Carismaticul bucătar s-a născut pe 27 mai 1973, în Essex, Anglia. Părinţii săi deţin un restaurant de succes „The Cricketers” în Cambridge…
… unde Jamie a crescut şi a învăţat să gătească. A lucrat pentru 3 ani în cea mai simandicoasă bucătărie din Londra, aceea de la River Cafe. Notorietatea de care s-a bucurat l-a făcut curios pe însuşi premierul (de atunci) Tony Blair, pentru care a gătit o cină oficială, a întâlnirii cu primul ministru (tot de atunci) italian.
A scris mai multe cărţi, printre care „The naked Chef” (Bucătarul care se dezbracă… de secrete), cu toate că a refuzat ofertele mai multor reviste de a poza nud cu adevărat. Este însurat din anul 2000 şi aşteaptă în septembrie anul acesta al patrulea copil.
Întrebat cum de a ajuns să îmbrăţişeze această meserie care i-a adus titlul de cel mai iubit bucătar din lume, Jamie spunea: „Când eram mai tânăr, singurele lucruri la care mă pricepeam erau gătitul şi lucrul în lemn. Aşa că am avut de ales între meseria de tâmplar şi cea de bucătar.”