De ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion. Ce țări păstrează acest obicei!

.

La masa de Revelion este bine să ai cât mai multe fructe și preparate care aduc belșug și noroc în noul an. Iar rodia este un fruct plin de simboluri. Află de ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion și ce alte alimente atrag norocul și bunăstarea la trecerea dintre ani.

Spaniolii au obiceiul să mănânce 12 boabe de struguri mari și frumoase la miezul nopții de Revelion. Este un obicei care a trecut de mult granițele Spaniei și a cucerit teren deja în Europa și America. Grecii mănâncă rodie în noaptea de Revelion și nu sunt singurii. Acest fruct cu semințe suculente, asemeni unor boabe de granate, este iubit din vremuri vechi și are o mulțime de semnificații magice.

Dacă strugurii spaniolilor ne promit bogăție și vitalitate în noul an, rodia pe care o iubesc grecii, turcii, evreii și alte popoare din jurul Mediteranei promite belșug, bunăstare, dragoste și multe dorințe împlinite.

Rodia și mitul Persefonei

Rodia este asociată în mitologia vechilor greci cu însăși viața, cu tinerețea, vigoarea, pasiunea, renașterea naturii și fertilitatea. Rodia, roșie precum focul și sângele, înseamnă moarte și viață, naștere și renaștere, fertilitate și căsnicie.

Pe mesele grecilor, rodia are un loc aparte. Este un fruct iubit, cu numeroase beneficii, atât nutritive și curative, dar și spirituale. Rodia reprezintă esența vieții, este asemuită cu inima, iar sucul ei rubiniu este asemuit cu sângele.

În mitologia grecilor, când Hades a cerut-o în căsătorie pe Persefona, a păcălit-o să mănânce șase boabe de rodie vrăjite. Din acel moment, frumoasa zeiță a coborât în Lumea Întunericului, de unde nu a mai putut ieși timp de șase luni. Iar mama ei, puternica zeiță Demetra, mama pământului și a tururor viețuitoarelor, a intrat în doliu, alungând soarele, florile și căldura.

După șase luni, însă, Persefona s-a întors la lumină, în brațele mamei sale, iar natura a prins iar viață. Pomii au înflorit și au rodit, câmpurile au înverzit și au dat belșug, oamenii s-au bucurat de soare. Primăvara și vara, cele două zeițe se întâlnesc în fiecare an și răspândesc viața plină de culoare și căldură. Toamna și iarna, Persefona coboară în adâncurile pământului și pământul este cuprins de frig și de întuneric.

Grecii zdrobesc o rodie de Revelion

Având atâtea semnificații mistice pentru greci, rodia este pusă în capul mesei de Revelion. Este un fruct încărcat de magie, iar grecii cred că rodia le aduce noroc, bucurii, dragoste și putere în noul an. Obiceiul a fost preluat și de turci, cărora nu le lipsește rodia de pe masa de Revelion. De asemenea, se mănâncă rodie în noaptea de Revelion și în Israel, în Armenia și în alte regiuni din zona Mediteranei.

Dar grecii îi dau o notă specială acestui obicei. În noaptea dintre ani, capul familiei trebuie să aleagă o rodie mare și frumoasă, bine coaptă și roșie ca focul. El zdrobește rodia pe masă cu pumnul. Cu cât sar mai multe boabe suculente din pulpa rodiei, cu atât va fi un an mai bogat și plin de bucurii pentru întreaga familie.

Și turcii mănâncă rodie în noaptea de Revelion

Platoul cu fructe nu lipsește pe mese, în noaptea dintre ani, în casele turcilor. Aceștia pregătesc o mulțime de prăjituri dulci, cu nuci, migdale și fistic, dar lângă ele se pun întotdeauna fructe suculente, iar rodia este fructul cel mai apreciat.

Și în tradițiile poporului turc, rodia reprezintă fertilitatea, belșugul, vitalitatea și norocul în dragoste. Cine mănâncă rodie în noaptea de Revelion va avea parte de un destin norocos în noul an, va găsi dragostea sau se va bucura de o căsnicie împlinită și de copii sănătoși.

Sucul de rodie și prăjiturile cu sâmburi de rodii sunt foarte apreciate de turci și întotdeauna sunt puse pe masa de Revelion.

Rodia, fructul vieții și al vitalității

De ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion. Ce țări păstrează acest obicei!
Rodiile sunt binecuvantate in bisericile din Armenia la slujba de Anul Nou. In cultura armeană, rodiile reprezintă fructul vieții!

Numeroase studii moderne au demonstrat ceea ce popoarele antice deja știau. Rodia este un fruct cu adevărat magic datorită numeroaselor proprietăți curative. Dacă legendele spun că rodia era fructul vieții eterne, știința spune că rodia este într-adevăr fructul unei vieți sănătoase.

Rodia este bogată în vitamina C și polifenoli puternici, care apără organismul de stresul oxidativ, combat procesele inflamatorii și previn apariția unor forme de cancer.

