S-au schimbat regulile de eliberare a antibioticelor fără prescripție medicală. Alexandru Rafila: „A fost o eroare!”

.

Ministerul Sănătății a modificat regulile de eliberare a antibioticelor fără prescripție medicală. Potrivit unui Ordin publicat recent în Monitorul Oficial, antibioticele vor putea fi eliberate într-o doză de urgență care să acopere 48 de ore, nu 72 de ore, așa cum se anunțase inițial.

Alexandru Rafila: „Consumul de antibiotice în România e mare”

„Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.

Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, a transmis Ministerul Sănătății, potrivit Hotnews.ro.

Citeşte şi: Bacterie foarte periculoasă și rezistentă la antibiotice, descoperită într-o piscină din Tulcea

Citeşte şi: Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: 82% dintre antibiotice nu mai fac față bacteriilor

Citeşte şi: Pericolul din umbră: bacteriile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese anual până în 2050

Citeşte şi: De ce nu trebuie să consumi alcool când iei antibiotice

„A fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat”

Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacii doar pe baza rețetei de la medic.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că termenul inițial de trei zile în care românii vor putea cumpăra antibiotice fără prescriăție medicală a fost greșit. Rafila recomandă celor care antibioticelor fără rețetă să meargă ulterior la medic, după administrarea dozelor de urgență.

„Am avut de la început în vedere această durată de 48 de ore, a fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat. Consumul de antibiotice în România e mare. Problema e legată de apariția bacteriilor multirezistente. Nu e o problemă legată de organismul nostru, ci de bacterie. Oamenii trebuie să știe că trebuie să ia medicamentele rațional. Antibioticele trebuie folosite doar atunci când sunt indicate, nu în infecții virale” – a explicat Rafila, într-o intervenție telefonică la digi24.ro.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton