S-a acordat prima bursă naţională „For Women in Science”

.

Prima bursieră naţională a Programului „UNESCO L’Oréal Pentru femeile din ştiinţă” este dr. Ruxandra Jurcuţ, medic cardiolog şi asistent universitar la Facultatea de Medicină.

Fiecare dintre candidate a prezentat un proiect, în baza căruia câştigătoarea a fost aleasă de un juriu format din reprezentanţii L’Oreal România şi ai instituţiilor partenere: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Academia Română şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Juriul s-a declarat impresionat de proiectul dr. Jurcuţ care îşi propune să realizeze primul studiu populaţional din România de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienţii tineri care suferă un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice. Rezultatele vor îmbunătăţii viaţa pacienţilor care se încadrează în această categorie.

Cercetătoarea va primi o bursă în valoare de 42.000 lei, fonduri necesare pentru realizarea proiectului. Cercetarea se va desfăşura în cadrul Catedrei de Cardiologie din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” din Bucureşti.

Deşi are doar 35 de ani, Ruxandra Jurcuţ este doctor în ştiinţe medicale, medic specialist cardiologie şi asistent universitar la Catedra de Cardiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate, s-a pregatit în mai multe centre de cardiologie din Europa şi a primit diverse distincţii pentru activitatea desfăşurată în ultimii şapte ani.

Programul „For Women in Science”, desfăşurat de L’Oreal şi UNESCO, a început pe plan internaţional încă din 1998 şi îşi propune să sprijine şi să încurajeze femeile care activează în domeniul cercetării, dar şi să aducă în atentia publicului meritele femeilor cercetător.

Din 1998 şi până astazi au fost acordate 75 de premii de excelenţă şi 135 de burse. În cadrul programului internaţional au primit burse şi două românce, Adriana Jalbă şi Dr. Elena Luminiţa Brădăţan, in 2003, respectiv 2004. Datorită sprijinului primit, Dr. Brădăţan a realizat o cercetare in comeniul oncologiei pediatrice, scopul său fiind acela de a uşura tratmentul copiilor bolnavi de cancer.

La nivel naţional, programul se desfăşoară în 43 de ţări şi deja au fost sprijinite 500 de tinere cercetătoare care, datorită bursei obţinute, îşi vor putea continua proiectele.

Pentru România, acesta a fost primul an în care s-a desfăşurat programul naţional. Din toamna 2010 va începe şi cea de-a doua ediţie.

Foto: PR

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton