Alina Sorescu era în corul lui Ioan Luchian Mihalea când artistul a murit. Dezvăluiri despre ultimul spectacol: „Parcă nu voia să mai plece acasă!”

.

În urmă cu trei decenii, pe 29 noiembrie 1993, o crimă odioasă a șocat întreaga României, după ce solistul, compozitorul și dirijorul Ioan Luchian Mihalea a fost ucis cu sânge rece în apartamentul său din București. Artistul avea 42 de ani.

Ioan Luchian Mihalea a fost fondatorul și liderul grupului Song, dar și al corului de copii Minisong, din care au făcut parte Alina Sorescu, Dana Rogoz și Gianina Corondan. Oanță, cum era poreclit de prieteni, era din Ocnele Mari, Vâlcea, iar între anii 1991 – 1993 a prezentat spectacolul concurs pentru copii “Tip Top Minitop”, realizat de Oana Onescu, de la TVR 1.

Alina Sorescu: „Eram mezina trupei. Îmi spunea Soreasca”

Alina Sorescu, astăzi una dintre cele mai de succes și îndrăgite cântărețe din showbiz-ul românesc, avea 7 ani când Mihalea a murit. Ea și-a amintit ce s-a întâmplat la ultimul spectacol al artistului, cu doar câteva ore înainte de terifianta crimă. Ioan Luchian Mihalea a fost un mentor pentru Alina Sorescu, cel care i-a confirmat talentul muzical.

”Ioan Luchian Mihalea a fost pentru mine primul mentor, cel care le-a confirmat părinților mei că am talent muzical. Repetițiile grupului se țineau la Școală 197, din Drumul Taberei, unde am și învățat ulterior și am multe amintiri frumoase de atunci.

M-a selectat în Minisong când aveam 4 ani și eram mezina trupei. Îmi spunea “Soreasca”. Am susținut alături de el multe spectacole. Am fost în primul meu turneu în străinătate, în Franța, la vârstă de 5 ani. Și era o mare realizare pentru un copil să fii membru Minisong” – a declarat cântăreața, pentru ego.ro.

Alina Sorescu, în vârstă de 37 de ani, era doar un copil când a avut loc îngrozitoarea crimă, dar și-a adus aminte de ultimul spectacol al lui Mihalea și spune că “parcă nu mai voia să plece acasă”, după terminarea programului artistic.

Citeşte şi: Asasinul lui Ioan Luchian Mihalea, fondatorului grupului Song, va fi eliberat

Citește şi: Semnele care au anunțat-o pe Dana Rogoz că își va pierde tatăl. Povestea cutremurătoare trăită de actriță

Citeşte şi: Ce s-a întâmplat cu cel care a ucis-o pe Mihaela Runceanu, la 29 de ani de la crimă

Citeşte şi: Alina Sorescu: „În perioadele mai grele, muzica mi-a fost refugiu” / Exclusiv

”Dispariția lui a fost un șoc pentru noi, copiii, pentru părinții noștri și pentru toți cei care îl iubeau. În ziua aceea chiar avusesem un spectacol la Teatrul Țăndărică-Sala Lahovari. La sfârșit, a rămas de vorbă cu părinții noștri și parcă nu mai voia să plece acasă… Seara am aflat tragica veste…

Aveam 7 ani când Profu’ Oanță a plecat în mod tragic dintre noi. Dar am atâtea amintiri din turneele și din spectacolele cu el și colegii mei de atunci”, a mai declarat ea, pentru aceeași sursă.

Moartea violentă a lui Ioan Luchian Mihalea

Sfârșitul violent și fulgerător al artistului este și astăzi o amintire terifiantă pentru români. În data de 29 noiembrie 1993, Ioan Luchian Mihalea a fost asasinat în apartamentul său din cartierul Drumul Taberei, din Capitală, de către Ionel Păun și Nelu Florian Gavrilă. Scopul uciderii artistului ar fi fost jaful, dar autoritățile au aflat ulterior că la mijloc ar fi fost o crimă pasională. Artistul a fost lovit și strangulat, apoi mutilat cu diverse obiecte metalice, printre care un ciocan de lipit (letcon), dar și un box de oțel, notează Libertatea. Despre Mihalea s-a spus că era homosexual, ipoteză negată de soția lui, Adina, dar susținută de ucigași, despre care s-a aflat că îl cunoșteau personal pe artist. Ioan Luchian Mihalea era căsătorit de trei ani și avea un băiețel, Ionuț, când a murit.

„În urma autopsierii cadavrului, medicul legist Constantin Dragoteanu a constatat că moartea lui Ioan Luchian Mihalea s-a datorat asfixierii mecanice prin strangulare. O altă constatare care a avut un rol însemnat în dirijarea anchetei pe urmele criminalilor a arătat practicarea unor raporturi ano-rectale vechi”, a declarat, mai târziu, pentru Adevărul, comisarul criminalist Traian Tandin, care a participat la instrumentarea cazului.

Nelu Florian Gavrilă l-a cunoscut pe Mihalea în 1991. Și cei doi au avut o relație intimă, care s-a încheiat cu puțin timp înainte de odioasa crimă, din cauza geloziei.

„Relaţia s-a încheiat la începutul anului 1993 din cauza geloziei victimei. Și a unor neînţelegeri de ordin financiar”, a concluzionat poliţia la momentul respectiv.

„Gavrilă l-a lovit ultima oara cu letconul în cap, iar Mihalea s-a dezechilibrat”

Potrivit raportului medico-legal, în ziua morții, la ora 17:00, Luchian Mihalea era acasă și “consumase probabil și un act homosexual” cu un partener niciodată identificat, mai notează Libertatea.

„Eu mi-am pus boxul metalic pe mâna dreaptă, pe sub mănuşă şi am început să îl lovesc şi eu în faţă pe Mihalea. Ne aflam pe holul de la intrarea în casă, pe lângă uşa de la bucătărie, când Gavrilă l-a lovit ultima oara cu letconul în cap, iar Mihalea s-a dezechilibrat şi a căzut lângă uşa de la intrare cu capul orientat spre uşa de la debara. Eu l-am tras pe Mihalea de picioare prin sufragerie până în holul de lângă baie, iar Gavrilă mergea după mine. L-am lăsat pe Mihalea în holul respectiv şi l-am mai lovit de câteva ori cu pumnul în piept. Iar Gavrilă l-a lovit cu letconul tot în cap.

M-am dus apoi la baie şi mi-am spălat mănuşile albastre de sânge. Pentru că nu puteam să plec cu ele aşa murdare. De asemenea, am dat cu apă şi pe petele de sânge aflate pe hainele cu care eram îmbrăcat. În timp ce mă spălam, Gavrilă a strigat la mine şi mi-a zis să vin la el în sufragerie.

L-am văzut când a smuls un cablu de alimentare electrică de la un aparat pe care l-a înfăşurat în jurul gâtului lui Mihalea. El mi-a zis să trag de un capăt al cablului, dar eu am refuzat iniţial. Însă el a insistat şi am tras de un capăt. Cablul s-a rupt la un capăt, dar Gavrilă a adus un alt cablu pe care l-a înfăşurat în jurul gâtului lui Mihalea. Dar de capetele acestuia am tras foarte puţin”, este declarația lui Ionel Păun, citat de sursa amintită anterior.

Criminalii lui Mihalea au fost inițial condamnați la închisoare pe viață. Dar după 21 de ani petrecuți în spatele gratiilor, Gavrilă și Păun au fost eliberați.

Foto – Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton