Sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă de la femeia de 101 ani care încă muncește și conduce / Video

.

Născută în 1922, Jayne Burns încă lucrează la 101 ani. De 25 de ani are același job, la magazinul Jo-Ann Fabrics, din orașul Ohio, unde taie țesături. Jobul este part-time, unul dintre lucrurile căruia Jayne îi atribuie longevitatea sa.

„Trebuie să continui să te miști, nu să stai toată ziua în casă. Îmi place să muncesc, în special cu oamenii”, a declarat Jayne Burns, pentru TODAY.com.

Sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă de la femeia de 101 ani care încă muncește și conduce

La 101 ani, Jayne conduce timp de cel puțin 20 de minute până la locul de muncă. Programul ei de lucru este flexibil, săptămâna de după interviul pentru Today implicând trei zile de lucru de la 9:00 la 17:00. Jobul necesită vedere bună și o oarecare forță fizică pentru a gestiona baloții de țesătură. Burns spune că nu are nicio problemă cu asta, cu excepția țesăturii grele de vinil.

Jayne Burns locuiește într-o suburbie din Cincinnati, Ohio, cu una dintre fiicele ei, care a lucrat, la rândul ei, cu jumătate de normă la magazinul Jo-Ann. De fapt, fiica ei a fost cea care i-a recomandat jobul în anii ’90, după ce soțul lui Burns s-a stins din viață.

Citește și: Dani Oțil, reîntâlnire emoționantă cu un supraviețuitor de cancer, la 12 ani după ce l-a cunoscut. „Mi-a întins mâna speranța…”

„Îmi plac țesăturile, am început să lucrez cu ele, mi-a plăcut și am rămas acolo”, își amintește. În trecut, Jayne a fost contabilă și s-a pensionat de câteva ori, însă niciodată nu a renunțat la a munci perioade îndelungate de timp. Întrebată dacă decizia de a lucra este o alegere financiară sau o activitate care îi face cu adevărat plăcere, Jayne a spus că e puțin din ambele.

Iată lecțiile sale simple pentru longevitate:

Longevitate nu se rezumă doar la gene bune

O viață lungă și sănătoasă poate părea că ține de câștigarea unei loterii genetice, însă longevitatea nu este o moștenire de familie în cazul lui Jayne Burns. Mama ei a murit la doar 40 de ani, din cauza unui anevrism, iar tatăl ei a murit la 65 de ani. „Deci nu știu ce este, dar încă sunt aici”, spune Burns. „Aș vrea să știu care este secretul.”

Longevitatea vieții unui om se datorează în proporție de aproximativ 20% geneticii și 80% stilului de viață și norocului, spune Andrew Steele, om de știință britanic și autor al cărții „Ageless: The New Science of Getting Older Without Getting Old”.

Citește și: Carmen Brumă demontează dietele la modă: „Au dezavantaje clare”. Ce spune despre dieta Rina / Video exclusiv

Mănâncă de toate cu moderație

Jayne Burns mănâncă aproape orice își dorește, inclusiv carne, șuncă și unt. Obișnuia să-și urmărească consumul de zahăr, însă a renunțat la acest obicei. „Îmi plac prea mult dulciurile”, spune ea. Ciocolata cu lapte este preferata ei. Obișnuia să bea alcool când ea și soțul ei ieșeau în oraș, dar niciodată în exces, și nu a fumat niciodată.

Citește și: Mihaela Bilic a spus de ce nu e bine să mâncăm roșii cu brânză. „Ce poate fi mai delicios și de sezon? Problema e că…”

Menține-te activ

„Toată viața am fost activă, am făcut lucruri. Așadar că cred că asta a ajutat mai mult decât orice”, a declarat Burns. A jucat bowling, golf și a făcut mișcare regulat. Cea de-a 101-a aniversare a sărbătorit-o luând masa în oraș cu cele două fiice ale sale și ieșind separat în oraș cu colegii de muncă.

Citește și: Cum s-a menținut Cristina Ștefan în timpul celei de-a doua sarcini? „Ce înseamnă mișcarea…”

Nu lăsați o problemă de sănătate să vă doboare

Jayne Burns este o supraviețuitoare a cancerului. În 1995 a fost diagnosticată cu cancer de colon și a suferit o intervenție chirurgicală pentru a-i fi îndepărtată o parte din colon. Pentru că medicii au descoperit cancerul la timp, Jayne nu a trebuit să treacă prin chimioterapie. Cea mai mare problemă de sănătate a lui Jayne la 101 ani este artrita la mâini și genunchi. „Chiar nu observ că sunt mai în vârstă”, notează ea, adăugând că este o optimistă. „Doar că nu mă mai pot deplasa la fel de ușor și mult.”

Citește și: INTERVIU. Cosmina Grigore: „Cancerul este o consecință a cine devenim. Când viața te iubește te aduce foarte aproape de capătul ei”

Ai grijă de pielea și corpul tău

Jayne Burns încă are o rutină de îngrijire a pielii și machiaj. „Folosesc o cremă hidratantă și machiaj. M-am gândit că am făcut-o toată viața, așa că de ce m-aș opri acum”, spune ea. Pentru a-și împiedica fața să îmbătrânească prematur, nu și-a curățat niciodată fața cu săpun în tinerețe, o regulă de la care s-a abătut în ultimii ani.

Citește și: O femeie a aflat că avea cancer ovarian în stadiul 3, după ce medicul i-a ignorat simptomele

Fă-ți prieteni peste tot

Centenarana spune că cel mai important sfat pentru o viață lungă și sănătoasă este bucuria de a fi în preajma oamenilor. O colegă de muncă mai tânără cu multe decenii a introdus-o pe Jayne platformei TikTok. Au apărut împreună în mai multe videoclipuri, inclusiv într-unul de la aniversarea de 100 de ani a lui Burns, de anul trecut.

Burns a spus pentru CNBC că cele mai grozave locuri de muncă ale ei au avut întotdeauna un lucru în comun: colegi drăguți. „Îmi place să fiu în preajma altor oameni. Majoritatea dintre ei sunt foarte prietenoși”, mai spune Burns.

Foto: TikTok/Maggie Husvar

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton