Sărbătorile de iarnă sunt chiar după colț, iar cei mai mulți dintre noi se gândesc, probabil, cu multă poftă la bunătățile tradiționale ce urmează să fie savurate de Crăciun și Revelion.
Pentru că urmează o perioadă de excese alimentare, Carmen Brumă, expert în nutriție și fitness, a explicat în mediul online ce putem face pentru a trece cu bine peste aceste sărbători, fără kilograme suplimentare.
„Poți bea apă înainte de masă sau în timpul mesei dacă simți nevoia”
Nutriționista are câteva trucuri simple pentru a evita pericolul îngrășării, fără să aducă în discuție restricții de vreun fel. Asta înseamnă că ne putem bucura fără griji de orice preparat tradițional festiv, dar doar dacă îi urmăm sfaturile.
„Iată câteva metode simple care să te ajute să-ți păstrezi silueta în timpul sărbătorilor de iarnă, fără să te abții de la mâncărurile care îți plac.
Indiferent de ce alegi să mănânci adaugă meselor tale, de preferabil la început, o salată din legume proaspete în care să pui ulei de măsline și două linguri de oțet de mere. Te va ajuta să reduci impactul glicemic al acelei mese. Și să neutralizezi o parte din efectul substanțelor nocive care există în unele alimente.
Păstrează un repaus alimentar între mese de cel puțin 4 ore în care să nu ciugulești nimic și să bei doar apă. Bea aproximativ 35 ml/kg corp/zi. Pentru că hidratarea optimă te ajută să ai mai puține pofte, să gestionezi mai bine apetitul. Și să nu vă fie teamă, poți bea apă înainte de masă sau în timpul mesei dacă simți nevoia, pentru că nu diluează sucurile gastrice.
Nu te întinde în pat imediat după ce ai mâncat. Încearcă să mergi, să faci treburi prin casă, să ieși afară la o plimbare. Și ideal la o oră – două distanță să poți face un antrenament moderat”, a explicat Carmen Brumă pe contul său de Instagram.
“Oțetul de mere este un remediu străvechi pentru diverse afecțiuni”
Legat de oțetul de mere pe care l-a menținonat în recomandările sale, cu o altă ocazie, Carmen Brumă dezvăluia că ea îl folosește pentru a diminua efectele negative ale meselor bogate în carbohidrați.
“Oțetul de mere este un remediu străvechi pentru diverse afecțiuni. Printre beneficiile dovedite se numără îmbunătățirea digestiei, menținerea sănătății gastrointestinale și menținerea nivelului normal al glicemiei. Eu folosesc capsulele cu oțet de mere ( 2 capsule în timpul mesei sau după) pentru a diminua efectele negative ale unei mese bogate în carbohidrați ( de obicei atunci când mănânc și desert). Spre deosebire de varianta lichidă, capsulele nu au gustul oțetului, nu afectează smalțul dinților. Iar riscul de arsuri esofagiene este mult diminuat”, a spus ea, tot într-o postare în mediul online.