Rodia conține doi acizi polifenolici puternici și anume acidul punicic și punicalagina, două componente esențiale care pot preveni bolile coronariene, artrita, depunerile de colesterol, durerile musculare și articulare, dar și cancerul.

Fructele de rodie susțin imunitatea organismului, te hidratează, echilibrează necesarul de electroliți și săruri minerale, are proprietăți anti virale și stimulează circulația sângelui. Sunt recomandate copiilor în perioada de convalescență după o răceală puternică, sunt recomandate și tinerelor cu anemie, dar și femeilor însărcinate.

Cum poți consuma boabe de rodie la Revelion

Include și tu rodia în preparatele de petrecere pentru noaptea de Revelion. Pune boabe de rodie alături de struguri și alte fructe pe un platou.

Folosește boabe de rodii mari și roșii să decorezi tortul de Revelion, prăjiturile și salata de fructe. Ele constituie un decor festiv și pentru cocktail-uri sau pentru aperitive.

Indiferent cum incluzi rodia în meniul de Revelion, tradiția spune că acest fruct îți va purta noroc în noul an și că te vei bucura de prosperitate, belșug și multă sănătate.

Cum se poate curăța rodia ușor

Rodiile sunt pline de boabe suculente, dar au o coajă aspră și greu de curățat. Dacă le tai pur și simplu cu un cuțit, riști să te stropești cu sucul roșu care pătează puternic. De aceea, este bine să ții cont de alte soluții și metode prin care poți curăța o rodie fără să te murdărești.

Una dintre cele mai cunoscute metode folosește o lingură de lemn, iar o altă soluție folosește un bol cu apă.

Cu lingura de lemn 

Curățarea boabelor de rodie cu lingura de lemn este o metodă eficientă, atunci când rodia este bine coaptă și semințele ei se desprind ușor din alveolele albe. Așadar, dacă ai ales o rodie bine coaptă, este suficient să o tai pe jumătate. Apoi, presează ușor cu degetele și îndepărtează coaja la marginea celor două jumătăți.

Pune pe masă un bol cu pereții înalți, ține fiecare bucată de rodie cu semințele în jos și bate ușor cu o lingură de lemn până încep să se desprindă boabele singure. În acest fel, boabele suculente nu sunt strivite, nu sare suc peste tot, iar într-un minut rodia ta este curățată. 

Într-un bol cu apă

Se taie un capac din coajă la capătul unde a fost floarea. Apoi se crestează rodia cu mai multe dungi longitudinale, ca pe o portocală, și se trage ușor de coajă fără să strivești semințele pline de suc.

Se pune rodia într-un bol cu apă și se desface fiecare felie de coajă și fiecare alveolă. Cu o linguriță se îndepărtează semințele din alveole, sub apă, ca să nu stropești cu suc prin toată bucătăria. Când au căzut toate semințele, se scurge apa și rodia este gata de consum!

Cu un cuțit de unt

Se rulează rodia pe un tocător de lemn prin apăsări ușoare, atât cât să se desprindă coaja de alveolele care conțin semințe. Se crestează rodia la jumătate cu o tăietură circulară, se rotesc cele două jumătăți invers una față de cealaltă și se îndepărtează coaja.

Alveolele albe se îndepărtează ușor și cu un cuțit de unt se scot semințele treptat din fiecare. Dacă rodia este bine coaptă, semințele se desprind foarte ușor din pulpa albă. Folosește pentru această manevră un castron cu pereții înalți, ca să nu sară picături de suc în jur pe masă și pe pereții din bucătărie. 

Alte fructe care se consumă de Revelion și îți poartă noroc

În America și în alte state din America latină sau din Asia, oamenii preferă să consume fructe rotunde în noaptea de Revelion. Merele, portocalele, mandarinele sau piersicile sunt în topul acestei liste. Forma lor rotundă amintește de împliniri și bucurii, de satisfacția de a face un lucru bine de la început până la sfârșit. Fructele rotunde vor aduce noroc, fericire și belșug în casă.

În Portugalia există obiceiul de a se mânca smochine de Revelion, fructe foarte dulci, parfumate și rotunde. Pentru portughezi, smochinele reprezintă bogăția și dulceața vieții, dar și fertilitate și noroc în căsnicie. Unii dintre ei consumă câte 12 smochine în noaptea dintre ani și își pun câte 12 dorințe, pentru fiecare lună a anului.

Spaniolii mănâncă și ei 12 boabe de struguri imediat după ce ciocnesc șampania la miezul nopții de Revelion. Tradiția spune că boabele de struguri trebuie să fie mari, frumoase și dulci, iar fiecare dintre ele reprezintă cele 12 luni ale noului an. Dacă una dintre ele este mai acră, înseamnă că luna respectivă va fi o lună mai puțin bună. Acest obicei din Spania a fost lansat în sudul țării la începutul secolului XX și s-a răspândit și în alte țări vorbitoare de limba spaniolă.

Chinezii obișnuiesc să pregătească în mod special pentru sărbătorile de Anul Nou găluște din orez dulci cu umpluturi din fructe și nuci. Orezul și fructele reprezintă noroc, viață lungă și sănătate.

foto: Profimedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton