Prof. univ. dr. Constantin Dulcan a dezvăluit regulile pentru o alimentație vindecătoare și o viață lungă și sănătoasă, în cadrul primei conferinței „Fain & Simplu” din Chișinău, găzduită de Mihai Morar, moderatorul podcastului cu același nume.
Potrivit doctorului Constantin Dulcan, fiecare aliment și preparat are două elemente esențiale: substanța care ne hrănește organismul și înlocuiește celulele noastre uzate și aroma obținută prin ingredientele pe care le folosim. Prin mestecare și gândindu-ne la aromă, servim spiritul și mintea la nivelul conștiinței.
Ce presupune o alimentație vindecătoare
Prof. univ. dr. Constantin Dulcan s-a vindecat de cea mai grea boală în urmă cu 20 de ani. Pe 6 noiembrie, medicul neurolog și psihiatru a împlinit vârsta de 85 de ani. Potrivit acestuia, gândurile noastre joacă un rol esențial în vindecare, la fel ca mâncarea.
„Într-o situație de autovindecare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să nu opui rezistență bolii. Să nu te întrebi de ce. În momentul în care gândim, noi emitem o energie și o informație. Acea energie este cea care ne vindecă. Tot ceea ce vă spun am experimentat”, a explicat prof. univ. dr. Constantin Dulcan.
Pentru o viață lungă și sănătoasă, dr. Constantin Dulcan a oferit mai multe sfaturi privind alimentația. Din experiența și studiile sale, salatele înainte de masă, neatingerea stării de sațietate și concentrarea pe masticație au conservat sănătatea multor oameni și, implicit, au prelungit viețile acestora.
Dr. Constantin Dulcan; „Alimentele care nu se digeră complet fermentează și emit o serie întreagă de substanțe toxice”
„În primul rând, salatele ar trebui să le mâncăm înaintea restului de alimente. De ce? Nicio masă nu trebuie să fie fără legume și fructe proaspete. Logica este că nu avem suficiente enzime în corpul nostru ca să digerăm complet, mai ales carnea și lactatele. Legumele verzi, crude, nu veștejite pe rafturile magazinelor, vin cu enzime. Acele enzime contribuie, alături de cele interne, la digestia completă. Alimentele care nu se digeră complet fermentează și emit o serie întreagă de substanțe toxice. De aceea ne putem trezi cu dureri de cap sau cu boli mai mari”, a mai declarat prof. univ. dr. Constantin Dulcan, în cadrul conferinței „Fain & Simplu”.
Următorul sfat al dr. Constantin Dulcan este să reducem cantitatea porțiilor de mâncare astfel încât să evităm starea de sațietate.
„Avem celule care înglobează grăsimea și care așteaptă senzația de sațietate ca să absoarbă grăsimea. Dacă nu mâncăm până la sațietate, celulele nu mai absorb grăsimea, în felul ăsta evităm țesutul gras în exces. (…) Aromele sunt necesare spiritului. Totul este util, dacă păstrăm simțul rațional”, a mai declarat prof. univ. dr. Constantin Dulcan, pentru sursa citată.