Scapă de stres la serviciu

.

Ultima cercetare în materie de stres a arătat că femeile stresate din cauza serviciului riscă să facă o boală de inimă, chiar dacă au sub 50 de ani. Până acum se ştia că bărbaţii sunt adesea afectaţi de stresul de la locul de muncă.
de stresul de la locul de muncă.

Despre efectele acestuia asupra femeilor nu prea s-au făcut studii. Acum însă, danezii s-au hotărât să cerceteze problema şi au descoperit că femeile tinere sunt afectate de stres mai mult decât cele trecute de 50 de ani.

Cele 12.000 de femei care au participat la studiu au fost monitorizate timp de 15 ani. În acest timp aproape 600 dintre ele au fost internate în spital cu probleme cardiovasculare. Multe dintre ele erau exact cele care s-au plâns de stres la locul de muncă. Chiar şi după ce s-au eliminat factorii precum fumatul sau diabetul, s-a constatat că cele stresate aveau cu 35% mai multe şanse să se aleagă cu o boală de inimă.

În mod ciudat, stresul afectează mai mult femeile tinere şi majoritatea nu-şi dau seama decât atunci când deja s-au îmbolnăvit.

Deşi fiecare se manifestă în mod diferit, există câteva simptome specifice stresului pe care le poţi depista: apatie, negativism, moral scăzut, plictiseală, anxietate, oboseală, depresie, frustrare, furie, nervozitate, dureri de cap şi de stomac.

Psihologii ne avertizează că trebuie să facem tot posibilul pentru a scăpa de stres dacă nu vrem să ajungem pe patul de spital. Din păcate, nu este deloc uşor, mai ales în vremuri ca acestea.

Totuşi, este important să gândeşti în perspectivă. Până la urmă poţi să te lipseşti de un job, însă nu şi de familie, prieteni, sănătate. Dacă un loc de muncă se mai găseşte sănătatea odată pierdută nu se recuperează prea uşor. Dacă te simţi foarte stresată şi obosită din cauza serviciului, poate nu ar strica să-ţi cauţi altul.

Nu vrei să-ţi pierzi locul de muncă? Încearcă să obţii condiţii mai bune. Explică-le superiorilor că nu faci faţă şi că, spre binele tuturor, ar trebui să munceşti mai puţin. Dacă ştii cum să pui problema, n-ar trebui să te refuze. Dacă te îmbolnăveşti şi stai câteva săptămâni în concediu medical atunci şi compania va avea de suferit, nu?

În timpul zilei, de câte ori simţi că nu mai faci faţă, ia o pauză. Probabil îţi imaginezi că fiecare pauză îţi lungeşte şi mai mult ziua de lucru. De fapt, s-ar putea să o scurteze căci dacă eşti mai relaxată lucrezi cu mai mult spor. Poţi să faci o plimbare scurtă în jurul clădirii, să stai pe o bancă în parc sau să asculţi muzică cinci minute.

În restul timpului, încearcă să te organizezi. Dezordinea de pe birou şi din gândurile tale îţi micşorează productivitatea şi te stresează, aşa că fă-ţi ordine pe birou, în calculator şi, în fiecare dimineaţă, scrie o mică listă cu tot ce ai de făcut. Pe măsura ce ziua trece, începe să tai de pe listă.

Între timp, nu te izola de restul colegilor. Simplul fapt că te poţi baza pe cineva atunci când eşti foarte stresată te ajută să te relaxezi. Dar nu uita să întorci favoarea celor care te ajută. De asemenea, nu evita discuţiile cu cei din jur. Uneori te ajută să vorbeşti despre ceea ce simţi.

Nu uita că şi râsul este un bun medicament antistres, deci, când găseşti ocazia, nu te sfii să faci haz de necaz şi păstrează o atitudine pozitivă. Nu te concentra pe ceea ce nu ai reuşit să faci, ci pe sarcinile duse la bun sfârşit. Dacă aştepţi prea mult de la tine însăţi, vei fi dezamagită zilnic. Până la urmă, ziua are doar 24 de ore în care trebuie să încapă nu numai serviciul, ci şi familia, prietenii, odihna.

Tu cum scapi de stresul de la serviciu?

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton