„Tot ceea ce am realizat a fost din munca mea, cu mintea mea și cu sprijinul familiei”. Elisabeta Lipă, dezvăluiri neștiute despre soțul și fiul ei / Exclusiv

.

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, mărturisește că, fără muncă și perseverență, celebritatea este trecătoare. În vârstă de 58 de ani, celebra canotoare se destăinuie și face dezvăluiri neștiute despre carieră, sacrificii, viața de familie și relația cu soțul ei, Cornel Lipă, cu care s-a căsătorit la 21 de ani.

De 25 de ori campioană a României, Elisabeta Lipă spune că trebuie să-ți urmezi visul oricâte sacrificii ar cere. Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, celebra canotoare mărturisește că, atunci când se privește în oglindă, vede o femeie mulțumită și liniștită. De mică a fost obișnuită cu munca, la țară, unde știa să facă de toate. Vara aduna plante medicinale ca să le vândă și să aibă bani pentru taberele școlii. La 16 ani, Elisabeta Lipă a început practicarea canotajului, a câștigat cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz la șase olimpiade și, deși s-a retras de două ori, „microbul” competiției și al victoriei nu a ținut-o departe de sportul pe care îl iubește atât de mult. În prezent, este președinte, cu rang de secretar de stat, al noii Agenții Naționale pentru Sport și pregătește o competiție balcanică de canotaj în București.

Elisabeta Lipă: „Tot ceea ce am realizat a fost din munca mea, cu mintea mea și cu sprijinul familiei”

Când vă uitați în oglindă ce vedeți? O uriașă campioană, o învingătoare sau o femeie minunată, cu bune și rele?

Când mă uit în oglindă sunt mulțumită și liniștită. Mă pot gândi senină la ziua de mâine și la noi proiecte. Tot ceea ce am realizat a fost din munca mea, cu mintea mea și cu sprijinul familiei. Evident, au fost și situații când viața însăși m-a surprins, dar cred, și o spun cu modestie, că am și știut să fructific fiecare șansă.

La 19 ani ați debutat la Jocurile de vară de la Los Angeles, California. Vă mai aduceți aminte emoțiile de atunci, o întâmplare?

Los Angeles este într-adevăr prima ediție a Jocurilor Olimpice la care am participat. Nu a fost doar un debut olimpic, m-am întors cu prima mea medalie olimpică de aur. A fost cea mai frumoasă ediție a Jocurilor la care am participat.

“Adunam plante medicinale ca să am bani pentru taberele școlare”

Cum a fost copilăria dumneavoastră?

În copilărie nu mă antrenam. Am început practicarea canotajului la 16 ani. Am avut o copilărie frumoasă. Am fost obișnuită să muncesc, să prășesc, să adun cartofi, să car apă și să adap animalele. Eu eram obișnuită cu munca, cu de toate, ca la țară. Mergeam la școală iar din mai începeam să adun plante medicinale, care se plăteau, ca să am bani pentru taberele școlare care se organizau în vacanțe. Munca, alături de părinții mei, faptul că am învățat de mică să îmi câștig o „mică independență materială” m-au ajutat și în carieră sportivă și în viață.

Citește și: Aylin Cadîr, confesiuni despre carieră, soț și viața cu doi copii: „De când îi cresc pe ei, cred că înțeleg mai bine bărbații” / Exclusiv

Citește și: Horoscop Camelia Pătrășcanu. Marte este în Fecioară până la sfârșitul verii și aduce spor, bani și progres

Citește și:  Laura Cosoi își sărbătorește soțul pe Coasta de Azur: „Mă bucur când ni se oferă șansa să descoperim locuri altfel”

Citește și: Soția lui Bubu Cernea, dezvăluiri despre relația cu soacra Crina Mardare. Elena Mogîldea: “O vedeam foarte serioasă și greu să-i intre în grații cineva”/ Exclusiv

Elisabeta Lipă: “Celebritatea este trecătoare, uitarea se așează imediat”

De 25 de ori campioană a României, pe lângă cele cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz. A existat vreun moment, în viața dumneavoastră, în care să vă simțiți ‘celebră’?

Celebritatea este trecătoare. Toată viața am încercat să mă autodepășesc, să trec peste perioadele grele și să nu mă las învinsă. Oricâte lucruri importante ai fi făcut pe domeniul tău, dacă nu ai continuitate, dacă  nu construieșți în fiecare zi, uitarea se așează imediat. Așa că notorietatea mi-a adus multe avantaje, și mie și canotajului românesc, dar eu mi-am urmat calea. Mi-am urmat instinctul de învingător atât ca sportiv cât și ca manager.

Elisabeta Lipă, o mare campioană. Sursă foto: Facebook
Elisabeta Lipă, o mare campioană. Sursă foto: Facebook

Elisabeta Lipă:Iubirea de țară face parte din ființa mea”

În anul 2000 ați fost declarată cea mai bună canotoare a secolului XX. Sunteți un exemplu absolut. Ce sfat aveți pentru cei care se apucă de canotaj și doresc să facă performanță?

Performanța în sport cere sacrificii mici sau mari, în funcție de dorințele fiecăruia. Trebuie să fii pregătit să muncești zilnic circa 8-10 ore, să te autodisciplinezi, să înveți ce înseamnă echipa și, mai ales, să îți urmezi visul. Asta în pofida eșecurilor inevitabile, a durerilor fizice, a palmelor crăpate până la sânge.

Iubiți România? Care este principalul motiv?

Nu vreau să dau o lecție de patriotism nimănui. Dar, Doamne, ce poate fi mai înălțător, decât să ți se cânte imnul țării tale când ești pe podium? Iubirea de țară face parte din ființa mea.  Victoriile, competițiile, faptul că, de-a lungul timpului, am învins echipaje ale celor mai puternice țări din lume m-au făcut să fiu mereu mândră că sunt româncă, mândră de România.

De câte ori v-ați accidentat, în carieră?

De nenumărate ori. Dar acestea sunt riscurile performanței. Vrei să învingi, tragi de tine ignorând durerea și sângele din palme.

Elisabeta Lipă: “Gustul victoriei se păstrează în memoria organismului”

A existat vreun moment în care ați vrut să renunțați? Din cauza oboselii, stresului, muncii imense depuse?

M-am retras de două ori, dar am revenit în barcă cu gândul să câștig. Gustul competiției, gustul victoriei, adrenalina acelor momente se păstrează în memoria organismului. E așă …ca o chemare. Trebuie să mai încerc o dată, mai vreau o competiție, mai vreau acea medalie care îmi lipsește din palmares.

Elisabeta Lipă în 1983. Sursă foto: Facebook
Elisabeta Lipă, în 1983. Sursă foto: Facebook

Elisabeta Lipă: “Nu îmi place singurătatea, mă înspăimântă durerea altora și momentele în care nu pot ajuta cu nimic”

Cum este femeia Elisabeta Lipă? Ce vă place, ce nu? Ce vă face să râdeți și ce să plângeți, cu adevărat?

Sunt un om vesel, cu vocația familiei, a neamului și a prieteniei. Îmi place să mă văd cu ai mei, cu colegii din canotaj pe care îi socotesc familia mea. Am cununat, am botezat, suntem “Nașii SRL”. Nu îmi place singurătatea, mă înspăimântă durerea altora și momentele în care nu pot ajuta cu nimic.  Sunt emotivă, plâng și la bucurii și în momente de tristețe. Râd și mă bucur de fiecare clipă frumoasă pe care o trăiesc.

Ați intrat pe piața imobiliară. Cum ați trecut de la sport la construcții?

Nu am trecut de la sport la imobiliare. E un business de familie, iar business-ul poate fi de performanță dacă îl faci cu pasiune și inteligență.

Elisabeta Lipă, despre secretul unei căsnicii longevive

Aveți o căsnicie de 32 de ani. Există vreun secret pentru ca o relație să fie ‘pe viață’?

Respectul este principiul de bază al unei relații. Evident e nevoie și de iubire, și înțelegere, dar mai ales de răbdare și acomodare permanentă.

Care a fost cel mai frumos dar și cel mai greu moment din căsnicie?

Cel mai frumos moment al căsniciei noastre a fost venirea pe lume a lui Dragoș, fiul nostru. Asta ne-a împlinit. Momentele cele mai grele au fost cele legate de sănătate. Din fericire, le-am depășit!

Elisabeta Lipă, despre fiul ei: “Sunt o mamă blândă fiindcă destulă vreme am fost în cantonamente”

Cum este mama Elisabeta Lipă? Severă, permisivă? Dragoș v-a ascultat sfaturile sau a mai încercat si singur să ia decizii?

Dragoș este un spirit independent. Sunt o mamă blândă fiindcă destulă vreme am fost în cantonamente și el rămânea acasă cu Cornel. Am încercat, probabil, să fac tot ceea ce a fost posibil să umplu acel gol lăsat de lipsa mea. Fiul meu ne-a adus numai bucurii.

Care a fost cel mai greu moment din viața dumneavoastră?

Pierderea tatălui meu, modelul meu de viață, unul dintre reperele esențiale ale devenirii mele.

Elisabeta Lipă: „Sunt destul de impulsivă”

Care este cea mai importantă calitate a dumneavoastră? Dar și cel mai mare defect?

Cred că există un cumul de calități, unele native care m-au ajutat în viață. Defect? Sunt destul de impulsivă, deși m-am mai temperat, cu vârsta.

Ce nu știe lumea despre dumneavoastră?

Îmi plac câinii și slăbiciunea mea cea mare este Pablo, un spitz pitic căruia nu îi pot refuza nimic.

Ce nu ați face niciodată în viața dumneavoastră?

Nu aș face rău nimănui.

Elisabeta Lipă: “Scopul, medalia de aur, cere sacrificii”

Ce compromisuri trebuie să facă un campion mondial, în viață, pentru carieră?

Nu știu dacă e vorba de compromisuri într-o carieră sportivă. Cred, mai degrabă că e vorba de asumare fiindcă scopul, medalia de aur, cere sacrificii.

lisabeta Lipă, campioana României și a lumii. Sursă foto: Facebook
Elisabeta Lipă, campioana României și a lumii. Sursă foto: Facebook

Cum vă găsiți echilibrul după o zi grea?

Acasă, în grădina mea, cu ai mei, cu cățeii mei sau o vacanță în doi.

“Nu privesc înapoi cu mânie”

Dacă aţi fi la începutul carierei există vreo greșeală pe care nu ați mai repeta-o?

Nu regret nimic, nu privesc înapoi cu mânie. Greșelile sunt inerente dar pot fi reparate.

A venit vara, unde v-ați plănuit vacanța? Cum vi se par prețurile anul acesta?

Vara au loc competițiile internaționale de canotaj. Vara această pregătesc, la București, o competiție balcanică. Așadar, ce să mai vorbim de vacanțe? Da, prețurile nu sunt mici și asta afectează costurile pentru Lotul Național de Canotaj căruia nu trebuie să îi lipsească nimic, dacă toată lumea așteaptă noi rezultate de excepție. Mai mult, este an preolimpic și antrenamentele se fac la alt nivel.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton