Cine este Mircea Căpățînă, investitor la „Imperiul Leilor”, sezonul 4. Afacerile în care nu crede că merită să investim / Exclusiv

.

Mircea Căpățînă este unul dintre cei opt investitori din sezonul 4 „Imperiul Leilor”, difuzat în fiecare marți, de la 21:30, pe PRO TV. Într-un interviu pentru UNICA.ro, Mircea Căpățînă a spus în ce afaceri consideră că merită să investim, dar și ce părere are despre business-urile cu prietenii, din propria experiență.

Mircea Căpățînă a studiat la Universitatea Politehnică din Timișoara. În 2007, alături de unul dintre cei mai buni prieteni, Radu Hasan, și de soția lui, Ioana Hasan, Mircea a fondat SmartBill, un program de facturare și gestiune online.

Mircea Căpățînă, investitor în sezonul 4 „Imperiul Leilor”, a spus cum a ales afacerile în care a investit

Pentru UNICA.ro, Mircea Căpățînă a spus cum a ales afacerile în care a investit în sezonul 4 „Imperiul Leilor”, ce a făcut cu primii bani câștigați și ce părere are despre business-urile cu membrii familiei. În afara proiectului SmartBill, Mircea a mai investit în imobiliare și criptomonede.

Cum ai ales afacerile în care ai investit la „Imperiul Leilor”? Care sunt, din punctul tău de vedere, indicatorii că o afacere va avea sau nu succes?

La modul cel mai onest și simplu, cel mai bun indicator că o să aibă succes este cât puțin sau mediu succes are deja. Când ești investitor, mai ales dacă nu cunoști antreprenorii și nu le știi toată istoria, te uiți la ce este. Unde nu este mai nimic, eu sunt puțin reticent. În business-uri care încă nu fac bani, și se întâmplă des asta în piață și la „Imperiul Leilor”, eu sunt reticent la a investi. În general, investitorii au partea asta de scepticism. Eu și ceilalți Lei am trecut prin a fi antreprenori un parcurs relativ lung de timp, și-atunci știm toate trăirile alea, speranțe că dăm lovitura cu asta. Aproape întotdeauna nu e chiar așa.

Mircea Căpățînă: „Cea mai grea investiție este într-un domeniu pe care nu-l cunoști”

În 2023 și 2024, în ce ți se pare cel mai profitabil de investit?

Orice este cu AI, inteligență artificială, sună așa (n.red.: ofertant). Tocmai aici este pericolul. Apar tot felul de gogomănii care pun AI acolo. Nu e sustenabil. E important să investești în afaceri pe care le înțelegi cât de cât. Eu mai investesc și la Bursă și mai aud ponturi cu (n.red.: să investească în) nu știu ce companie de pharma, am zis că nu înțeleg nimic, la modul serios. Am încercat cu sume mici și mi-am dat seama că, dacă nu știi, stai în banca ta. Și acolo investesc în companii pe care cât de cât le pot înțelege, în companii gen Microsoft, Apple, Google, care mâine nu se fac praf. Cea mai grea investiție este într-un domeniu pe care nu-l cunoști.

Citește și: Investitorii de la „Imperiul Leilor”, sezonul 4, au spus care sunt cele mai profitabile afaceri în 2023 și 2024 / Exclusiv

Ce a făcut Mircea Căpățînă cu primii bani câștigați

Îți amintești ce ai făcut cu primii bani câștigați?

Depinde ce înseamnă primii bani câștigați. Dacă au fost primii bani câștigați de noi, cu firma, i-am reinvestit mai departe. Dacă au fost primii bani câștigați de mine în viața asta, ne-am distrat cu ei, eram adolescenți. Tot cu Radu, fiindcă noi suntem trei fondatori, Radu, Ioana și cu mine, prin liceu am instalat niște rețele. Cred că aveam 16 ani, primii bani erau foarte puțini, nu mai știu ce am făcut cu ei, ne-am distrat cu ei, eram adolescenți. Mai târziu, cu primii bani adevărați am făcut niște investiții imobiliare, ca tot românul.

Citește și: Cine este Răzvan Raț din sezonul 4 „Imperiul Leilor” și ce afaceri are. „E vorba de intuiție și de a vede oportunitatea” / Interviu exclusiv

Ce părere ai despre afacerile cu prietenii?

E complicat. Lucrul cu prietenii e complicat, este o provocare mereu. Trebuie să ai grijă. Noi am luat partea de business mai în serios decât orice altceva. Ne-am luat foarte în serios. Radu este CEO-ul și a fost foarte profesionist. A funcționat, dar e greu.

Mircea Căpățînă, despre provocările afacerilor cu prietenii

Se întâmplă să aveți viziuni diferite și să fie nevoie să ajungeți la un numitor comun?

Mereu se întâmplă asta. De-asta, opinia mea este că e mai bine să fiți trei decât doi. Doi mi se pare cel mai complicat, mai ales dacă este împărțirea 50% cu 50%. Trei cred că este cel mai bun număr de asociere. Unul singur e mai greu. În trei poți să ai o complementaritate de skill-uri. Sunt trei forțe care trag mereu înspre același punct.

Ce părere ai despre afacerile cu familia?

Nu. Simplu, nu. Eu, personal, pentru mine, nu. Mi se pare că trebuie să respire fiecare aer diferit.

Citește și: Ce și-a cumpărat Daniel Mischie, investitor la „Imperiul Leilor”, cu primii bani câștigați ca responsabil toalete / Exclusiv

Dar afacerile cu partenerul de cuplu?

E cu depinde. Eu, personal, nu-mi doresc, dar Radu și Ioana sunt exemplul că se poate. Asociații mei sunt căsătoriți unul cu celălalt. Sunt de multă vreme (n.red.: împreună) și se poate. Și la „Imperiul Leilor” au venit numeroase cupluri. Ponderea de cupluri a fost mare și se vedea pe ei că le tihnește împreună. Nu cred că există rețete și reguli. E și cu bune și cu rele.

În ce crede Mircea Căpățînă că nu merită să investim: „Pentru mine nu e interesant”

Merită să investim în obiecte?

Dacă un imobil este un obiect, atunci da. Altfel, dacă e mașină, nu. Mașina e o cheltuială. Doar dacă e ceva rar, special, și nu folosești, ceea ce este total neinteresant pentru mine. Bijuterii și lucruri de-astea sunt lucruri pe care eu nu le înțeleg. Înțeleg obiectul, dar nu înțeleg valoarea investiției. Dacă iau acțiuni la o bancă, banca aia face ceva pe lumea asta și atunci acțiunea o poți corela cu ce face banca. Unui obiect inert, în cele din urmă, chiar dacă îi crește valoarea, pentru mine nu e interesant ca investiție.

Citește și: Cristina Bâtlan, adevărul despre investițiile făcute la „Imperiul Leilor”: „Nu s-au întors banii la mine”. Ce s-a întâmplat cu business-urile

Ce sfat ai pentru cineva care întâmpină un eșec în afaceri?

Nu există eșecuri, există doar lecții. Foarte important mi se pare să înțeleagă lecția adevărată, corectă, din eșecul ăla. Foarte mulți oameni, dintr-un eșec nu învață lecția corectă. Un exemplu: Au venit din Italia cu bani strânși, au deschis un restaurant în România și au dat faliment. Au plecat și au început să spună că țara este nu-știu-cum, că statul român este nu-știu-cum. Se poate în România. Vrem să distrugem miturile astea. „Imperiul Leilor” arată că se poate. Nimeni nu e un copil de bani gata aici.

Foto: Instagram; PRO TV

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton