Există numeroase moduri de a conserva alimentele, iar una dintre cele mai la îndemână și eficiente este păstrarea lor la frigider.
Refrigerarea este un proces important de conservare a alimentelor ce previne alterarea lor, ajută la păstrarea valorii lor nutriționale și a texturii acestora și, evident, contribuie la menținerea sănătății noastre.
Ce alimente nu se păstrează în frigider. „Mulți oameni fac această greșeală!”
Scopul principal al refrigerării alimentelor este reducerea scăderea temperaturii acestora pentru a evita, pentru un timp cât mai îndelungat, apariția bacteriilor. Dar sunt toate alimentele potrivite pentru păstrate în frigider?
Dr. Dimple Jangda, expert în Ayurvenda și în sănătatea sitemului digestiv, a enumerat câteva anumite alimente care devin foarte periculoase pentru sănătate când sunt puse în frigider pentru că temperaturile scăzute contribuie la alterarea lor. În mod paradoxal, este vorba despre câteva alimente celebre pentru proprietățile lor de susținere și stimulare a imunității.
Primul este usturoiul. Potrivit expertului, nu trebuie să cumpărați niciodată usturoi decojit și să-l puneți la frigider, deoarece începe să prindă mucegai foarte repede. Mucegaiul de usturoi, spune ea, este asociat cu anumite forme de cancer.
„Ai observat ce miros îngrozitor are (n.r. – usturoiul alterat)? Cumpără întotdeauna usturoi proaspăt cu coajă. Decojește-l doar când ești pe cale să-l gătești și ține-l mereu în afara frigiderului”, a explciat ea într-o postare pe Instagram.
Următorul aliment este ceapa. Dr. Jangda a explicat că această legumă este rezistentă la temperaturi scăzute, iar când o puneți la frigider, amidonul din ea se transformă în zahăr și prinde mucegai. „Mulți oameni fac această greșeală – taie o jumătate de ceapă, o gătesc și păstrează cealaltă jumătate la frigider. Nu faceți niciodată asta!”, a avertizat ea, adăugând că o bucată de ceapă tăiată începe să adune toate bacteriile nesănătoase din mediul în care se află și prinde rapid mucegai.
„Când cineva este bolnav, luăm o felie de ceapă și o punem în colțul camerei pentru a colecta toate bacteriile nesănătoase din mediu”, a mai precizat Dr. Jangda.
Ghimbir
Al treilea aliment care are mare potențial să devină toxic în frigider este ghimbirul. Ghimbirul este un aliment cu multe proprietăți benefice pentru sănătate. Contribuie la stimularea imunității și întărește organismul. Însă, expertul a spus că începe să prindă rapid mucegai și atunci când îl ținem la frigider. „Și problemele pe care le poate provoca (n.r. – dacă se alterează) sunt legate de insuficiență renală și hepatică. Nu-l puneți în frigider!”
Al patrulea aliment este orezul. Potrivit specialistei în sănătate intestinală, mulți oameni păstrează orezul gătit în frigider, gândindu-se că rezistă mult timp, fără probleme. Însă orezul gătit se numără printre alimentele care se alterează într-un timp foarte scurt, chiar dacă îl păstrăm într-un mediu rece.
„De fapt, orezul este unul dintre ingredientele care prinde cel mai repede mucegaiul. Dacă intenționați să-l puneți la frigider, o puteți face, dar nu mai mult de 24 de ore” – a mai precizat Jangda.