Cori Grămescu: Ce să mănânci în post ca să nu te îngrași. Zacusca, un pericol pentru siluetă / Exclusiv

.

Postul, o perioadă de liniște și întrospecție, dar și de reguli alimentare bine stabilite, ne aduce, de multe ori, și ceva kilograme în plus. Motivul? Unele preparate, deși savuroase, cum ar fi zacusca, adună mai multe calorii decât poți crede.

Pentru a afla unde greșim și cum ar trebui să arate meniul nostru de post, am apelat la Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness.

Ce ar trebuie să avem la fiecare masă în post

“În perioada postului, din pricina lipsei proteinelor alimentare, crește de obicei senzația de foame. Ca un rezultat, oamenii care decid să țină postul pe perioade lungi de timp constată că au o preferință pentru alimente bogate în calorii, optează tot mai frecvent pentru paste, cartofi sau patiserie și dulciuri de post. Ca să contracarăm acest comportament, atunci când ținem posturile lungi, ar fi bine să avem la fiecare masă proteine vegetale: năut, linte, tofu, soia.

Avem nevoie să mâncăm cel puțin 200 de g din aceste produse gătite la o masă, ca să acoperim un minim necesar de proteine vegetale prin meniul nostru zilnic.

Pe lângă aceste preparate, este important să alegem legume sățioase și consistente – rădăcinoasele sunt o opțiune foarte bună – și să completăm cu cereale integrale neprocesate pentru un profil corect nutrițional. Din pricina aportului crescut de carbohidrați în timpul postului, e important să limităm consumul de ulei și nuci, asta pentru a menține meniul într-o formulă echilibrată”, mărturisește Cori Grămescu, pentru UNICA.ro.

Vinetele, mai slabe caloric decât zacusca

Dacă vinetele pe care le includem în meniu în această perioadă au un conținut caloric scăzut, lucrurile se schimbă când e vorba de zacuscă.  “Vinetele în sine nu au nimic tragic din punct de vedere nutrițional, sunt legume cu un aport caloric redus. Zacusca este, însă, un aliment cu foarte multe calorii și grăsimi, care de obicei este obținut prin gătire la temperatură înaltă (prajire) ceea ce înseamnă că nu este un aliment sănătos sau echilibrat nutrițional”, adaugă nutriționistul.

Cum gătim vinetele

Vinetele pot fi pregătite în multe feluri. “Pot fi gătite la cuptor cu diferite legume, sub formă de ghiveci sau într-o musaca cu texturat de soia și cartof, ori pur și simplu pe grătar împreună cu alte legume. Zacusca e unul dintre preparatele care nu ar trebui să depășească consumul pe post de aperitiv micuț, pentru că e un preparat caloric și fără beneficii nutriționale reale”, mai spune specialistul.

Ce mâncăm în post și ce evităm

Mâncăm: 

Rădăcinoase – morcov, sfeclă, țelină, păstârnac, pătrunjel; 

Crucifere – varză, broccoli, conopidă;

Leguminoase – năut, linte, mazăre, fasole, soia; 

Legume diverse- spanac, dovlecei, vinete, dovleac, ciuperci, fasole păstăi;

Cereale  bogate în proteine – hrișcă, mei, orez brun, amaranth, chia;

Produse cu proteine vegetale – tofu, texturat proteic de soia, șeitan, tempeh, iaurt de soia, alternative vegane la carne; 

Fructe – mere, pere, gutui, struguri, citrice;  

Evităm – patiseria de stradă de post, dulciurile de post, pastele cu sos pe bază de cremă vegetală, cartofii prăjiți; 

Postul înseamnă și privarea organismului de substanțe nutritive din carne și lactate. De aceea, e important să suplinim acest deficit. “Dacă la fiecare masă mâncăm leguminoase și produse proteice vegane, iar în zilele de dezlegare pește, nu dezechilibrăm major organismul. Prin aceste alegeri alimentare reușim, la limită, să acoperim necesarul minim de proteine pentru organism”, adaugă specialistul. 

Ce riscuri pentru organism prezintă 40 de zile de post

În general, contează foarte mult cum ținem postul, pentru ca acesta să nu aibă și rezultate negative. “Pentru cineva care vreme de 40 de zile mănâncă produse ultra-procesate de post – cornulețe, prăjituri de post, chipsuri, pufuleți – și consumă regulat patiserie de post (ștrudele de post, pizza de post) și își acoperă nevoile alimentare cu cartofi preparați cu ulei , pilafuri cu ulei sau paste cu smântână vegetală, cel mai probabil că această perioadă reprezintă o alegere proastă din punctul de vedere al impactului pentru sănătate. 

Însă, dacă optăm pentru un meniu curat și echilibrat de post, vom reuși să ne îmbunătățim sănătatea prin aportul crescut de fibre și ingrediente naturale și neprocesate, gătite dietetic”, susține Cori Grămescu.

Unde greșesc cei care acumulează kilograme în această perioadă?

“Mănâncă foarte multe alimente procesate, prea multe glucide simple – pâine, cartof, orez, făină –  asociate cu ulei sau smântână vegetală, consumă prea multe lactate vegetală, care e în esență un amestec de margarină cu amidon și mănâncă multe dulciuri și produse de patiserie. Problema vine din lipsa timpului, un meniu de post echilibrat necesită timp semnificativ de gătire și preparare și nu multă lume are resurse pentru asta, dar mai ales din lipsa unei educații alimentare coerente”, adaugă specialistul. 

Citeşte și: Cori Grămescu dezvăluie dezavantajele dietelor Rina, Mediteraneană și Dukan: „Te lasă cu o poftă de mâncare greu de controlat”/ Exclusiv

Citeşte și: Dieta care a ajutat-o pe Nadine să scape de kilogramele în plus și să aibă mai multă energie: „La 46 de ani, am învățat să mă hrănesc”

Citeşte și: Cori Grămescu: Legătura dintre celulită și alimentele portocalii. Cum reduci aspectul pielii de coajă de portocală

Citeşte și: Cori Grămescu: 5 pași care ne pot ajuta să gestionăm stresul și să evităm excesul alimentar

Ce dulciuri consumăm

Meniurile de post conțin deja suficiente glucide, de aceea nu ar trebui să mai mâncăm și dulce în această perioadă. “Dacă ne dorim desert, cele mai echilibrate sunt produsele pe bază de fructe și dovleac , de exemplu brioșe cu dovleac și ovăz, plăcintă cu mere, diferite compoturi din fructe de sezon”, precizează Cori Grămescu, pentru UNICA.ro.

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton