În zilele fierbinți, câteva preparate delicioase și reci, din legume pline de vitamine sunt alegerea potrivită. Iată câteva rețete de mâncăruri răcoritoare, care se prepară rapid și care se servesc direct din frigider.
Gazpacho, faimoasa supă din regiunea spaniolă Andaluzia, este una dintre cele mai savuroase mâncăruri răcoritoare de vară. Nici nu necesită fierbere! Ai nevoie doar de roșii bine coapte.
În zilele caniculare, roșiile, castraveții, dovleceii, supele cremă, salatele și preparatele reci sunt cele mai bune alegeri.
Noi îți propunem câteva preparate simple, foarte gustoase, pe care le poți pregăti în câteva minute și pe care le poți mânca reci. Pentru multe dintre ele nici nu trebuie să aprinzi aragazul, sunt preparate delicioase fără foc.
Se pune felia de pâine la înmuiat în apă, se spală legumele și se taie felii. Se mixează apoi totul la blender sau mixer. Cel mai potrivit este un mixer vertical.
Peste legumele pasate se adaugă felia de pâine, sucul de lămâie, uleiul, sare și piper. Se mixează totul și se strecoară prin sită.
Supa obținută se ține la frigider pentru câteva ore înainte de a fi servită.
Se aduce supa la masă cu pătrunjel tocat mărunt, cu bucățele de ardei graș roșu sau bucățele de ouă fierte și crutoane. Se mai pot adăuga semințe de dovleac și frunze de mentă.
Supă de iaurt și castraveți
Ingrediente:
350 ml iaurt în stil grecesc
100 ml apa foarte rece
4 castraveți medii
2 catei de usturoi
2 linguri miez de nuca
1/4 legatura marar
2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare
Se pune iaurtul cu apa într-un bol, se adaugă nucile tocate mărunt și usturoiul pisat și se amestecă bine.
Castraveții fragezi și dulci se curăță de coajă și se taie cubulețe foarte mici. Se adaugă în supa de iaurt.
Se mai adaugă mărarul și sare după gust precum și uleiul de măsline. Se amestecă totul și se ține la frigider peste noapte. Se consumă rece a doua zi, cu biscuiți sărați sau cu măsline.
Supă de ardei copți
Ingrediente:
200 g ardei copți
4 cartofi roșii potriviți
3 linguri pastă de roșii
Un vârf de cuțit de ghimbir răzuit
100 ml smântână lichidă
250 ml supă concentrată de pui
150 ml apă
sare
piper
usturoi
1 ceapă
30 g unt nesărat
1 linguriță de zahăr brun
3 ml ulei de măsline (pentru usturoi)
Mod de preparare
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert. Ardeii copți se taie și ei cubulețe.
Într-o oală de supă se pun cartofii fierți, ardeii copți, ceapa tocată mărunt, pasta de roșii, smântâna și ghimbirul. Se adaugă apa și se dă în clocot câteva secunde, apoi se adaugă supa concentrată de pui și se fierbe câteva minute.
Când supa este gata, se oprește focul, se adaugă untul care se topește imediat, zahărul brun, sare, piper și usturoi pisat foarte fin sau tăiat feliuțe. Se acoperă cu un capac și se lasă să se răcorească.
Se servește cu puțin ulei de măsline, crutoane sau parmezan ras.
Roșii umplute cu ton
Ingrediente:
4 roșii mari și bine coapte
O conservă de ton
O lingură de țelină rasă
Un ou fiert tare
lingură maioneză/ iaurt grecesc
Piper alb măcinat
Zeamă de lămâie
Biscuiți sărați sau sărățele
Mod de preparare
Roșiile se crestează în cruce și se pun 3 – 5 secunde la cuptorul cu microunde, să se înmoaie. Se taie capacul și se scobește miezul.
Tonul din conservă se pasează și se amestecă bine cu maioneză, piper și lămâie după gust. Se adaugă țelina rasă și oul fiert tăiat cubulețe.
Se umplu roșiile cu pasta de ton și se păstrează la frigider. Se servesc reci cu biscuiți sărați sau cu sărățele. Se pot orna cu frunzulițe de pătrunjel.
Salată de dovlecei cu iaurt
Ingrediente:
3 dovleceii fragezi, fără semințe
Zeama de la o lămâie
Sare
Miere
250 ml de iaurt sau kefir
Usturoi
Pătrunjel
Mod de preparare:
Dovleceii se curăță de coajă și se taie rondele subțiri. Se presară cu sare și se lasă 30 de minute într-un bol, apoi se scurg de apă. Se pot folosi și dovlecei pregătiți pe grătar, dar este o salată excelentă cu dovlecei cruzi.
Separat se face dressingul din ulei de măsline, puțină miere, zeamă de lămâie și usturoi pisat.
Se pune dressingul peste dovlecei și se amestecă bine. Se adaugă iaurtul și pătrunjelul tocat fin.
Se acoperă salata cu o folie și se ține la frigider 2 ore înainte de servire.
Salată de legume cu paste
Ingrediente:
100 gr de paste (fusilli sau fundițe)
Roșii cherry
Castraveți dulci
Măsline
Brocoli
Ulei de măsline
Miere
Sare
Piper
Zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Pastele se pun la fiert conform instrucțiunilor și se lasă să se răcească.
Castraveții se curăță de coajă, roșiile se spală și broccoli se spală și se rupe bucățele mici. Se călesc toate câteva minute la tigaie, apoi se pun peste pastele fierte.
Se face un dressing din ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie, piper și puțină miere. Se amestecă bine cu salata și se servește rece.
Salată de pui și măsline
Ingrediente:
200 gr piept de pui la grătar
100 gr măsline
Salată verde
Frunze fragede de spanac
Ceapă verde
legătură de ridichi
o portocală
ulei de măsline
zeamă de lămâie
sare
Mod de preparare
Pieptul de pui pregătit la grătar în prealabil se taie cubulețe sau fâșii subțiri
Salata verde, ridichile, spanacul și ceapa verde se spală, se taie și se pun în bolul de salată, Se adaugă și carnea și se amestecă bine.
Se mai adaugă bucățele acrișoare de portocală, se stropește totul cu ulei de măsline și zeamă de lămâie. Se servește rece de la frigider.
Salata de anșoa și paste
Ingrediente:
O cană de paste
Măsline
Capere
Anșoa în ulei
Roșii cherry
Busuioc
Parmezan
Pentru dressing:
Usturoi
Oțet balsamic
Ulei de măsline
Sare, zahăr, piper
Mod de preparare
Pastele se fierb al diente și se lasă să se răcorească.
Se face dressingul din oțet balsamic cu ulei de măsline, usturoi și celelalte ingrediente după gust.
Roșiile se spală și se taie jumătăți, iar busuiocul se rupe în bucăți mici.
Se amestecă toate ingredientele cu dressingul și se ține salata la rece două ore înainte de a fi servită.
Ghiveci cu legume de vară
Ingrediente:
3 vinete
3 dovlecei
3 ardei grași roșii
2 ardei grași galbeni
Ceapă
Roșii
Morcovi
Păstăi de fasole
Pastă de roșii
Usturoi, sare, piper
Mod de preparare:
Toate legumele se curăță, se spală și se taie în cubulețe potrivite. Ceapa se călește cu ulei, apoi se adaugă toate celelalte legume și se călesc la foc potrivit până când iese sucul.
Apoi se pun într-un vas de sticlă sau de teracotă la cuptor, se adaugă ulei, pastă de roșii și condimente și se lasă să se coacă timp de 30 de minute în sucul propriu.
Când sunt bine gătite roșiile și păstăile de fasole, ghiveciul este gata. Se lasă să se răcească, se presară cu pătrunjel și se servește cald sau rece.
Compot de fructe roșii
Ingrediente:
O cană de cireșe
O cană de vișine
3 piersici bine coapte
Miere
Zeamă de lămâie
Zahăr
Mod de preparare
Vișinele și cireșele se spală și se curăță de sâmburi.
Piersicile se spală și se taie felii.
Se pun la fiert fructele într-un litru de apă și se adaugă o lingură de zeamă de lămâie.
Când dau în clocot, se adaugă puțină miere sau zahăr după gust și se stinge focul.
Compotul se lasă să se răcească bine, apoi se păstrează la frigider. Se servește rece cu prăjituri sau pișcoturi fragede.