Și-au schimbat radical stilul de viață, convinse fiind că așa vor rămâne în cea mai bună formă, își vor menține frumusețea și vor ține la distanță anumite afecțiuni. Paula Seling, Elena Gheorghe, Ioana Ginghină, Anca Țurcașiu, Marina Almășan, Olivia Steer și Irina Loghin sunt doar câteva dintre vedetele care au îndepărtat carnea din alimentație și susțin că această nouă dietă le poate aduce numeroase beneficii.
Unora dintre ele le-a fost greu să renunțe la lactate, mai precis la brânză, altele au făcut-o fără ezitare.
Marina Almășan a militat întotdeauna pentru mâncarea sănătoasă, iar de câțiva ani a făcut schimbări drastice în regimul ei de viață. Vedeta TVR a devenit vegetariană, iar cartofi prăjiți mai gătește doar pentru copii. Cu pizza se mai răsfață, dar doar dacă nu conține carne. În rest, merge la sală și face tot posibilul ca stresul să nu își facă loc în viața ei.
“În ultimii ani am fost preocupată de alimentația sănătoasă, pentru că site-ul meu are o secțiune bogată pe această temă și am tot tradus, scris, intervievat, pe acest subiect. Încerc să mănânc sănătos, sunt vegetariană de câțiva ani.
Cu pizza mă mai răsfăț, o dată pe lună, dar e obligatoriu vegetariană, însă a cartofi prăjiți nu mai miroase demult în bucătăria mea, decât atunci când vin în vizită Victor cu Ana sau nepotul meu, Horia – un adolescent de toată isprava”, spunea Marina Almășan, pentru UNICA.RO.
Irina Loghin: „Dieta vegetariană mă întinerește și fizic, și sufletește”
Irina Loghin a avut întotdeauna grijă ce mănâncă, de aceea, acum, la 84 de ani, arată impecabil. Vedeta ocolește de mulți ani carnea, iar asta pare să o ajute. Irina Loghin recunoaște că nu îi e întotdeauna ușor, dar respectă acestă dietă și de sărbători. „Fructe, legume și cereale- asta e scara mea de hrană. Și un vegetal din avocado. Este destul de dificil, dar eu îl prefer.
În sufletul meu, mă simt ca la 20 de ani. Dieta vegetariană mă întinerește și fizic, și sufletește. Nu aș renunța la acest mod de viață pentru nimic în lume”, a spus interpreta, potrivit Antena3.ro.
Uneori, solista urmează și un regim de detoxifiere. „Nu e un sacrificiu să te poți menține sănătos. Nu e vorba de frumusețe, au trecut anii, s-au dus. Nici eu nu am crezut că pot ține așa o cură. Am fost la o clinică din Brașov, de detoxifiere.
Nu am crezut că o să pot rezista. Dar a început de dimineață cu sucuri așa de bine combinate, că nu am avut niciun fel de senzație de foame. Fix din oră în oră ni le dădea acolo. Am fost și cu colega mea, Daniela Condurache, a depășit și ea câteva kilograme. Ne miram seara cum poate să nu ne fie foame, ca acasă, seara ne apuca foamea. A treia zi am început să ne obișnuim, am început să facem plimbări.
Au trecut cele șapte zile. Important e cum mă simt, așa cum arăt. Este pentru sănătate. M-am trezit cu patru kilograme lipsă după șapte zile”, povestea vedeta, la o emisiune TV.
Paula Seling a renunțat la carne în 2011
Paula Seling a devenit vegetariană în 2011. „Mănânc legume multe, mai mult de jumătate din farfurie fiind crudități. Evit glutenul și zahărul, nu beau sucuri, mănânc combinații de semințe.
Încerc să fiu activă, fac sport aproape zilnic. Beau doar sucuri verzi, făcute de mine în casă, de țelină, pătrunjel, spanac sau baby spanac”, mărturisea ea.
Artista a recurs la această transformare după ce a urmărit alături de fostul său soț un documentar. „A fi vegan nu este nici scump, nici lipsit de gust. Noi mâncăm doar produse de origine vegetală, eliminând tot ce înseamnă carne, lapte, brânză, ouă, fructe de mare. Noi ne-am hotărât urmărind niște documentare ce arătau adevărata față a industriei cărnurilor de la noi și din străinătate și am constatat felul odios în care lumea tratează animalele în acest caz.
Nu e ca la țară, pe vremuri, când bunicii aveau grijă de o vacă și o respectau și o iubeau, ci este cu totul altceva. Din clipa aceea, noi am decis să nu mai participăm la acest lucru, ca o metodă proprie de protest, și am refuzat să mai cumpărăm și să mâncăm carne”, a explicat artista la un moment dat, conform Spynews.ro.
Elena Gheorghe: „Proteinele le iau din linte, fasole, tofu”
Elena Gheorghe a renunțat la carne în anul 2020, iar la lactate și ouă anul următor. Cu toate acestea, recunoaște că mai mănâncă uneori brânză, deoarece nu îi poate rezista.
„Proteinele le iau din linte, fasole, tofu. Consum tot ce înseamnă partea aceasta de proteine vegetale. Mai există un înlocuitor de carne, jackfruit, pe care îl cumpăr de pe internet. Este un fruct cu care eu fac shaorma. Și iese o shaorma incredibil de gustoasă cu jackfruit! Și vreau să spun că băiețelul meu, chiar dacă mănâncă carne și ar putea să mănânce o shaorma normală, îmi spune: «Mama, când mai faci o shaorma din aia, de a ta?»”, spune Elena Gheorghe, conform Viva.
Și la masa de sărbători, Elena face o excepție. Solista gustă cozonac, chiar dacă are și ouă la bază. „ Voi mânca și eu cozonac, chiar dacă are ou. O dată sau de două ori pe an fac acest lucru, nu mă pot abține, mai ales că este făcut în casă”, susține solista.
Anca Țurcașiu a optat pentru un alt stil de viață încă din anii 90. Cel mai greu i-a fost să renunțe la produsele din lapte, dar cu puțin efort a reușit. „N-am fost o carnivoră de fel. Nu a avut legătură cu a fi mai sănătoasă sau a arăta într-un fel. Este un mod de viață această alimentație, dar eu nu dau sfaturi nimănui. Fiecare are anumite pofte, anumite plăceri. Mănânc din când în când pește. Mi-am dat seama că nu-mi place carnea și am renunțat la ea.
Mâncam doar ce puteam alege de pe masă fără carne, pentru că nu-mi plăcea. Ulterior s-a dovedit că analizele mele erau foarte bune și am mers pe drumul ăsta și mă simt foarte bine. Aș vrea să dau timpul înapoi, să mănânc carne dimineața, la prânz și seara și să văd care-i diferența. Este imposibil’, spunea vedeta, la ProTV.
„Nu poftesc. Am un mod de a vedea lucrurile prin care-mi spun că acel aliment nu mai există de mâine”
Anca Țurcașiu a reușit astfel să se mențină într-o formă de invidiat, la 53 de ani.
„Știu că sunt într-o formă bună pentru că este important să avem grijă de minte, de suflet și de corp. Mă gândesc în fiecare zi să mănânc sănătos, să am grijă de mine, să fac puțin sport.
Nu poftesc. Am un mod de a vedea lucrurile prin care-mi spun că acel aliment nu mai există de mâine. Când am renunțat la lactate a fost foarte complicat pentru că mâncam brânză cu brânză, a fost foarte greu. Acolo a fost o problemă de ordin medical, o inflamație articulară de care am scăpat renunțând la lactate. Nu au fost bune pentru mine”, adăugă Anca Țurcașiu.
Ioana Ginghină și fiica ei sunt vegetariene
Ioana Ginghină ocolește carnea de opt ani și nu se abate de acest obicei nici măcar de Crăciun sau Revelion.
Ioana Ginghină își ia proteinele din leguminoase, ciuperci, lactate şi prafuri proteice pe care le adaugă în smoothie-uri. Mai mult decât atât, actrița dezvăluie că fiica ei, Ruxandra, a fost prima care a devenit vegetariană. „Dacă azi am mâncat un ou fiert cu brânză, de exemplu, a doua zi mănânc cereale integrale şi seminţe cu lapte vegetal, iar a treia zi doar fructe sau un smoothie generos.
Cu prânzul şi cina fac la fel, alternez între salată cu de toate (năut, tofu, ananas, brânză şi tot felul de legume), supe creme, rar un peşte la grătar. Gustările constau în fructe, morcovi sau apio cu brânză pufoasă, migdale sau caju, un baton proteic când îmi e poftă de ceva dulce. Cina nu e mai târziu de ora 19.00”, mărturisea actrița, conform Click.ro.
Olivia Steer e raw-vegană: „Curând am şi uitat că am trăit vreodată stări de letargie şi dureri de cap”
Olivia Steer a devenit raw-vegană când boala i-a încercat familia. „Am avut două cazuri de cancer în familie. Când s-a îmbolnăvit Lavinia (n.r. – sora ei care a murit din cauza cancerului la sân), am început să caut informaţii în zona naturopatiei, care să ajute tratamentul alopat cu citostatice, ce nu părea să facă faţă deloc. Citind şi mai ales punând chiar eu în practică ce citeam, am ajuns să mă conving că moştenim nişte obiceiuri alimentare teribil de nocive, care ne subminează sănătatea”, spunea ea, pentru revista Tango.
După ce a renunțat și la actate, vedeta a observat anumite schimbări la nivelul tenului. „Eram însărcinată cu Luca în a cincea lună, atunci când am citit prima oară Studiul China şi am înţeles ce e cazeina, proteina din lapte, şi impactul ei negativ asupra sănătăţii. Şocul lecturii a fost atât de puternic, încât de a doua zi n-am mai putut să beau iaurt, deşi până atunci fusese aliment de bază.
La nici două săptămâni după ce am renunţat cu desăvârşire la orice produse lactate, tenul meu a devenit incredibil de luminos şi au dispărut toate problemele mele cutanate. Era evident că nu e o întâmplare, că lucrurile urmează traseul logic al cauzei şi efectului. Apoi, încet, au revenit energia şi bună-dispoziţie – fără a avea nevoie de un motiv. Curând am şi uitat că am trăit vreodată stări de letargie şi dureri de cap”, mai spunea ea.