Alcoolul poate fi cel mai mare dușman pentru ochi, pentru că un consum haotic poate duce la instalarea mai multor afecțiuni.
În ultimii ani, conceptul de Dry January a devenit tot mai cunoscut și își face loc în viețile multora după perioada sărbătorilor de iarnă. Este un prilej de odihnă bine-meritată pentru organismul tău, dar și pentru ochi, explică specialiștii.
Dr. Alina Stănilă-Panga, medic oftalmolog, consideră că are motive solide să își îndrume pacienții către un stil de viață sănătos, cu un consum limitat de alcool, având în vedere că acesta afectează negativ organismul și, implicit, ochii, un aspect mai puțin cunoscut.
„Alcoolul poate cauza probleme de vedere atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dar nu este niciodată prea târziu să fii proactiv în privința sănătății tale oculare”, explică dr. Stănila-Panga, pentru Unica.ro.
Dry January: o pauză de la alcool cu beneficii pentru ochi
Campania Dry January a început în 2012, la inițiativa unui ONG britanic axat pe reducerea efectelor nocive ale alcoolului în societate, și a devenit cunoscută la nivel global. Dry January este o bună ocazie prin care îți poți pune în valoare obiectivele de sănătate pentru 2024, iar ochii tăi vor aprecia icu siguranță micile ajustări în alimentație și un consum mai inteligent de lichide, care să mențină la cote optime hidratarea organismului, ci nu să o saboteze.
Pauza de la alcool poate aduce beneficii notabile, inclusiv îmbunătățirea calității somnului, reducerea inflamațiilor și refacerea hidratării corpului. Aceste aspecte nu sunt doar esențiale pentru starea generală de bine, ci și pentru sănătatea ochilor, contribuind la menținerea strălucirii și clarității vederii tale.
Consumul rațional de alcool, atunci când dorești să marchezi momentele speciale sau pentru relaxare, poate fi reconfortant. Totuși, este crucial să fii conștient că excesul are consecințe negative asupra ochilor și a altor organe ale corpului.
Efectele alcoolului asupra ochilor pe termen scurt
Unul dintre efectele alcoolului pe termen scurt asupra ochilor este vederea încețoșată sau vederea dublă. Mai mult, alcoolul poate reduce vederea periferică, producând efectul de vedere tunel.
„Alcoolul are și un efect supresiv, ceea ce determină reacții mai lente. Alături de vederea tunel, această consecință a consumului de alcool reprezintă un pericol la volan. Mai mult, din cauza alcoolului, și percepția diferențelor de luminozitate dintre două obiecte devine dificilă, precum și aprecierea distanțelor. Sub nicio formă nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice”, avertizează dr. Alina Stănilă-Panga.
Medicul mai afirmă și că un consum regulat de alcool poate să influențeze apariția sindromului de ochi uscat, a inflamațiilor ochilor, senzațiilor de arsură și mâncărime, migrene și fotosensibilitate.
Efectele pe termen lung ale alcoolului asupra ochilor
Cu cât consumi mai des băuturi alcoolice, riști să experimentezi efectele pe termen lung ale alcoolului asupra vederii.
Consumul de alcool crește semnificativ riscul de cataractă, încă de la vârsta de 40 de ani, arată studiile. Dacă mai ești și fumător, ai putea suferi de o pierdere nedureroasă dar permanentă a vederii – neuropatie optică. Această afecțiune duce la deteriorarea vederii periferice și chiar a percepției culorilor. Neuropatia optică este o afecțiune gravă care poate afecta profund și dramatic vederea.
„Este cunoscut că alcoolul excesiv crește riscul de boli de inimă și ficat. Acestea sunt corelate, într-un fel, și cu sănătatea ochilor, deoarece semnele acestor boli se pot observa la nivelul ochilor, în cadrul unui control oftalmologic – atrofie optică, sângerare la nivelul retinei, de exemplu, în cazul afecțiunilor cardiovasculare, respectiv modificarea albului ochilor într-o nuanță gălbuie, care ce indică probleme ale ficatului”, evidențiază dr. Stănilă-Panga.
Datele de specialitate mai arată și că un consum excesiv de alcool, pe termen lung, mai poate și să:
accelereze degenerescența maculară legată de vârstă;
crească riscul de retinopatie diabetică;
crească riscul de corioretinopatie seroasă centrală;
conducă la neuropatie optică ischemică;
influențeze riscul de glaucom;
Beneficiile unei luni întregi fără alcool pentru vedere
Bineînțeles, nu te putem face să promiți că vei evita pentru totdeauna alcoolul, dar este bine să înțelegi importanța moderației pentru starea ta de bine și pentru o vedere clară cât mai mult timp. Ochii tăi îți vor fi recunoscători dacă vei renunța o lună la orice sursă de alcool. Efectele benefice nu vor întârzia să apară.
Încă din primele 24 de ore de la oprirea consumului de alcool nivelul ridicat de zahăr din sânge, care poate determina umflarea cristalinului, va reveni la normal, și vederea încețoșată va dispărea.
După o săptămână de abstinență, organismul își va recăpăta starea optimă de hidratare, dacă, bineînțeles, vei consuma corespunzător apă. Alcoolul este diuretic, ceea ce duce la pierderea de lichide, efecte care vor dispărea odată ce renunți la alcool.
„Un beneficiu în plus al hidratării sănătoase va fi remedierea ochiului uscat, care apare din cauza scăderii cantității de lacrimi care mențin umiditatea suprafeței oculare”, adaugă dr. Alina Stănilă-Panga.
După o lună fără alcool, celulele roșii din sânge se regenerează
Beneficiile nu se opresc aici. După circa două săptămâni de la eliminarea alcoolului din stilul de viață, vei observa o reglare a valorilor tensiunii arteriale, ceea ce poate atenua retinopatia hipertensivă care deteriorează vasele de sânge ale retinei.
După o lună fără alcool, celulele roșii din sânge se regenerează, îmbunătățind circulația sângelui și, implicit, aprovizionarea cu oxigen a organelor corpului, inclusiv a ochilor. Acest flux sangvin îmbunătățit este crucial pentru menținerea sănătății ochilor, prevenind bolile precum glaucomul și degenerescența maculară.