Slăbeşti mai eficient cu o dietă drastică

.

Deşi nutriţioniştii spuneau pînă acum că dietele drastice nu sunt sigure şi nu dau rezultate, un nou studiu arată că ele reprezintă o metodă foarte eficientă de a slăbi.
De ani şi ani ni se spune că dietele prea drastice nu sunt doar periculoase, ci şi ineficiente, că dacă slabim rapid ne vom îngrăşa la loc şi că cel mai sănătos este să slăbim încet.

Dar de curând s-a descoperit că, din contră, dietele drastice reprezintă o modalitate eficientă de a pierde kilogramele în plus. În ciuda avertismentelor pe care le-am tot auzit, se pare că cine slăbeşte mai mult în prima lună de regim va slăbi mai mult şi pe termen lung. Iar şansele de a reveni la greutatea iniţială sunt la fel de mari ca şi la cei care au slăbit încet.

Ideea este că primele săptămâni ale unei diete sunt foarte importante pentru succesul pe termen lung al respectivului regim.

Aceste concluzii le aparţin cercetătorilor de la Universitatea din Florida, care au studiat peste 250 de femei obeze timp de 18 luni. Ele au redus numărul de calorii consumate şi au făcut un efort fizic mai intens. Cele care au slăbit mai mult de 700 grame pe săptămână în prima lună de dietă, au reuşit să slăbească în medie 12 kilograme în şase luni.

În schimb, femeile care au slăbit doar 200 de grame pe săptămână în prima lună, au reuşit să slăbească doar cinci kilograme în şase luni.

Femei din ambele grupuri s-au îngrăşat la loc după dietă, însă cele care au slăbit rapid nu s-au îngrăşat mai mult decât cele care au slăbit lent.

„Rezultatele noastre arată că cei care slăbesc rapid obţin rezultate mai bune şi nu prezintă un pericol mai mare de a se reîngrăşa decât cei care slăbesc încet”, spune studiul.

Până acum, toţi nutriţioniştii ne avertizau că dietele prea drastice, care ne ajută să slăbim mult într-un timp scurt, duc la carenţe nutritive, lipsă de minerale şi vitamine. Dacă scade nivelul de energie prea mult, corpul poate începe să-şi extragă substanţele necesare din proprii muşchi, ceea ce repreintă un pericol pentru ficat, rinichi şi creier.

De asemenea, cei care slăbesc rapid pot suferi de „pietre la fiere”, deshidratare, malnutriţie, dezechilibre hormonale, care se traduc prin dureri de cap, nervozitate, oboseală, ameţeală, constipaţie, menstruaţie neregulată, pierderea părului. În plus, este posibil să pari mai slabă fără să pierzi prea multă grăsime, ci mai degrabă masă musculară.

Pe de altă parte, şi obezitatea are riscurile ei, pentru sănătatea ta, aşa că pe termen lung este probabil mai bine să slăbeşti, chiar şi rapid. Însă trebuie ţinut cont că dietele foarte drastice se ţin numai sub supraveghere medicală şi numai după analize amănunţite.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton