Cine este Frederik al X-lea, noul rege al Danemarcei. De ce nu și-a dorit în adolescență să urce pe tronul țării

.

Cine este Frederik al X-lea, noul rege al Danemarcei. Regina Margrethe a Danemarcei, în vârstă de 83 de ani, a abdicat după o domnie de 52 de ani. Pe tron a urcat, duminică, 14 ianuarie 2024, fiul cel mare al acesteia, Frederik. Evenimentul este unul istoric, întrucât fostul monarh a decis să renunțe la tron în favoarea primului ei născut, Prințul Frederik.

Cine este Frederik al X-lea, noul rege al Danemarcei. Declarația de abdicare a fost semnată în cursul zilei de duminică, iar Prințul Frederik a devenit Regele Frederik al X-lea. Documentul este unul fără precedent în istoria contemporană a Danemarcei. După abdicarea Reginei Margrethe, fiul acesteia a preluat tronul și conducerea țării.

Regina Margrethe a Danemarcei a abdicat

Cine este Frederik al X-lea, noul rege al Danemarcei. Pe data de 14 ianuarie 2024, după orele 14:00, regina a semnat declarația de abdicare, de care se știa încă de anul trecut, când și-a anunțat această intenție. În Ajunul Noului An, s-a anunțat decizia de abdicare, după o domnie care a durat 52 de ani.

Astfel, în cursul zilei de duminică, mai mulți danezi s-au adunat la Copenhaga pentru a fi prezenți la acest eveniment important pentru monarhie.

„Am decis că acum este momentul potrivit. La 14 ianuarie 2024, la 52 de ani după ce i-am succedat iubitului meu tată, voi renunţa la funcţia de regină a Danemarcei. Voi preda tronul fiului meu, prinţul moştenitor Frederik”, a anunţat regina pe 31 decembrie 2023, citată de CNN.

„Sper că noul cuplu regal va fi întâmpinat cu aceeaşi încredere şi afecţiune pe care le-am primit eu”, a mai spus atunci suverana daneză.

Margrethe a urcat pe tron în anul 1972, după moartea tatălui său. De atunci, ea a contribuit la modernizarea treptată a monarhiei.

Regina Margrethe a II-a, pe numele său de botez Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid, s-a născut pe 16 aprilie 1940, la Palatul Amalienborg din Copenhaga, fiind fiica regelui Frederik al IX-lea (1899-1972) şi a reginei Ingrid, prinţesă a Suediei (1910-2000).

Citește și: Regina Margrethe a Danemarcei le-a luat titlurile nepoților ei. „Mă gândesc la asta de mult timp”

Citește și: Prințul Nikolai al Danemarcei, după ce regina i-a retras titlul regal: „Sunt trist, șocat și confuz”

Citește și: “A fost o avalanșă care m-a copleșit, răutăți care m-au întristat”. Andra, reacție după ce fiica ei, Eva Măruță, a fost atacată pentru rolul din “Tati Part-Time”

Citește și: Andreea Bălan, numită „antrenorul” lui Victor Cornea la Australian Open. Cum s-a pozat cu Novak Djokovic și ce face în culise / Video

Cine este Regele Frederik al X-lea, noul suverna la Danemarcei

Frederik al X-lea a devenit pe 14 ianuarie noul rege al Danemarcei. Acesta a fost proclamat rege de către prim-ministra daneză Mette Frederiksen, la balconul Palatului Christiansborg.

Noul monarh a ținut primul său discurs în calitate de conducător al țării, imediat după proclamare.

„Este o sarcină pe care am studiat-o toată viața, o sarcină pe care o preiau cu mândrie, respect și bucurie”, a afirmat Regele Frederik.

Potrivit BBC, noul rege a fost vizibil emoționat la acest eveniment istoric la care au fost prezenți o mulțime de oameni veniți să vadă momentul care este unul important pentru întreaga țară.

În Danemarca, rolul monarhului ca șef de stat este în principal reprezentativ și ceremonial. Cu toate acestea, el promulgă legi și prezidează în mod oficial formarea guvernului, cu care se întâlnește la intervale regulate.

Frederik, în vârstă de 55 de ani, este fiul cel mare al reginei Margrethe a II-a a Danemarcei și a Prințului Consort, Contele Henrik de Monpezat. 

Şi-a început educaţia la Krebs’ Skole (1974-1981), apoi a studiat acasă la Amalienborg (1974-1976) şi a reluat din clasa a III-a cursurile la Krebs’ Skole. A studiat, apoi, la École des Roches din Normandia, Franţa (1982-1983). În 1986, a absolvit şcoala secundară superioară a Gimnaziului Oregaard, iar în 1995 a absolvit Ştiinţe politice la Universitatea din Aarhus.

S-a specializat în acest domeniu studiind la Universitatea Harvard, SUA, între 1992 şi 1993. În 1994, s-a alăturat Misiunii Daneze la ONU din New York şi a fost detaşat la Ambasada Regală Daneză la Paris ca prim-secretar al ambasadei (oct.1998-oct.1999). Alteţa Sa Regală vorbeşte franceză, engleză şi germană, potrivit site-ului oficial al Casei Regale a Danemarcei, kongehuset.dk.

Tată a patru copii și ecologist, regele în vârstă de 55 de ani vorbește patru limbi și și-a intensificat recent îndatoririle regale.

Pasionat de muzica rock, noul rege a fost numit în anii 1990 „prințul petrecerilor”.

Educaţia militară a Prinţului Moştenitor a început în 1986, în Regimentul de Pază al Reginei. În 1988, a devenit locotenent (în rezervă) şi în 1989 – prim-locotenent (în rezervă). Tot în 1988, a devenit comandant de pluton în Regimentul Regal Danez al Gărzilor de Husari.

A finalizat, în 1995, antrenamentul de înotător subacvatic în cadrul Royal Danish Navy Frogman Corps. În acelaşi an, a fost înaintat prim-locotenent (în rezervă; marină), iar în 1997 – locotenent comandant (în rezervă; marină) şi căpitan (în rezervă; armată).

În 2000 – după antrenamentul realizat la The Flight School – prinţul Frederik a fost înaintat căpitan (în rezervă; forţele aeriene).

Între 2001 şi 2002, a finalizat pasul de pregătire suplimentară pentru lideri la Colegiul Regal Danez de Apărare, iar în 2002, a fost înaintat maior (armată şi forţele aeriene) şi comandant (marină). În 2002 şi 2003, a servit ca ofiţer de stat major la Comandamentul Apărării din Danemarca iar, în 2003, a devenit lector superior la Institutul de Strategie de la Colegiul Regal Danez de Apărare. În aprilie 2004, a fost înaintat comandant, grad superior în marină, locotenent colonel în armată şi locotenent colonel în forţele aeriene. În 2010, a devenit comandant în marină şi colonel în armată şi în forţele aeriene. Prinţul Moştenitor rămâne activ în apărare.

Și-a dorit să scape de coroană

În adolescență, Prințul Frederik și-a dorit să nu fie el primul născut pentru a nu urca pe tronul Danemarcei.

Timid și rezervat în copilărie, Frederik s-a simțit neliniștit în legătură cu ideea de a urca pe tron și cu atenția și controlul intens care au venit odată cu aceasta. Într-un interviu din 1996 cu Berlingske Tidende, prințul moștenitor a spus că în adolescență se întreba uneori dacă ar putea scăpa de soarta lui.

„Mi s-a părut prea incomod”, a spus Frederik.

„Știai că vei fi atât de public, atât de cunoscut, atât de accesibil pentru toată lumea și atât de reprezentat. Nu mi-a plăcut asta”, a mai spus el atunci, potrivit Euronews.

Ca adult, a devenit mai confortabil cu poziția sa de moștenitor al tronului și s-a pregătit pentru aceasta.

La fel ca mulți dintre contemporanii săi din casele regale ale Europei, Frederik și-a găsit soția în afara aristocrației. A cunoscut-o pe Mary Donaldson, născută în Australia, fiica imigranților scoțieni, într-un bar, în timpul Jocurilor Olimpice de la Sydney din 2000. S-au căsătorit patru ani mai târziu.

Cuplul are patru copii: prințul Christian, 18 ani; Prințesa Isabella, 16 ani; și gemenii de 13 ani, Prințul Vincent și Prințesa Josephine.

Odată cu urcarea pe tron a soțului ei, Mary va deveni Regină a Danemarcei.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu noul monarh al Danemarcei, Regele Frederik al X-lea

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton