Ce este reflexoterapia – beneficii și contraindicații

.

Reflexoterapia este una dintre cele mai vechi tehnici de alinare a durerilor cu ajutorul masajului și a presiunii exercitate în punctele reflexogene. Află ce este reflexoterapia pentru specialiștii care o practică, beneficiile ei, dar și contraindicațiile.

Reflexoterapia este tot mai folosită în zilele noastre pentru relaxare, pentru stimularea imunității organismului și pentru prevenirea unor boli. Este o tehnică de vindecare străveche, moștenită din vremuri antice, care a fost perfecționată de-a lungul timpului. Dacă ești în căutarea unor argumente și explicații științifice despre ceea ce este reflexoterapia, studiile de caz sunt numeroase și au stabilit o serie lungă de beneficii.

Reflexoterapia sau masajul reflexogen se bazează pe o serie de principii din medicina alternativă care susțin că, de-a lungul timpului, în organism se acumulează diverse toxine care afectează buna funcționare a organelor vitale și care declanșează boli grave, de la disfuncții, hernii și procese inflamatorii, la boli autoimune și cancer. 

Scurt istoric  

În mod surprinzător, în mormântul lui Akhmahor din Egipt, care se pare că a fost înmormântat în jurul anului 2330 înainte de Hristos, se poate observa o frescă în care doi pacienți beneficiază de masaj reflexogen în talpă și în palme.

Unii specialiști consideră că acest gen de masaj se practica în vremurile vechi și în India, în Asia sau America Centrală. În zilele noastre, însă, practica și metodele reflexoterapiei au fost introduse de medicul american William Fitzgerald în anul 1913.

Principiile pe care le enunță dr. Fitzgerald se bazează și pe teoriile lui Sir Henry Head (1861 – 1940), care a dovedit legătura neurologică dintre presiunea aplicată pe piele și organele interne, și Sir Charles Scott Sherrington (1857 – 1952), câștigător al Premiului Nobel și autorul cunoscutei Legi de inducție succesivă a lui Sherrington în ceea ce privește reflexul. Sir Henry Head susținea că, atunci când o parte a corpului suferă de o afecțiune, apar zone sensibile în legătură reflexă cu zonele afectate de boală. Dr. William Fitzgerald începe să folosească în mod practic aceste teorii și pune bazele reflexoterapiei așa cum o știm în zilele noastre.

Calmarea durerii și anestezia prin manipularea punctelor reflexe au fost primele preocupări ale doctorului Fitzgerald. Nu s-a limitat însă la îndepărtarea efectelor, ci a descoperit că presiunea exercitată la nivelul punctelor reflexe de la nivelul membrelor ameliorează anumite afecțiuni și chiar vindecă altele.

Cu toate acestea, teoriile lui nu sunt susținute de studii ștințifice moderne și nu se poate spune că reflexoterapia este cu adevărat o metodă de tratament eficientă. Mulți pacienți sunt mulțumiți și consideră că masajul reflexogen îi ajută să se simtă mult mai bine și să învingă boli dureroase. În continuare, mulți adepți ai terapiilor alternative apelează la reflexoterapie pentru a preveni bolile și pentru a-și proteja sistemul imunitar.

Principiile de bază ale masajului reflexogen

Ce este reflexoterapia – beneficii și contraindicații

Bolile sunt determinate de acumularea de toxine

Adepții reflexoterapiei susțin că toate procesele inflamatorii și disfuncțiile organismului sunt provocate de o acumulare de toxine care se formează în special către extremitățile corpului, către picioare și mâini. De aceea, masajul reflexogen se face în palme și în tălpi.

Fiecare organ are un punct reflexogen în tălpi

Un alt principiu important al reflexoterapiei susține că fiecare organ are un punct corespondent în palme și tălpi. Ca atare, masajul reflexogen stimulează aceste puncte, energia se transmite către organe, care se curăță de toxine, funcționează mult mai bine și încep să se vindece.

Reflexoterapia tratează cauze și previne boli

Cel de al treilea principiu important care definește de fapt ce este reflexoterapia susține că această tehnică tratează cauzele bolilor și este capabilă să prevină nu doar recidivele, ci și manifestarea unor afecțiuni incipiente, pe care nici nu le bănuim.

Ce este reflexoterapia și cum funcționează

Ce este reflexoterapia – beneficii și contraindicații

Explicând ce este reflexoterapia ca metodă alternativă de vindecare, trebuie să înțelegem cum funcționează reflexoterapia. Tehnica aceasta se bazează pe tehnica masajului, dar este mai mult decât un simplu masaj.

De-a lungul timpului, reflexoterapia a fost îmbunătățită și au fost trasate hărți detaliate cu punctele reflexogene din palme și din tălpi. Conform principiilor acestei tehnici, fiecare organ și fiecare parte esențială a organismului are un punct corespondent în tălpi și în palme.

Specialistul în reflexoterapie folosește masajul pentru a stimula punctele conectate cu anumite organe care suferă. El aplică o presiune mai puternică asupra punctelor nevralgice, stimulează zonele respective să elimine toxinele acumulate și astfel ajută organele corespondente să funcționeze mai bine.

Beneficiile masajului reflexogen nu apar peste noapte, de la o singură ședință de terapie. Sunt necesare mai multe ședințe, în funcție de gravitatea bolilor și simptomelor. Practicanții acestui gen de masaj consideră că reflexoterapia poate debloca organele bolnave, poate remedia disfuncțiile și poate elimina procesele inflamatorii din organism.

Reflexoterapia intră în domeniul medicinei complementare și este considerată a fi o tehnică holistică de vindecare. Susținătorii acestei practici pretind că pot vindeca, de asemenea, anumite stări de spirit (stres, anxietate etc.) prin masajul reflexogen. Teoriile reflexologice nu se reflectă în cunoștințele de anatomie și fiziologie moderne și nu există confirmări experimentale de încredere efectuate în conformitate cu metodele științifice. Cu toate acestea, foarte multe persoane apelează la specialiștii în reflexoterapie pentru a-și ameliora starea de sănătate!

Ce beneficii are reflexoterapia

Eliminarea stresului și a toxinelor acumulate îmbunătățește mult activitatea organelor vitale și starea generală de sănătate. Iată în ce condiții este recomandată reflexoterapia și ce simptome poate ameliora.

Dezechilibre ale sistemului nervos

Masajul reflexogen poate ameliora insomnia și stările de nervozitate, anxietate, teamă și stres continuu. Această tehnică terapeutică ajută la eliberarea tensiunii emoționale acumulate și reduce anxietatea psihosomatică. Ea poate regla nevoia de odihnă și durata somnului, astfel încât să te poți odihni complet.

Îmbunătățește funcțiile limfatice și imunitatea

Masajul reflexogen poate trata întregul sistem nervos al organismului prin punctele de presiune de la nivelul piciorului. De aici, se exercită o influență benefică direct asupra funcțiilor limfatice și se îmbunătățește funcția de apărare a organismului.

Reglează digestia

Un alt beneficiu al reflexoterapiei este reglara sistemului digestiv. Aceasta tehnică terapeutică îmbunătățește metabolismul, ajută la eliminarea toxinelor acumulate și este folosită adesea pentru pacienții care au nevoie să slăbească.

Ameliorează durerile și inflamațiile din organism

Știind ce este reflexoterapia ca metodă alternativă de tratament al durerii, mulți pacienți apelează la masajul reflexogen pentru a combate durerile și inflamațiile. Se pare că este o tehnică eficientă pentru durerile de cap, pentru migrene, dureri de dinți, stări febrile în caz de răceli și viroze.

Ea poate aduce beneficii și în cazul unor boli respiratorii, digestive, tulburări cardiace, circulatorii, hormonale, urinare, ale sistemului de reproducere, durerilor de spate, durerilor musculare, artritei și chiar în cazul alergiilor de sezon.

Contraindicațiile masajului reflexogen

Orice tip de terapie, orice tip de tratament are și contraindicații. În urma studiilor clinice, s-a observat că reflexoterapia nu poate fi indicată în cazul unor boli grave de inimă, de circulație sau în cazul unor boli infecțioase.

Iată o listă cu diverse afecțiuni și disfuncții care nu pot fi tratate prin reflexoterapie:
– inflamație acută a sistemului circulator sau limfatic (riscul de declanșare a trombilor);
– boala cardiacă ischemică (angină pectorală, tromboză, infarct miocardic);
– reumatism articular acut;
– boli ale venelor (flebită, varice, tromboză venoasă profundă, tromboza venei renale);
– boli ale vaselor și ganglionilor limfatici (limfoame, infecții);
– anevrisme;
– sarcini cu risc de avort;
– leziuni ale unor răni, fracturi, entorse sau alte probleme ce împiedică contactul direct.

– boala Sudeck (un tip de distrofie);
– gangrene;
– boli infecțioase ale pielii

– psihoze (se poate lucra atunci când pacientul este însoțit de un membru al familiei, însă nu se pot prezice reacțiile adverse).

Ce efecte au ședințele de reflexoterapie

Ce este reflexoterapia – beneficii și contraindicații

Specialistul în masaj reflexogen va solicita pacienților să se hidrateze bine înainte de fiecare ședință. Este foarte important să consumi apă în mod regulat timp de câteva ore înainte și după fiecare ședință. Așa cum spun principiile reflexoterapiei, apa ajută la eliminarea toxinelor din organism, care sunt angrenate de masajul reflexogen.

Așadar, drept efect după aceste ședințe și după un consum de apă mai ridicat este posibil să simți nevoia de a merge mai des la toaletă. În plus, se mai pot resimți și alte efecte precum:

  • Stări ușoare de greață
  • Transpirație abundentă
  • Ușoare dureri de cap
  • Stare de febrilitate
  • Digestie accelerată

Pe lângă aceste efecte mai puțin plăcute, există și câteva efecte mult mai plăcute, pe care toți pacienții care apelează la această metodă de tratament le apreciază și anume:

  • Piele mai fermă
  • Ten mai luminos
  • Senzație de ușurare și alinare
  • Somn odihnitor
  • Eliberarea de stres și griji cotidiene
  • Sentimente de bucurie, armonie și plenitudine
  • Alinarea unor dureri cronice sau persistente.

Cât de eficientă este reflexoterapia pentru siluetă și pierderea în greutate

Mulți pacienți apelează la această terapie care îi ajută să își controleze greutatea și să ajungă la silueta dorită. Ședințele de reflexoterapie te pot ajuta să scapi de kilogramele nedorite, în timp ce urmezi și o dietă de slăbit, la recomandarea medicului nutriționist.

Reflexoterapia are rezultate bune pentru persoanele ambițioase și determinate să slăbească:

  1. În primul rând te ajută să te echilibrezi emoțional, să îți controlezi gândurile negative, stresul și grijile care te determină să mănânci neregulat și să acumulezi kilograme în plus.
  2. Reflexoterapia te poate ajuta să îți controlezi senzația de foame și pofta de a mânca des ceva dulce sau alimente grase.
  3. Masajul reflexogen stimulează metabolismul și ajută organismul să preia elementele nutritive din alimentele pe care le consumi, eliminând mai ușor grăsimile și zaharurile de care nu ai nevoie;
  4. Masajul reflexogen dedicat pierderii în greutate energizează glandele endocrine, zona stomacului, a pancreasului și a ficatului, dar și a circulației sângelui; astfel este accelerată arderea caloriilor și totodată a kilogramelor în exces.

Reflexoterapia poate fi de ajutor dacă vrei să slăbești, dar această metodă trebuie să fie combinată cu o dietă sănătoasă, cu un regim de viață echilibrat, cu sport și mișcare.   

sursa foto: pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton