Tajine, aromele Marocului la îndemâna tuturor

.

Tajine este un fel de mâncare marocan uşor de gătit, aparent nepretenţios şi care dă frâu liber imaginaţiei în ce priveşte combinaţiile de ingrediente.
O tocană exotică, cu care sigur vă veţi impresiona familia şi prietenii.

Tajine sau tagine se găseşte în bucătăriile din Africa de Nord, Algeria, Maroc şi Tunisia. Numele felului de mâncare vine de la oala specială din lut în care se găteşte mâncarea.

În bucătăria marocană, tajine este o tocană gătită la foc mic, din care rezultă o carne fragedă cu legume aromate şi sos. Tocana aceasta trebuie neapărat fiartă la foc mic într-un vas de lut acoperit.

Carnea folosită pentru tagine nu trebuie să fie prea pretenţioasă, pot fi bucăţele de carne de miel, pui, porc sau vită, se poate folosi şi peşte sau carne tocată (chiftele). Marocanii folosesc foarte mult carnea de miel sau de pui şi o combină cu o varietate de ingrediente: măsline, gutui, mere, pere, caise, stafide, prune, curmale, nuci, alături de lămâi proaspete, cu sau fără miere, cu sau fără mirodenii.

Condimentele tradiţionale folosite pentru tajine sunt: scorţişoară, şofranul, ghimbirul, turmericul, chimion, paprika, piperul. Alte ingrediente mai pot fi: legume, rădăcinoase, se poate da şi o aromă mediteraneană, franţuzească, există suficientă libertate în combinaţii, astfel încât să mulţumească toate gusturile. Tajine se poate prepara şi doar din legume, nu este o reţetă tipică, dar pentru vegetarieni sau pentru cei care ţin post poate fi o alegere bună.

În continuare vă prezentăm o sugestie de tajine, o puteţi adapta la gusturile dvs., adăugând sau înlocuind ingrediente şi condimente.

Tajine de pui cu legume

Ingrediente

4 pulpe superioare de pui
2 linguri de ulei de măsline;
2 cartofi;
1 ceapă
1 păstârnac;
4 căţei de usturoi;
2 morcovi;
sare, piper, verdeţuri uscate (busuioc, cimbru, dafin);
1 linguriţă praf de curry;
1 linguriţă ghimbir (opţional);
1 linguriţă de boia de ardei;
2 linguri de suc de lămâie;
opţional: câteva curmale şi stafide.

Mod de preparare

Puiul trebuie ţinut două ore la marinat în următorul amestec: o lingură de ulei de măsline, sare, piper, verdeţuri uscate (busuioc, cimbru, dafin), curry şi ghimbir (opţional).

După ce carnea de pui s-a marinat, ungeţi cu o lingură de ulei de măsline baza vasului de lut şi adăugaţi în straturi felii de păstârnac, cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, (plus curmale şi stafide, dacă vă plac) peste care mai presăraţi din când în când boia de ardei. Deasupra se pun bucăţile de pui şi cele două linguri de suc de lămâie. 

Se bagă la cuptor şi se lasă la fac mediu spre mare pentru 30 de minute şi încă 45 de minute la foc mic.

Pornind de la informaţiile de mai sus şi de la reţeta pe care v-o propunem, puteţi prepara diverse tipuri de tajine, exact pe gustul dumneavoastră.

Vă urăm spor la gătit şi poftă bună! Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro! Tajine, aromele Marocului la îndemâna tuturor

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton