La fel cum pielea suferă iarna, buzele, care sunt și mai sensibile, se usucă, crapă și dor. Le pot afecta atât factorii externi, cât și cei interni – frigul, vântul aspru, umiditate scăzută, hidratarea deficitară (bem mai puțină apă decât în sezonul cald), iar dacă există și o carență de fier, zinc sau vitamine din complexul B, problemele se pot agrava.
Pielea buzelor nu conține glande sebacee, prin urmare, echilibrul lipidic necesar pentru a le menține frumoase și sănătoase trebuie asigurat în proporție de 100% de noi, printr-o îngrijire adecvată. În sezonul rece, această îngrijire presupune mai multă atenție și produse adaptate.
Cu ce înlocuim balsamurile și rujurile slab hidratante
Așa cum pentru hidratarea pielii trecem iarna de la creme cu formulă lejeră la unele mai grase, și în cazul buzelor trebuie să înlocuim balsamurile și rujurile slab hidratante cu unele care conțin uleiuri, vitamine, lanolină ce creează o barieră în fața factorilor de mediu.
Iar kitul de îngrijire pentru buze nu e singurul care trebuie revizuit. Mici gesturi automate pot dăuna buzelor. La fel, anumite alimente pe care le consumăm.
„Îngrijirea buzelor nu este un moft. De la buze uscate putem ajunge ușor la buze crăpate, care sângerează și dor. Și cu cât întârziem repararea lor și hidratarea corectă, cu atât se agravează problema și riscăm să ajungem la medic. Rutina, chiar și iarna, când trebuie să fim ceva mai atenți, e simplu de urmat: exfoliere blândă, hidratare intensă și aplicarea unui produs gras, care să acționeze ca o barieră, înainte să ieșim din casă”, explică dr. Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog, pentru UNICA.ro.
Aplică la fiecare câteva ore un balsam/ulei de buze care să le mențină hidratate. Gestul trebuie repetat și seara, înainte de culcare.
Înainte să ieși din casă, protejează-ți buzele de frig și de raze UV cu un produs care să asigure o barieră lipidică și o fotoprotecție adecvate.
Alege pentru îngrijire produse care au în compoziție ulei sau unt de cocos, unt de shea, ulei de măsline, miere sau ceară de albine, lanolină, ulei de ricin, ceramide sau vaselină cosmetică.
Seara și în zilele libere folosește măști pentru buze. Sunt create special pentru a reface structura țesutului deteriorat, printr-o hidratare intensivă.
Bea cât mai multă apă, pentru că o bună hidratare se va vedea și la nivelul buzelor.
„De mare ajutor este și acidul hialuronic injectabil. Acesta are o proprietate specială, de stimulare a hidratării în profunzime, prin blocarea în celule a apei din balsamurile de buze pe care noi pe aplicăm. Eu sfătuiesc să apeleze la această soluție mai ales persoanele care au buzele foarte sensibile și știu că au mari probleme iarna”, adaugă specialistul.
Lucruri și gesturi care dăunează buzelor în sezonul rece
Umezirea buzelor. Avem senzația că astfel le hidratăm, dar în realitate, contribuim la uscarea și iritarea lor.
Exfolierea buzelor când sunt foarte uscate sau deja crăpate. În acest punct, singurul gest indicat este folosirea unui produs de reparare.
Alegerea unor produse de îngrijire care conțin parfum ori alergeni.
Folosirea unor balsamuri de buze care conțin ingrediente ce potențează uscarea: camfor, eucalipt, mentol, scorțișoară.
Aplicarea, la nivelul buzelor, a unor produse cosmetice care favorizează deshidratarea: rujuri mate, fond de ten matifiant.
Consumul de alimente care conțin prea multă sare. Sarea deshidratează buzele și le predispune la uscare și crăpare.