Apa termală este apă extrasă din izvoare naturale și conține minerale care s-au dovedit eficiente în menținerea sănătății pielii.
Locul de unde este extrasă apa termală joacă un rol important în determinarea eficienței acestui ingredient natural, deoarece fiecare sursă are compoziție chimică și proprietăți fizice unice.
Băile termale Herculane sunt unele dintre cele mai vechi și mai prestigioase stațiuni balneare din Europa. Apreciată încă din antichitatea romană pentru proprietățile sale terapeutice, apa termală Herculane și-a câștigat faima de-a lungul a mii de ani.
Apa termală Herculane are un conținut optim de minerale si oligoelemente esentiale, care explică efectele terapeutice demonstrate asupra pielii. Având un grad mediu de mineralizare, de 2500 mg/L, este ideală pentru uzul cosmetic. Apa termală Herculane este un ingredient de bază în produsele Ivatherm, prima companie românească de dermatocosmetice cu apă termală Herculane.
Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva motive pentru care ar trebui să introduci apa termală în rutina zilnică de îngrijire a pielii:
Apa termală ajută la hidratarea pielii
Apa termală conține minerale esențiale, precum calciu, magneziu, mangan și zinc, care ajută la menținerea hidratării pielii. Aceste minerale pătrund în straturile superioare ale pielii și ajută la fixarea apei, prevenind astfel deshidratarea. Astfel, apa termală ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare. Când pielea este bine hidratată, are un aspect luminos, iar liniile fine și ridurile sunt estompate.
Totodată, apa termală ajută la refacerea barierei de hidratare. Pielea are o barieră de hidratare naturală, însă, din cauza unor factori externi, precum temperaturile extreme, radiațiile ultraviolete, poluanții, dar și ca urmare a folosirii unor produse cosmetice necorespunzătoare, această barieră poate fi deteriorată. Apa termală conține minerale și oligoelemente care ajută la repararea și întărirea barierei de hidratare. Astfel, pielea reține mai bine umiditate și, pe de altă parte, este prevenită pierderea transepidermică de apă.
Apa termală ajută la calmarea pielii
Mineralele și oligoelementele pe care le conține apa termală au proprietăți antiinflamatoare. Astfel că, atunci când pielea este iritată sau inflamată, aceste substanțe ajută la reducerea roșeții, a senzației de arsură și a disconfortului.
Când pielea este iritată sau uscată poate apărea pruritul (mâncărimea). Folosirea unor produse cu apă termală ajută la calmarea acestei senzații, reducând disconfortul asociat mâncărimii, datorită proprietăților antiinflamatoare ale acestui ingredient.
Persoanele diagnosticate cu afecțiuni ale pielii, precum dermatita atopică și rozaceea, sau care suferă de arsuri solare pot folosi produse cosmetice cu apă termală pentru a trata simptomele asociate acestor probleme ale pielii.
Apa termală are proprietăți antioxidante
Antioxidanții sunt substanțe care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, care sunt responsabili, printre altele, cu îmbătrânirea prematură a pielii. Radicalii liberi sunt molecule instabile produse de organism ca reacție la anumiți factori de mediu, precum radiațiile ultraviolete și poluanții, sau când este supus unui efort fizic și transformă alimentele în energie. Problema apare când nivelul radicalilor liberi este prea mare, întrucât apare stresul oxidativ, responsabil cu deteriorarea celulară.
Antioxidanții pot preveni sau întârzia deteriorarea celulară. Antioxidanții din apa termală contracarează efectele radicalilor liberi, protejând astfel celulele pielii și menținându-le sănătoase, astfel și pielea își păstrează aspectul tânăr cât mai mult timp.
Totodată, apa termală protejează microbiomul pielii, care are un rol important în combaterea infecțiilor.
Adaugă în rutina zilnică de îngrijire un spray cu apă termală, cu proprietăți dovedite pentru toate gradele de sensibilitate a pielii. Apa termală Herculane, folosită în produsele Ivatherm este bacteriologic pură și necontaminată de poluanți urbani sau industriali.
Apa termală contribuie la restaurarea echilibrului pH-ului și a barierei de protecție
Curățarea pielii cu produse dure poate perturba echilibrul pH-ului natural al pielii, ceea ce poate provoca disconfort și iritații. Apa termală poate fi utilizată după etapa de curățare, pentru a restabili rapid pH-ul pielii. Utilizarea regulată a produselor cu apă termală poate reduce la minimum apariția erupțiilor, a acneei, a uscăciunii sau a excesului de sebum.
Un nivel optim al pH-ului este esențial pentru menținerea funcției de barieră a pielii, care acționează în două sensuri: interior – exterior (prin reglarea pierderii de apă), exterior – interior (prin protejarea organismului de poluanți, raze ultraviolete, microbi etc). Așadar, o barieră cutanată sănătoasă ajută la reținerea hidratării, la protecția împotriva agenților patogeni și la prevenirea pierderii excesive de nutrienți. Prin menținerea pH-ului optim al pielii, apa termală contribuie la întărirea și protejarea funcției de barieră a pielii.
Apa termală revigorează pielea și contribuie la o mai bună absorbție a produselor de îngrijire
Un alt motiv pentru care e bine să introduci produse cu apă termală în rutina zilnică de îngrijire a pielii este efectul răcoritor și revigorant al acestui ingredient. Apa termală este, adesea, folosită pentru a reîmprospăta și revigora tenul, mai ales în zilele caniculare.
Totodată, apa termală ajută la o mai bună absorbție a produselor de îngrijire a pielii. Folosirea apei termale ca toner, înainte de aplicarea serumurilor, a cremelor hidratante sau a măștilor, ajută la pregătirea pielii pentru produsele ulterioare, maximizând, totodată, eficacitatea acestora.
Așadar, apa termală provine din izvoare naturale și conține o varietate de minerale, care pot hidrata pielea, pot inversa daunele provocate de razele ultraviolete și pot sprijini bariera cutanată. Indiferent de tipul de piele, apa termală are efecte benefice și sprijină sănătatea cutanată, astfel că produsele care conțin acest ingredient natural sunt recomandate pentru rutina zilnică.