Când este echinocțiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

.

Echinocțiul de toamnă 2023 marchează momentul în care ziua va fi egală cu noaptea și totodată începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Echinocțiul de toamnă 2023 va aduce zile tot mai scurte, iar nopțile vor crește treptat până la solstițiul de iarnă din data de 22 decembrie.

Echinocțiul de toamnă 2023 este marcat sâmbătă dimineața, pe data de 23 septembrie. Ora la care se petrece echinocțiul de toamnă anul acesta, pe data de 23 septembrie, este ora 9:50. Așadar, acest moment marchează egalitatea dintre zi și noapte.

După data de 23 septembrie 2023, nopțile vor continua să crească, orele de lumină vor scădea, iar zilele vor fi tot mai scurte, până la data de 22 decembrie, când va fi solstițiul de iarnă și cea mai scurtă zi din an.

Citește și: Echinocțiul de toamnă 2023. Cum vor fi afectate zodiile de intrarea Soarelui în Balanță

Răsăritul și apusul soarelui la echinocțiu

Când este echinocțiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

Echinocțiile și solstițiile sunt dedicate Soarelui și sunt cele patru momente din an care marchează ciclul anotimpurilor. Pentru mulți dintre noi, răsăritul și apusului Soarelui la echinocțiul de toamnă 2023 sunt date importante.

Dacă ești pasionată de astronomie, trebuie să știi că, sâmbătă, pe 23 septembrie, soarele va răsări la ora 6:57 și va apune la ora 19:07. Așadar, ziua și noaptea vor fi aproximativ egale, fiecare dintre ele având aproximativ 12 ore, cu o marjă de câteva minute diferență.

Echinocțiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

Echinocțiul de toamnă are loc în fiecare an în ultima decadă a lunii septembrie, mai bine zis în zilele de 22 – 23 septembrie. Echinocțiul de toamnă 2023 se petrece așadar pe data de 23 septembrie. Această zi marchează începutul toamnei astronomice.

”Longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.  Aflându-se deci, la această dată, în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii. 

La latitudinile țării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă”, subliniază astro-urseanu.ro. 

Echinocțiile de toamnă în perioada 2023 – 2030

Data echinocțiului de toamnă este ușor de calculat pentru o perioadă lungă de timp. În general, echinocțiul de toamnă are loc pe 22 sau 23 septembrie. Cu toate acestea, se întâmplă uneori să aibă loc și pe data de 21 sau 24 septembrie. Echinocțiul de toamnă pe 21 septembrie nu a mai avut loc de câteva milenii, cu toate acestea el va fi la această dată în anii 2092 și 2096. Ultimul echinocțiu de toamnă pe data de 24 septembrie a avut loc în anul 1931, iar următorul va avea loc în anul 2303.

Iată și zilele în care vor fi echinocțiile de toamnă până în anul 2030.

2024: 22 septembrie, ora 15:44

2025: 22 septembrie, ora 21:19

2026: 23 septembrie, ora 03:05

2027: 23 septembrie, ora 09:02

2028: 22 septembrie, ora 14:45

2029: 22 septembrie, ora 20:37

2030: 23 septembrie, ora 02:26

Luna plină în preajma echinocțiului

În fiecare an, Luna plină care răsare cel mai aproape de echinocțiu este numită Luna recoltei. Și anul acesta, Luna plină din data de 29 septembrie, care răsare la numai o săptămână după echinocțiul de toamnă 2023 poartă numele de Luna recoltei și va fi în zodia Berbecului, reluând astfel mersul ciclic prin cele 12 zodii ale zodiacului.

Dacă Luna plină este în Berbec, ea primește din plin lumina Soarelui din Balanță, zodia care găzduiește echinocțiul și cea care și-a primit numele tocmai datorită faptului că ea marchează perioada cea mai echilibrată din an din punct de vedere al luminii solare și al temperaturilor.

În preajma echinocțiului, toamna este cea mai frumoasă. Lumina soarelui este blândă și aurie, temperaturile din timpul zilei sunt foarte plăcute și echilibrate, iar fructele și legumele sunt bine coapte și pregătite pentru cules.

Perioada echinocțiului de toamnă este o perioadă a împlinirilor, a bogăției, a recoltei și a abundenței. Datorită acestor semnificații, echinocțiul de toamnă a adunat numeroase semnificații, tradiții și superstiții în întreaga lume.  

Echinocțiul, echilibrul energiilor naturii  

Horoscopul săptămânii 21 - 27 august 2023

De-a lungul anului, avem două momente de echinocțiu, în care ziua se echilibrează cu noaptea, iar puterile naturii se pun în balanță. Aceste momente ascundeau numeroase valențe mistice și taine fascinante pentru oamenii vremurilor trecute. Ei își organizau întreaga viață după mersul Soarelui și al anotimpurilor.  

În culturile vechi, traiectoria Soarelui are o legătură profundă cu viața. Majoritatea templelor, altarelor antice și piramidelor erau construite și orientate în funcție de mersul Soarelui pe bolta cerească. Soarele era un zeu atotputernic, care putea da naștere vieții și care o putea distruge. Nu întâmplător se calculau cu o precizie fantastică echinocțiile și solstițiile și se pregăteau festivități magice pentru a sărbători cele mai importante momente ale activității solare.

În credințele populare, echinocțiul de primăvară reprezenta învierea și creația, solstițiul de vară era apogeul vieții și al naturii, echinocțiul de toamnă semnifică bogăția și recolta, iar solstițiul de iarnă conservarea energiei și a puterii de germinare.

Cea mai frumoasă legendă legată de echinocțiul de toamnă

Unul dintre cele mai vechi mituri legate de echinocțiul de toamnă este cel al Persefonei, faimoasa și frumoasa zeiță a grecilor antici, răpită de Hades.

Legenda spune că Persefona era fiica Demetrei, zeița recoltei. De o frumusețe stranie, Persefona i-a atras atenția lui Hades, zeul lumii de dincolo, al întunericului și al morții. El a răpit-o pe fiica Demetrei și s-a căsătorit forțat cu ea, făcând-o stăpână peste lumea spiritelor din adâncul pământului.

După o lungă perioadă de jale și doliu, Demetra a reușit totuși să își recupereze fiica din lumea morților. Dar Hades i-a lăsat-o numai pentru nouă luni. În fiecare an, în ziua echinocțiului de toamnă Persefona trebuie să se întoarcă pe tronul ei din lumea întunecată a lui Hades, unde este obligată să rămână timp de trei luni.

În această perioadă, Demetra se retrage și întreaga natură intră în hibernare, nu mai crește nicio plantă, nu mai rodește niciun pom. Așa explicau grecii antici de ce venea iarna timp de trei luni. De îndată ce Persefona revenea la suprafață și în lumina soarelui, mama ei aducea înapoi primăvara și căldura, pomii înfloreau și recoltele creșteau. Timp de nouă luni, toată natura înflorea și dădea roade bogate, pe care oamenii le culegeau și le puneau la păstrare înainte de echinocțiul de toamnă.

Echinocțiul de toamnă 2023 și zodia Balanței

Când este echinocțiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

În legendele grecești, natura intra în conservare după echinocțiul de toamnă. Acesta era momentul în care energia universului caută echilibrul și se transformă, iar procesul de transformare nu atinge doar natura înconjurătoare, ci și sufletul omului. Este momentul în care trebuie să acceptăm ceea ce ni s-a dat, să ne echilibrăm dorințele și visurile cu puterea interioară și cu voința. Oamenii trebuie să se pregătească pentru o renaștere.

Toamna, echinocțiul înseamnă armonie interioară, pace, liniște, acceptarea că se încheie o etapă și pregătirea pentru următoarea. În primul rând, trebuie să acceptăm că se încheie vara, să facem bilanțul realizărilor și să ne gândim bine la planurile pentru următorul sezon cald de anul viitor.  

În timpul echinocțiului din luna septembrie, Soarele se mută în Balanță și ne ajută să ne eliberăm de emoțiile negative, de eșecuri și regrete care s-au adunat după un an tumultuos. La fel ca natura, trebuie să ne pregătim pentru a ne conserva energia și să folosim lumina slabă a soarelui de iarnă pentru activitățile benefice sufletului.  

Energia Soarelui din Balanță înseamnă conservarea energiei, dar și sănătate. Toamna este sezonul în care ne ocupăm mai mult de noi înșine, de echilibrul nostru interior, de sănătatea și de starea noastră de bine. Este perioada în care ne pregătim pentru iarnă, cu o dietă bogată în fructe și legume, cu mai multe ore de odihnă și cu diverse terapii naturiste. Nu întâmplător, zodia Balanței este responsabilă cu sănătatea noastră și ea îndeamnă la echilibru interior pentru a ne păstra energia și puterea trupului.

Tradiții și obiceiuri

Multe obiceuri frumoase s-au pierdut, dar în unele zone echinocțiul de toamnă 2023 încă se mai sărbătorește după vechile tradiții. Țăranii încheie lucrările agricole, adună strugurii și ultimii coceni de porumb, curăță ogoarele și ară bălăriile, curăță livezile și viile și se ard vreascurile. Se pregătește vinul pentru iarnă, se pun murăturile și se pune varza la acrit.

Pe vremuri, gospodinele culegau frunze de nuc, prune, mere și nuci pe care le duceau la biserică să fie sfințite după slujbă. Fetele tinere împleteau cruci din flori și mergeau cu ele la biserică. Crucile acestea din flori se stropesc cu agheasmă apoi se păstrează la icoanele din casă ori la fereastra care dă spre răsărit.

Tradiția spune că este bine să duci prune la biserică în această zi, să fie sfințite și apoi se păstrează într-un borcan în cămară. Se folosesc peste iarnă să aline durerile de cap și durerile de dinți.

Florile și frunzele împletite în cruci mici se pun la icoane și se folosesc să tămăduiască diverse inflamații, răni și dureri, dacă au fost stropite cu apă sfințită.

În această zi de echinocțiu, în care energia Soarelui și a naturii trebuie să fie în armonie și echilibru, nu este bine să ne certăm cu nimeni. Este interzis să cerți copiii, oricâte boroboațe ar face, pentru că este ziua în care trebuie îndrumați și învățați să respecte lucrurile bune pe care le-au primit de-a lungul anului.

foto: Hepta/arhiva

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton