Monica Davidescu: „Nu am amintiri cu mama de Crăciun. A părăsit lumea asta când eu aveam 3 ani și jumătate” / Exclusiv

.

Actrița Monica Davidescu dezvăluie, într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, cum arăta sărbătoarea de Crăciun în copilăria ei. Chiar dacă în perioada comunistă familia nu era bogată, bunicul venea cu un brăduț tăiat din pădure, iar instalația cu 12 becuri a rămas cea mai frumoasă amintire de sărbători.

Monica Davidescu ne povestește cum mergea cu copiii la colindat, toată noaptea, și cum stăteau la coadă să primească un covrig sau un măr. Pentru că avea doar 3 ani jumătate când mama ei a murit, cunoscuta actriță își amintește ce gătea bunica ei în fiecare an de sărbători.

Monica Davidescu, despre Crăciunul în copilărie: „Aveam o singură instalație cu 12 becuri”

Monica Davidescu ne spune cum a fost primul Crăciun alături de fiica ei și a lui Aurelian Temișan, Dora. Aflăm și ce nu lipsește niciodată de pe masa de Crăciun a familiei, iar actrița ne dezvăluie rețeta salatei speciale pe care o pregătește și care ajută disgestia.

Cum petreceai Crăciunul în copilărie?

Făceam decorațiuni din hârtie împreună cu surorile, să le agățam în brad. Așteptam cu nerăbdare cele 4,5 portocale, pe care le primea tata la serviciu și câteva bomboane ,,mustăcioase”.  Niciodată nu erau mai multe de 15.  

Monica Davidescu în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală
Monica Davidescu, în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală

,,Aveam o singură instalație cu 12 becuri”

Cine împodobea și când bradul?

Era întotdeauna un brad micuț, pe care tataie îl aducea din pădure și tata îl  așeza pe masa din camera de oaspeți. Aveam o singură instalație cu 12 becuri, noi agățăm nuci, mere, cele 10 globulețe,  decorațiunile din hârtie și o beteală de pom.  Înfrumusețam crenguțele cu smocuri de vată.

Fix pe 24 se împodobea bradul?

23 sau 24,  nu era bradul pus cu mult înainte de cum se procedează acum.

Monica Davidescu: „Ne ducea bunica la biserică și țineam post înainte”

Îl pândeai vreodată pe Moș Crăciun?

Când eram foarte mici, tata a fost moșul de câteva ori, apoi un văr mai mare. Îl ghiceam și atunci nu mai pândeam alt moș Gerilă. Așa era pe vremea mea, nu îi puteam spune Crăciun.

Dar pe noi ne ducea bunica la biserică și țineam post înainte. Auzeam poveștile despre nașterea Domnului și dădeam mai mare importanță acestor lucruri decât cadourilor sau bradului în sine.  În ogradă se tăia porcul cu câteva zile înainte și toată lumea robotea în jurul lui, pentru pusul la garniță, la afumătoare, pentru făcutul cârnaților sau pomana porcului.

Îți mai aduci aminte ce feluri de mâncare gătea bunica ta? Știu că mama ta s-a dus când erai foarte mică.

Nu am amintiri cu mama de Crăciun. A părăsit lumea asta când eu aveam 3 ani și jumătate. Bunica din partea tatălui a fost figura maternă pentru noi, cele trei surori. De Crăciun aveam mereu ciorbă de porc și sarmale iar desert aveam cozonac făcut de o mătușă, la noi în casă.

Citește și:  Irina Rimes, Crăciun în familie: „Sărbătorim de două ori”. Ce tradiții respectă și ce face de Revelion? / Exclusiv

Citește și: Victoria Raileanu, despre Crăciunul în Republica Moldova: „Ai mei erau petrecăreți, făceau baluri mascate”/ Exclusiv

Citește și: Cum se face salata rusească Șuba. Rețeta rapidă, dezvăluită de Victoria Raileanu

Citește și:  Felicia Filip își amintește cel mai frumos Crăciun: „I-am anunțat că ne căsătorim”. Ce tradiții respectă cu soțul ei, Cristian Mihăilescu / Exclusiv

Monica Davidescu: „Îmi amintesc frigul, statul la rând pentru un covrig”

Mergeai la colindat cu copiii? Ce primeați, cum era lumea pe vremea aceea?

Colindatul era într-o singură zi, 23 decembrie spre 24. Începea noaptea, se strângeau copiii mai mari într-o parte a satului și ajungeau la noi la poartă  în jurul orei 4 dimineață. Plecam cu grupul devenit din ce în ce mai mare până în partea cealaltă de sat iar la casele mai îndepărtate ajungeau tot copiii mai mari. Îmi amintesc frigul, cântatul la fiecare  poartă, adunatul în fiecare curte  și statul la rând pentru un covrig, o nucă, un măr. Astea erau singurele  lucruri primite la colindat. După cum avea fiecare. Unii doar covrigi, alții și fructe.

La ultima casă, gazda făcea porumb fiert și colindătorii erau primiți în casă unde, în străchini de lut, primeau această zeamă caldă și dulce cu boabe de porumb.  În ziua de 24, după ce veneam de la colindat, era o tradiție să mâncăm covrigi înmuiați în ceai de tei, îndulcit cu zahăr. 24 era întotdeauna zi de post.  

Îți mai aduci aminte de cel mai frumos cadou primit în copilărie?

Întotdeauna primeam ceva ce ne era de folos, ce nu mai aveam. O căciulă sau mănuși, un maiou de piele sau o cămașă de școală. Caiete și cărți pentru școală. Nu prea erau jucării.

Care este cea mai frumoasă amintire de Crăciun pe care o ai?

Brăduțul care sclipocea din instalația lui sărăcuță, la fereastră.

Monica Davidescu își amintește primul Crăciun împreună Dora

Cum a fost primul Crăciun cu Dora? 

Cald, liniștit, prietenos, în familie. Dora își urma programul de bebeluș. La un an a făcut o reclamă pentru Lidl, care se încheia cu un cadru pe ea care se înțepa într-un ac de brad, și își arăta curiozitatea.

Monica Davidescu alături de familie. Sursă foto: Arhivă personală
Monica Davidescu, alături de familie. Sursă foto: Arhivă personală

Ce își dorea de la Moș Crăciun atunci când erau mică? Te-a pus vreodată în dificultate?

Copiii își doresc mereu lucruri pe care le văd în imagini, la televizor. Nu primea niciodată ceva ce era nefiresc pentru ea sau doar de dragul reclamei.  Se mulțumea cu jucăriile primite însă, întotdeauna.

Tradiția de Crăciun în casa Monicăi Davidescu

Există acum vreun fel de mâncare pe care ți-l cer Aurelian și Dora, special de sărbători?

Salată boeuf. Noi o facem fără boeuf, adică e o salată fără carne  care are însă toate celelalte ingrediente.  E tradiție, să existe salata pe masă. Nu îmi place să o ornez însă. Nici lor.

Unde petreci anul acesta sărbătorile?

În familie, ca de obicei.

Monica Davidescu și Aurelian Temișan. Sursă foto: Arhivă personală
Monica Davidescu și Aurelian Temișan. Sursă foto: Arhivă personală

Ne poți dezvălui o rețetă pe care o faci mereu de sărbători?

Sigur că da. Salată de gulie și măr. Aveți nevoie de o gulie, două mere, scorțișoară, sare, piper, ulei, zahăr, lămâie.

Mod de preparare

Se curăță gulia și cele doue mere, se feliază în felii foarte, foarte fine, să se vadă prin ele practic. Se toarnă un strop de ulei, se asezonează cu  sare, zahăr praf, un strop de piper, scorțișoară și zeamă de lămâie. Totul după gust. Ajută la digestie. Este ideală între mâncărurile grase de Crăciun.

Foto: Monica Davidescu

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton