Raluca Pavel, Iconist: ”Există o tendință tot mai mare spre materiale eco-friendly și culori inspirate din natură”

.

De-a lungul timpului, ne-am obișnuit să încadrăm mobilierul și elementele de decor în categoria funcționalității, trecând deseori cu vederea importanța design-ului și a calității în amenajarea locuințelor noastre. Cu toate acestea, există tineri designeri și arhitecți care au reușit să schimbe această percepție și să aducă în lumină mobilier premium și accesorii de design care nu doar să îndeplinească un scop, ci și să inspire.

Raluca și Mihai Pavel au deschis de curând, în mijlocul Bucureștiului, Iconist – un showroom de mobilă, într-o casă construită în 1930 de familia Sturdza, păstrând elementele arhitecturale iconice ale epocii și integrând în design mobilier actual, de la branduri importante în industria home deco din lume. 

Sunteți arhitecți tineri cu viziune și experiență, cum a luat naștere Iconist?

Raluca Pavel: Iconist a luat naștere din dorința noastră de a face cunoscute în România branduri de renume din Europa, însă nu la fel de cunoscute aici, branduri cu povești inedite de design și cu o atenție aparte asupra detaliilor tehnice. De aceea, ne-am propus să amenajăm un spațiu primitor pentru comunitatea de arhitecți și designeri în care activăm, de unde să își poată lua inspirația de care au nevoie pentru proiecte reușite și unde pot vedea, cunoaște și atinge materiale și finisaje deosebite.

Raluca Pavel, Iconist: ”Există o tendință tot mai mare spre materiale eco-friendly și culori inspirate din natură”

Mihai Pavel, Iconist: ”Știam că nu vom alege un spațiu de birouri sau ceva expozițional modern, pentru că am vrut să împărtășim sentimentul unui „acasă” pentru toți cei care ne calcă pragul”

De ce ați ales ca business-ul vostru să fie într-o casă cu istorie din București?

Raluca Pavel: Ne-am dorit foarte mult un showroom ca acasă, care să aibă energia și căldura unei case amenajate iconic. Atunci când ne treci pragul, să te simți ca în vizită la prietenii tăi, să nu simți presiunea de a cumpăra. Dorim să te simți confortabil, fie și doar pentru a cere un sfat. Casa în care am amenajat showroom-ul este construită în anul 1930, de către familia Strudza, iar detaliile arhitecturale păstrate și lumina de care dispune îi conferă o energie aparte.

Mihai Pavel: De la început am spus că singurul loc în care am putea să aducem mobilier și accesorii premium este o casă. Știam că nu vom alege un spațiu de birouri sau ceva expozițional modern, pentru că am vrut să împărtășim sentimentul unui „acasă” pentru toți cei care ne calcă pragul. Și acest lucru l-am putut găsi doar într-o casă cu istorie, preferabilă din centrul orașului, pentru a fi ușor accesibilă.

Ce e diferit la Iconist față de celelalte showroom-uri de mobilă?

Mihai Pavel: Și noi ne-am întrebat acest lucru la început, cu ce o să fim noi diferiți față de alte showroom-uri din București și din țară. Și, până acum, nu doar noi am răspuns la această întrebare, dar și arhitecții și clienții care au venit la noi. Toți ne-au spus că se simt confortabil la noi, se simt liniștiți, fără presiunea unei achiziții obligatorii. Am dorit să avem acest showroom primitor, dar cu o experiență vastă în spate și know-how-ul produselor, dar și a design-ului din spatele lor.

Raluca Pavel, Iconist: ”Natura devine chiar un stil de viață prin conștientizarea evitării risipei și protejării mediului și a importanței conectării cu rădăcinile”

Raluca Pavel, Iconist: ”Există o tendință tot mai mare spre materiale eco-friendly și culori inspirate din natură”

Cum credeți că o să fie industria home deco în 2024, înspre ce ne îndreptăm?

Raluca Pavel: Există o tendință tot mai mare spre materiale eco-friendly, culori inspirate din natură, precum nuanțe de verde și pământ, pattern-uri vegetale și o atmosferă caldă și luminoasă. 

Mihai Pavel: Din discuțiile pe care le-am mai avut cu alți furnizori și arhitecți, industria home deco o să fie din ce în ce mai axată pe două ramuri mari. Ori produse de masă, pe care le găsești la retaileri de duzină (ex: IKEA, JYSK, etc.), ori produse personalizate, cu o istorie și o poveste în spatele lor, unde se pune mai mult accent pe calitate și unicitate, ramura pe care am decis să ne îndreptăm și noi.

Care sunt trendurile în materie de design pe care o să le vedem cel mai des în casele românilor?

Raluca Pavel: Natura devine chiar un stil de viață prin conștientizarea evitării risipiei și protejării mediului și a importanței conectării cu rădăcinile. Designul biophilic devine un must în 2024. Alte stiluri de amenajare pe care o să le întâlnim în 2024 ar mai fi:

  • Stilul minimalist cald, tradus printr-o simplitate serenă. Există ceva liniștitor și atrăgător la suprafețele netede și interioarele îngrijite. Este una dintre cele mai echilibrate tendințe pentru anul 2024, deoarece îmbină perfect simplitatea, funcționalitatea, confortul și stilul.
  • Stilul Mid-Century modern își păstrează atractivitatea și în 2024. Prin amestecul de linii elegante, forme organice și design funcțional, transmite povestea unei epoci care a apreciat detaliile fine, simplitatea și natura.

În cele din urmă, autenticitatea devine un pilon cheie pentru designul de interior, și va rămâne dincolo de tendințele din 2024.

În final, spuneți-ne care este cea mai frecventă greșeală de design pe care o fac românii?

Mihai Pavel: Cea mai frecventă greșeală pe care am descoperit-o, nu știu dacă se aplică doar românilor, ci oamenilor în general, este faptul că mereu se grăbesc. Mereu ne dorim acel trio imposibil de atins de „repede, ieftin și de calitate”. Motivul pentru care am vrut să aducem mobilier de calitate și să avem un showroom este să explicăm că este în regulă să ai răbdare, este ok să acorzi mai mult timp pentru anumite lucruri care sunt importante și că nu trebuie să trăim într-o lume în care să facem schimbări de direcție de la o săptămână la alta.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton