldură;
  • Alimente bogate în grăsimi sănătoase așa cum este peștele (somonul, păstrăvul sau crapul), icrele de pește, ouăle sau ficatul de pasăre;
  • Supe și ceaiuri calde, dar nu fierbinți! Supele și ciorbele de legume calde ne stimulează digestia, ne ajută să ne încălzim și să facem mai bine față frigului de afară.

Alte trucuri care țin de cald iarna

Îmbracă mai multe straturi de haine, decât un singur pulover foarte gros. Straturile succesive de haine mențin mai bine căldura corpului.

Poartă haine din bumbac direct pe piele, iar al doilea strat de haine din bumbac sau lână. Ultimul strat de haine poate fi din materiale tehnice, din fleece sau polar, materiale special concepute pentru a păstra mai bine temperatura optimă a corpului în condiții grele de iarnă.

Poartă câte două perechi de șosete, dacă ești mai sensibil la frig, și încălțăminte căptușită cu blană.

Poartă căciuli de blană în loc de fesuri subțiri și urechile tale nu vor mai îngheța în zilele geroase.

Ia cu tine un termos cu ceai cald sau cafea caldă, dacă știi că vei petrece mai mult timp în aer liber iarna.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton