Alimente care nu pot fi gătite sau încălzite la microunde

.

Cuptorul cu microunde a devenit un aparat esențial în multe bucătării și trebuie să recunoaștem că are multe avantaje. Dar cu atât este mai eficient, cu cât îl folosești corect. Află ce sunt microundele, cum pot afecta compoziția alimentelor, dar mai ales ce alimente nu trebuie încălzite la microunde.

Este atât de simplu să încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde! În cel mult 2 minute, aproape orice preparat se încălzește suficient pentru a fi consumat. Cu toate avantajele lui, cuptorul cu microunde are și precauții. Iar lista cu alimente care nu pot fi gătite sau încălzite la microunde este destul de lungă.

Cum afectează microundele elementele nutritive

Microundele sunt unde electromagnetice de frecvență redusă, precum undele radio, care pun în mișcare apa și grăsimile din alimente generând căldură. Prin mișcarea extrem de rapidă a moleculelor de apă și grăsime, alimentele se încălzesc rapid, iar procesul de încălzire pornește din centrul alimentelor către suprafață.

Microundele nu sunt radioactive și nu rămân în mâncarea noastră după ce oprim cuptorul. Ele pot altera compoziția nutritivă a alimentelor într-o măsură foarte mică. Cu toate acestea, temperaturile mari la care se încălzesc unele alimente pot genera compuși toxici, așa cum o face și procesul de prăjire în ulei încins sau procesul de coacere pe grătar.

FDA, agenția americană pentru monitorizarea consumului de alimente și medicamente, susține că ”gătitul la microunde nu reduce valoarea nutriţională a alimentelor mai mult decât gătitul convenţional. De fapt, alimentele preparate la microunde ar putea să păstreze mai mult din conţinutul de vitamine şi minerale”. Spre exemplu vitamina C, care se distruge la temperaturi înalte, se păstrează mai bine prin preparare la cuptorul cu microunde, decât prin fierbere îndelungată.

În schimb, s-a observat că aminoacizii, acei nutrienți esențiali pentru formarea enzimelor și anticorpilor, pot fi deteriorați la temperaturi foarte mari în cuptorul cu microunde. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi folosim microundele doar pentru a încălzi mâncarea și nu atingem temperaturi de peste 250 de grade Celsius, pentru a distruge aminoacizii.

Pe de altă parte, tocmai faptul că procesul de gătire la microunde nu atinge temperaturi suficient de mari, unele alimente nu sunt procesate corect, iar bacteriile periculoase pot supraviețui. Spre exemplu, o mâncare pe bază de orez, fasole sau carne de vită nu este suficient de bine fiartă la microunde, iar acest lucru poate declanșa probleme gastrice severe.  

Cuptorul cu microunde – avantaje

Avantajele cuptorului cu microunde sunt destul de bine cunoscute, iar acest aparat se găsește azi în majoritatea gospodăriilor din diverse părți ale lumii. Dacă este folosit și întreținut în mod corect, cuptorul cu microunde nu reprezintă niciun pericol în bucătărie.

  • este ușor de folosit, rapid și comod;
  • poți încălzi doar o porție sau o cantitate mai mare într-un singur vas;
  • ai mai puține vase de spălat;
  • produce o cantitate foarte mică de căldură și foarte puține mirosuri;
  • poți să gătești la aburi alimente ușoare precum pește sau legume;
  • poți să decongelezi rapid carnea.

Cuptorul cu microunde – precauții și dezavantaje

Folosește cuptorul cu microunde atâta vreme cât este bine întreținut și în stare impecabilă de funcționare. Dacă ușa sau pereții laterali sunt sparți sau deteriorați, evită să îl mai folosești.

Ține cont și de curățenie! Ai grijă să acoperi vasele cu mâncare cu un capac special din plastic, astfel încât sosurile și grăsimea să nu ajungă pe pereți. Un cuptor murdar este un focar de infecție. El trebuie curățat și igienizat periodic.

Ține minte să nu introduci niciodată în cuptorul cu microunde folie de aluminiu, vase emailate sau decorate cu elemente emailate, orice tip de vas din metal. Riscul de explozie și incendiu este maxim!

Și nu uita să folosești întotdeauna vase din sticlă termorezistentă sau din plastic special conceput pentru microunde. Evită să încălzești mâncarea în recipiente de plastic obișnuite, deoarece substanțele toxice din plastic vor ajunge în alimentele tale la temperaturi mari.

Alimente care nu pot fi gătite la microunde

Ouăle

Chiar dacă pare simplu să fierbi ouă în cuptorul cu microunde, nu te sfătuim să încerci. Vor exploda din cauza presiunii care se formează în interior și cuptorul va fi greu de curățat.

Roșiile întregi

La temperaturi foarte mari, roșiile pur și simplu explodează în cuptor și sucul se împrăștie pe toți pereții. Roșiile nu pot fi gătite la microunde. Cel mult pot fi încălzite câteva secunde, dacă au fost tăiate în bucăți potrivite.

Sosurile de roșii, brânză sau iaurt

Indiferent de recipientele în care le pui, nu prepara sosul de roșii sau de brânză în cuptorul cu microunde. În câteva secunde, sosurile vor fierbe, vor exploda și vor murdări fiecare colțișor, inclusiv locurile greu de curățat. Sosurile se pregătesc la tigaie, la foc domol, pe aragaz sau plita cu inducție.

Preparatele pe bază de orez

Boabele de orez au nevoie de multă apă și de gătire lentă pentru a se hidrata bine și pentru a fi bine gătite. Este adevărat că există unele soiuri de orez care se gătesc rapid, precum orezul basmatti. Dar și acesta are nevoie de gătire la foc domol, să fie bine pătruns. În cuptorul cu microunde, mâncarea cu orez și sos nu se gătește bine, iar boabele vor rămâne dure la interior. Pilaful iese bun când este fiert pe îndelete, la foc potrivit, dar pe aragaz. În cuptorul cu microunde nu poți decât să gătești orez prefiert.

Ardei iuți

Aceste legume picante conțin un procent mare de capsaicină, care se evaporă în momentul în care sunt gătiți la microunde. Când deschizi ușa cuptorului, vei inhala fără să vrei aburii fierbinți și capsaicina, ceea ce poate provoca iritații ale ochilor și căilor respiratorii.

Mezeluri, cârnați, salam, crenvuști

Mezelurile nu trebuie prăjite la microunde. Dacă sunt expuse la temperaturi mari în cuptor, se formează compuși auxiliari ai moleculelor de colesterol, care se depun mult mai repede pe artere, decât colesterolul în sine. Același efect îl are și frigerea pe grătar a cârnaților sau prăjirea salamului. Este mult mai sănătos să fierbi crenvuștii în apă și să pregătești cârnații la cuptor.

Bucăți mari de carne sau carne cu os

Carnea, cu atât mai puțin carnea cu os, nu se gătește bine la microunde, nu se pătrunde bine, nu devine fragedă și suculentă. Nu va avea gust bun și, în plus, există riscul ca bacteriile și microbii periculoși din interiorul bucăților de carne să nu fie distruși, iar sănătatea ta este în pericol.  

Carnea de pește

Fie nu reușești să o gătești corect și devine periculoasă pentru sănătatea ta, fie se înmoaie prea mult și își pierde gustul. Peștele și preparatele din pește nu se gătesc la microunde. Ele capătă gust bun fie în cuptor sau pe grătar, prăjite la tigaie în mod tradițional, așa cum pregătesc bunicile noastre peștele prăjit cu saramură.

Nimic

Pare ciudat, dar ai grijă să nu pornești niciodată cuptorul fără să fie alimente în el. Microundele nu sunt absorbite de nimic, se vor lovi de pereții aparatului și acesta se va defecta mai repede decât crezi! Riscul să ia foc este foarte ridicat!

Alimente care nu trebuie încălzite la microunde

Alimente care nu pot fi gătite sau încălzite la microunde

Carnea congelată

Folosește cuptorul cu microunde să dezgheți carnea numai dacă te grăbești foarte tare. Este mult mai sănătos să o lași să se dezghețe peste noapte în frigider. În cuptorul cu microunde, marginile bucății de carne se vor încălzi mult mai repede și vor începe să se coacă, uscându-se. În schimb, în interior, carnea va rămâne rece, deoarece căldura nu este distribuită în mod egal.

Laptele pentru bebeluși

Biberonul cu lapte pentru sugari nu se va încălzi uniform în cuptorul cu microunde și își va pierde o parte din proprietățile benefice, din cauza temperaturii ridicate. Este mult mai bine să îl încălzești într-o cană cu apă fierbinte.

Fructele

Majoritatea fructelor se înmoaie când le încălzești la microunde și capătă o textură neplăcută. Iar unele dintre ele, precum strugurii, prunele sau piersicile, pot exploda. Este mult mai indicat să le lași să se încălzească la temperatura camerei, decât să le încălzești la microunde, chiar dacă te grăbești să le mănânci după ce le-ai scos din frigider. Cel mult, le poți spăla cu apă călduță.

Broccoli

Această legumă nu suportă temperaturile ridicate din cuptorul cu microunde și își pierde o bună parte din substanțele nutritive. Se știe că este mult mai sănătoasă și gustoasă dacă este gătită la aburi, pe îndelete, sau dacă este gătită la cuptorul pe gaz cu un sos adecvat. La microunde, se înmoaie brusc și nu mai este deloc plăcută la gust.

Uleiul

Evită să prăjești ceva în ulei la cuptorul cu microunde, nici măcar un simplu ou. În primul rând, uleiul se încinge greu și în al doilea rând, va stropi tot cuptorul și nu va fi ușor de curățat. Alimentele se prăjesc în tigaie la aragaz. La cuptorul cu microunde este indicat doar să le încălzești după ce le-ai prăjit în ulei.

Pahare sau căni cu apă

Acestea pot fi încălzite în cuptorul cu microunde, dar numai câteva secunde, cel mult 30 de secunde. Ținute prea mult, la o temperatură ridicată, apa va depăși rapid punctul de fierbere și te vei opări.

Obiecte strict interzise la microunde

Caserolele din plastic obișnuit

Multe cutii din plastic pentru depozitarea alimentelor conțin tot felul de substanțe controversate, care sunt inofensive la temperatura camerei, dar devin nocive în cuptorul cu microunde. Spre exemplu, când plasticul este fierbinte, bisfenolul, un compus cancerigen, ajunge în alimente. Este indicat să încălzești mâncarea la microunde numai în vase de sticlă termorezistentă sau din ceramică.

Cutiile și tacâmurile de unică folosință

Acestea sunt fabricate din polistiren și sunt destinate depozitării la rece sau folosirii la temperatura camerei. Nu trebuie încălzite, deoarece stirenul are potențial cancerigen mare și poate provoca inclusiv leucemie la copii.

Farfuriile decorate cu metal

Majoritatea farfuriilor din porțelan mai vechi sunt decorate pe margini cu filigran de metal auriu sau argintiu. Oricât ar fi de subțire filigranul, metalul va reacționa cu microundele și va genera scântei care vor strica aparatul.

Cănile de tip termos

Cele mai multe căni de tip termos, pentru călătorie sau pentru cafeaua de la birou, au în componența lor și metal, chiar dacă au un înveliș exterior din plastic. Cănile cu metal vor strica aparatul și pot declanșa inclusiv un incendiu, dacă sunt lăsate prea mult timp în cuptor la temperatură ridicată.

Cum încălzești corect alimentele la microunde

Poate ai observat deja că bolul de supă nu se încălzește la fel de repede precum o pulpă de pui, iar preparatele cu sos încep prea repede să fiarbă, dacă le încălzești la microunde. Textura și consistența alimentelor face diferența, iar conținutul de apă și grăsimi ajută unele alimente să se încălzească mai repede, decât altele. Iată câteva trucuri utile să încălzești corect mâncarea la microunde.

Ciorbele, supele și alimentele lichide trebuie puse în boluri din sticlă care se așează la marginea tăvii rotunde din cuptor. Alimentele lichide se încălzesc mult mai repede și uniform, dacă sunt puse la marginea tăvii. În momentul în care tava rotundă se învârte, bolul trece prin zonele de intersecție ale microundelor, iar ciorba se încălzește mult mai repede. În 2 minute, o porție de ciorbă este deja fierbinte.

Spre deosebire de alimentele lichide, cele solide se vor încălzi mai repede dacă rămân în centrul tăvii rotunde. Preparatele din carne, legume sau aluaturi coapte încep să se încălzească treptat din interior spre exterior și este bine să stea în centrul cuptorului.

Carnea, spre exemplu, sau preparatele solide trebuie încălzite la o temperatură medie și într-un interval de 5 – 6 minute. Astfel, se vor încălzi treptat, fără să se încingă prea tare la mijloc, iar căldura va fi difuzată uniform.

Ține minte că alimentele lichide se încălzesc la treapta maximă și într-un timp mai scurt (1 – 2 minute), iar alimentele solide la treapta medie și într-un timp mai lung (4 – 5 minute).

Folosește un capac de protecție special pentru cuptorul cu microunde. Sub acest capac de plastic, alimentele se încălzesc mai repede, se încălzesc uniform și nici nu mai faci mizerie în cuptor, dacă sare grăsimea.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton