Usturoiul este iubit și nelipsit din bucătăria românească. Multe preparate sunt mai apetisante și gustoase cu un strop de usturoi, iar gospodinele își fac provizii cu usturoi încă din toamnă. Iată cum se păstrează usturoiul pentru iarnă, cum poate fi conservat sau congelat pe termen lung.
Usturoiul este o legumă puțin pretențioasă, care poate fi depozitată pe termen lung în cămară sau la frigider. Fie că folosești metode tradiționale sau metode mai noi prin care se păstrează usturoiul pentru iarnă, este bine să ai în casă această legumă puternic aromată.
Usturoiul are numeroase beneficii pentru sănătate și din cele mai vechi timpuri a fost folosit atât pentru gustul lui picant și delicios, dar și pentru proprietățile curative. Usturoiul poate ameliora și chiar vindeca tot felul de probleme de sănătate de la boli de stomac, la boli de piele, ulcerații și inflamații.
Usturoiul – scurt istoric
Usturoiul, pe numele științific Allium sativum, este o plantă perenă care face parte din familia botanică Liliaceae și genul Allium, alături de ceapă, praz și arpagic.
Usturoiul este originar din Asia Centrală și este intens cultivat în Japonia, China, Coreea și diverse regiuni ale Orientului Mijlociu. El este consumat încă din cele mai vechi timpuri, fiind unul dintre alimentele preferate ale egiptenilor antici, ale chinezilor și arabilor.
Usturoiul a cucerit întreaga lume și este cultivat pe suprafețe extinse din Europa, mai ales în Europa Centrală și Europa de sud-est. În România, cultura usturoiului ocupă 4% din totalul suprafețelor cultivate cu legume și este regăsit în centrul Munteniei, în Oltenia, în Banat și în nordul Moldovei. Cultura usturoiului a luat amploare la noi în țară datorită faptului că aceasta este o legumă rezistentă la frig și la secetă. El se seamănă toamna și se recoltează în vara anului următor, fiind deosebit de apreciate atât firele proaspete de usturoi verde, cât și căpățânile mature de usturoi aromat.
Din punct de vedere al aspectului, usturoiul este format dintr-un bulb care cuprinde mai mulți bulbi supranumiți căței de usturoi, uniți de o tulpină. La exterior, acesta este învelit cu tunici pergamentoase ca niște foi subțiri, asemănătoare cu cele de ceapă.
Diferite soiuri de usturoi
Cele mai multe soiuri românești de usturoi au coaja albă, bulbi mari și cărnoși și sunt foarte apreciate de consumatori. Câteva dintre cele mai cultivate soiuri românești sunt Ager, usturoiul de Dărăști, de Cenad, de Moldova sau Andrei. Îndeosebi soiul Ager, un soi autohton, este recomandat pentru depozitare pe termen lung peste iarnă.
Alte soiuri de usturoi de prin lume pot avea coaja mov, coaja alb-roz sau coaja alb-gălbuie. Unele soiuri sunt mai picante, altele au un gust mai domol, dar în ceea ce privește proprietățile și calitățile lui nutritive, usturoiul este la fel de bun, indiferent de soi.
Ca un sfat de la cultivatorii de elită, trebuie să știi că soiurile de usturoi care rezistă cel mai bine uscate pentru iarnă sunt soiurile la care coaja aderă bine de pulpa cărnoasă a bulbilor. Coaja bine lipită păstrează mai bine umezeala în bulbul de usturoi și previne mucegaiul.
Condițiile optime pentru depozitarea usturoiului
În depozitele agricole, usturoiul se păstrează pe rafturi, în straturi, în spații bine ventilate unde temperatura nu depășește 10 grade Celsius. Umiditatea trebuie să fie de cel mult 50 – 70%. Pe termen lung, se scade temperatura de păstrare până la cel mult -2… 1 grad Celsius.
Aerul prea uscat duce la deshidratarea usturoiului, iar aerul prea cald și umed favorizează apariția mucegaiului.
În gospodărie, se păstrează usturoiul prin diverse metode mai simple, prin care gustul lui și calitățile nutritive rămân neschimbate. El poate fi păstrat în funii, în cutii de carton sau cutii de lemn sau în săculeți din pânză. Trebuie să alegi un spațiu bine aerisit și foarte curat, departe de surse de căldură, într-o cămară răcoroasă. De asemenea, este important să nu depozitezi usturoiul lângă alte legume, decât lângă ceapa bine uscată. Usturoiul se strică foarte repede dacă este ținut în lădițe sau în frigider alături de alte legume, pentru că se umezește și apare mucegaiul.
Cum alegi usturoiul pentru iarnă
Alege cei mai frumoși și sănătoși bulbi de usturoi. Așa se păstrează usturoiul pentru iarnă cel mai bine. Căpățânile cele mai sănătoase, care nu au fost vătămate, pătate sau atinse de mucegai se usucă foarte bine și se pot depozita pe termen lung.
Înainte de a fi puse la păstrare în cămară, căpățânile de usturoi se lasă să se usuce o zi la soare, apoi la umbră două – trei zile să nu aibă coaja niciun strop de umezeală. Apoi se pot împleti în funii sau în buchete, care se pot depozita într-un spațiu răcoros și bine aerisit, într-o cămară.
Usturoiul care a fost deteriorat la recoltare nu se aruncă! El poate fi curățat și poate fi depozitat prin alte metode la rece. Iată diverse soluții și metode prin care se păstrează usturoiul peste iarnă.
Cum se păstrează usturoiul în gospodărie – diverse metode
Dacă recoltezi usturoiul din propria grădină, este bine să îl cureți foarte bine de pământ, să îi tai rădăcinile și să tai tulpinile la 5 – 10 cm lungime. Astfel, se păstrează mai bine umezeala în cățeii de usturoi. De asemenea, dacă vrei să cumperi usturoi din piață pentru păstrare, este bine să cumperi căpățâni de usturoi cu tot cu codițe.
Usturoi uscat, împletit pe funie
Este una dintre cele mai vechi metode prin care se păstrează usturoiul pentru iarnă. Căpățânile de usturoi cu codițe perfect uscate se împletesc strâns în funie și se păstrează în cămară, la rece.
Dar această metodă este potrivită pentru cei care au cămări reci și bine uscate și ventilate, la țară. În bucătăria de la bloc, unde se acumulează adesea aburi și căldură iarna, usturoiul uscat nu rezistă prea mult timp. Dacă locuiești într-un apartament și nu ai o cămară răcoroasă, poți folosi alte metode să depozitezi usturoiul pe termen lung.
Usturoi la borcan cu sare
Alege doar căpățâni sănătoase de usturoi, cu foile bine uscate, fără pete, fără mucegai. Curăță bine nisipul de pe ele, șterge-le cu un șervet de hârtie și pregătește un borcan de 800 de grame. Poți folosi și borcane mai mari, în funcție de cantitatea de usturoi.
Presară un strat generos de sare de mină neiodată sau sare grunjoasă la baza borcanului. Pune câteva căpățâni de usturoi cu o mică distanță între ele, să nu se atingă, și acoperă cu un strat generos de sare. Continuă astfel până umpli borcanul.
Deasupra, acoperă sarea cu un tifon curat și păstrează borcanul în locul cel mai răcoros și bine uscat din casă. Nu îl ține frigider, deoarece sarea va acumula umezeală din frigider și usturoiul se va strica. Și nu pune capac la borcan. Usturoiul trebuie să rămână bine aerisit.
Usturoi în cutii de carton sau în săculeți de pânză
Usturoiul bine uscat și sănătos se strânge în mănunchiuri. Se leagă bine codițele și se depozitează în cutii de carton cu capacul perforat, să intre puțin aer. Sau poate fi păstrat în săculeți de in sau de bumbac, fără să fie strânse căpățânile în mănunchiuri.
Cu toate acestea, usturoiul strâns mănunchi își păstrează mai bine umiditatea din pulpă și nu se strică, dacă este ținut în spații bine ventilate și uscate.
Usturoi în borcane cu apă
Cățeii de usturoi care au fost vătămați, răniți la recoltare sau ușor pătați, se pot curăța de coajă și se depozitează în borcane cu apă. Este una dintre metodele prin care se păstrează usturoiul la frigider, pentru o perioadă mai scurtă de timp. El trebuie consumat cel mult în 2 luni.
Iată cum se face: se pregătește un borcan curat și bine spălat de 800 de grame, se pun cățeii de usturoi bine curățați, o linguriță de sare și se toarnă apă rece. Se acoperă cu un capac și se ține la frigider. Se consumă cât mai repede.
Usturoi la congelator
Pregătește o tăviță cu pastă de usturoi la congelator și o vei putea folosi tot anul. Curăță bine usturoiul, spală cățeii de usturoi și dă-i prin mașina de tocat. Vei obține o pastă destul de fină care se pune cu lingurița într-o tavă pentru cuburi de gheață.
Acoperă bine tava cu două, trei straturi de folie de aluminiu și pune-o la păstrare la congelator. Când ai nevoie de usturoi, scoți câte un cub de pastă de usturoi înghețată. Usturoiul congelat poate fi adăugat direct în mâncarea de pe foc sau poate fi decongelat pentru diferite preparate, cum ar fi plăcintele cu carne tocată sau iahnia de fasole.
Este adevărat că aroma usturoiului devine mai puțin concentrată, dacă este congelat, dar el își păstrează în mare parte parfumul specific și toate proprietățile nutritive și curative.
Usturoi la borcan în ulei
Un alt mediu bun de conservare a usturoiului este uleiul. Pregătește un borcan cu gura largă și pune în el căței de usturoi bine curățați de coajă. Presară puțină sare, oregano și cimbru uscat, câteva boabe de piper și toarnă apoi ulei peste usturoi să fie complet acoperit.
Închide borcanul cu un capac și depozitează-l la frigider sau într-o cămară foarte rece. Usturoiul din ulei trebuie consumat în decurs de 3 luni. Pe măsură ce consumi din cățeii de usturoi și din ulei, toarnă ulei pentru completare până la buza borcanului, pentru a împiedica să intre prea mult aer. Uleiul aromat cu usturoi, oregano și piper este excelent pentru sosuri și fripturi.