Home > Vedete > Ce face astăzi și cum arată Simona Mihăescu, fosta imagine a postului Acasă TV: „Familia este mai importantă decât profesia”/ Interviu exclusiv
Ce face astăzi și cum arată Simona Mihăescu, fosta imagine a postului Acasă TV: „Familia este mai importantă decât profesia”/ Interviu exclusiv
Simona Mihăescu, cunoscuta actriță și fosta imagine a postului Acasă TV, ne dezvăluie detalii neștiute despre viața de familie și relația pe care o are cu fiul ei adolescent.
Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, celebra actriță Simona Mihăescu mărturisește că familia este mult mai importantă decât cariera. După 16 ani în care a fost imaginea postului Acasă TV, actrița este în continuare recunoscută, de oameni, pe stradă. Aflăm cum a luat castingul la celebrul post de televiziune și cum s-a simțit când chipul ei era peste tot în oraș. Simona Mihăescu, în vârstă de 54 de ani, este mama lui Andrei Ioan care, vara trecută, a absolvit liceul. Ne povestește cât de mult îi înțelege fiul ei profesia și când a înțeles că familia este cea mai importantă. Aflăm de la Simona Mihaescu, de asemenea, dacă există, cu adevărat, prietenii în lumea artistică și cum se manifestă invidia între persoanele publice.
Simona Mihaescu: „Invidia există si se manifestă în cele mai ciudate moduri”
Ai debutat pe scena Teatrului Mic, în „Cum vă place”. Îți mai aduci aminte emoțiile de atunci, vreo întâmplare?
Au trecut de atunci 28 de ani. Nu-mi amintesc emoțiile, dar îmi amintesc bucuria extraordinară să mă aflu pe scena Teatrului Mic, alături de artiști pe care îi admiram nespus. Mai mult decât emoție, era concentrarea asupra rolului și dorinței de a învăța. Eram fascinată și foarte pregătită să primesc din experiența colegilor. Voiam să fiu bună, convingătoare, să stârnesc emoție, să fiu admirată. Era un început de drum foarte bun, de care eram conștientă.
De 28 de ani tot acolo joci. Există prietenii adevărate în această branșă sau invidia este prea mare?
Asta este o întrebare grea și nu putem generaliza. Izolat pot spune că există prietenii și în teatru. Eu am prietene colege, colegi. Se întâmplă să se schimbe lucrurile și în funcție de ce lucrezi. De obicei, prieteniile se leagă în cadrul distribuției unui spectacol și au legătură cu succesul acelui spectacol, cu atmosfera de lucru.
Au fost spectacole foarte bune în care am devenit prieteni și aproape că nu ne înduram să plecăm acasă. Ne și susținem de multe ori când avem probleme personale, ne ajutăm, așa cum e firesc. Invidie? Da, din păcate, există și se manifestă în cele mai ciudate moduri. E dureros să vezi artiști, colegi care nu vin să te vadă intr-un spectacol sau altul. Care ignoră performanța ta sau, mai rău, încearcă să minimalizeze tot ce-ți iese bine. Asta este. Mergem înainte.
Cum a ajuns Simona Mihăescu la Acasă TV: „Toată lumea roia în jurul meu și părea ca o poveste”
Cum ai ajuns în televiziune? Ai fost una din vedetele postului Acasă Tv, timp de 16 ani.
La televiziune am ajuns datorită unui casting la care am fost chemată. Am făcut o ședința foto care a fost decisivă. Era atunci la Pro Tv o directoare americană, Marsha Grinberg, specializată pe promovare, capitol la care trustul MediaPro excela. Ea coordona probele. Îmi amintesc că, în timp ce făceam ședința foto, s-a oprit de câteva ori în spatele aparatului și s-a uitat lung la mine. A spus doar atât: „Gorgeous!” Și peste câteva zile am aflat că m-au ales imaginea postului Acasă.
Peste două săptămâni fotografia mea era peste tot. Nu-mi venea să cred. Pro TV și Acasă erau cele mai bune posturi tv, creau vedete, toată lumea roia în jurul meu și părea ca o poveste. O poveste care a durat 16 ani.
„Oriunde merg lumea mă cunoaște”
Te mai recunoaște, și acum, lumea pe stradă?
Da, absolut. Oriunde merg lumea mă cunoaște. Chiar dacă nu-și dau seama din start de unde, până la urmă își amintesc. Mai ales după ce vorbesc. Când îmi aud vocea, atunci știu sigur cine sunt și de unde mă știu.
De intrat, intri greu în conștiința publicului și ieși foarte ușor. Spre bucuria mea, deși nu mai fac televiziune de mulți ani, publicul nu m-a uitat și asta mă bucură. De fapt cred că este vorba despre cum mi-am făcut treaba. Și cred că am făcut-o bine pentru că mereu am căutat să fiu profesionistă și să transmit ceva important. Nu fac nimic de mântuială.
„Simona de azi a cunoscut succesul, împlinirea profesională atât cât a fost posibil, bucuria de a fi mamă, soție, iubită”
Apropo de trecut, cum era Simona la 17 ani și cum este azi?
Simona de atunci era inocentă, visătoare, încrezătoare în oameni și în steaua ei. Simona de azi a cunoscut succesul, împlinirea profesională atât cât a fost posibil, bucuria de a fi mamă, soție, iubită. A cunoscut și tristețea, dezamăgirea, durerea. Toate astea m-au făcut să fiu om și să am mai multă înțelegere pentru orice suferință, ori slăbiciune, mai multă răbdare și înțelepciune.
Simona Mihăescu: „Oamenii te țin minte și după ce trece iluzia succesului”
După atâția ani de teatru și televiziune, consideri că a existat un preț al succesului pe care a tebuit să îl plătești?
Nu. Succesul este ceva foarte relativ și pleacă așa cum vine. Important este să rămâi cu picioarele pe pământ, să nu bei cu lăcomie din cupa asta. Eu sunt o persoană echilibrată și nu pun preț pe asta. Cred că este foarte important să pui ceva în inimile oamenilor, atunci ei te țin minte și după ce trece iluzia succesului.
„Nu cred în fraza ‘ești actriță, poți să joci orice’ “
Ești selectivă atunci când îți alegi rolurile?
De obicei rolurile ne aleg pe noi. Regizorii ne distribuie. Când eram tânără actriță jucam de toate. Acum nu mai pot să joc orice. E foarte important să rezonez cu ce am de făcut. Să cred sau să fiu adusă în situația să cred. Dar ăsta este un subiect care trebuie mult dezvoltat ca să poată fi înțeles de cineva care nu știe ce înseamnă actoria. În orice caz, nu cred în fraza „ești actriță, poți să joci orice”. Nu, nu poți și nici nu tebuie.
Ce crezi că îi lipsește teatrului românesc la ora actuală?
Dacă ar fi să spun tot ce-i lipsește nu ne-ar ajunge spațiul dedicat interviului. Mă voi rezuma la un cuvânt: educația. Încep să dispară creatorii educați și cultivați.
Care este cea mai importantă calitate a ta și cel mai mare defect?
Mai multe. Sunt perfecționistă, prea sinceră, brutal de sinceră, cu simțul dreptății exagerat. Toate astea sunt deopotrivă calități și defecte.
Simona Mihaescu, despre rolul de mamă
Cum este mămica Simona? Cum erai când Ioan Andrei era mic?
Cred că sunt o mamă bună. Și prietenă, dar și mamă. Și îngăduitoare, dar și exigentă. Mă fac și că nu le observ pe toate, dar sunt și foarte atentă. Cred că, din clipa în care ești părinte, ai o misiune: să-ți ajuți copilul să învețe să se ajute singur.
„Familia este mai importantă decât profesia”
Cât de greu a fost să te împărți între profesie și viață de familie? Cât de bine te-a înțeles Andrei?
Nu a fost greu. Am dat fiecăreia cât am putut de mult și cât a meritat. Familia este oricum mai importantă decât profesia și nu pot fi comparate. Nu cred că e sănătos să iei de la una și să dai alteia. Andrei este mare și acum îmi dau seama că a înțeles ce înseamnă viața de artist. Mă menajează când am spectacole, când lucrez. Îmi înțelege emoțiile, sensibilitățile, vulnerabilitățile. Este foarte empatic. De multe ori îi cer sfatul când nu știu cum să gestionez o problemă și chiar îl ascult.
În vară Andrei a absolvit liceul. Mama a devenit mai mult o prietenă?
Da, sunt pentru el o prietenă, pentru că vorbim mult și deschis, dar cred că sunt în primul rând mama lui. Nu uită de respectul cuvenit. Adică nu ne tragem de șireturi! Și eu îl respect și am încredere în el.
Ai făcut compromisuri în viață?
Mici compromisuri. E firesc. Toți facem asta pentru că nu vrem să rămânem blocați și trebuie să ținem cont de circumstanțe.
Când ai dezamăgit cel mai tare și de ce?
La întrebarea asta nu știu să răspund. Dar până la urmă e o vorba care spune „nu te amăgii ca să nu fii dezamăgit”.
„Am grijă ce și cât mănânc”
Care este secretul siluetei tale? Ești mai drastică cu ce mănânci sau pur și simplu ai o genă bună?
Cred că amândouă. Mă ajută și gena, dar am și grijă ce și cât mănânc. Sunt pofticioasă dar sunt mai degrabă o gourmet decât o gurmanadă.
Dacă ai fi, printr-o minune, din nou la începutul carierei, ce greșeală știi sigur că nu ai mai repeta niciodată?
Nu cred că e vorba despre o greșeală. Cred că nu aș mai sta să aștept, așa cum se întâmplă deseori în profesia de actor, să fiu aleasă. Aș genera singură lucruri care îmi plac și aș creea oportunități. Așa cum fac actorii tineri azi. Este ceva ce admir mult la ei.