Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

.

Iulie este luna fructelor și legumelor roșii, pline de sănătate! Profită de fructele și legumele lunii iulie să consumi cât mai multe salate proaspete și preparate delicioase!

Roșiile sunt legumele lunii iulie cele mai așteptate și cele mai consumate. Dar tot în luna iulie apare și varza nouă, dulce și gustoasă, sau ardeii grași, savuroși în salatele proaspete.

Fructele și legumele lunii iulie au culori aprinse, roșii, portocalii, mov sau negre, care ne indică faptul că sunt pline de vitamine și antioxidanți. Roșiile și ardeii grași, fructele de pădure, cireșele, vișinele sau piersicile conțin procente mari de licopen, betacaroten și zeaxantină, dar și vitamina C, vitamina A, săruri de magneziu, potasiu și zinc.

Toate legumele proaspete și fructele care se coc în iulie susțin imunitatea și rezistența organismului, ne protejează de procesele oxidative și de riscul apariției unor forme de cancer. Totodată ele sunt benefice pentru inimă, pentru rinichi, pentru circulația sângelui și pentru rezistența oaselor și a mușchilor.

Consumă zilnic fructele și legumele lunii iulie proaspete în salate sau pregătite la grătar cu brânzeturi ușoare sau cu sosuri aromate.

Legumele lunii iulie. Cele mai îndrăgite legume

Roșiile

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Roșiile bine coapte și suculente sunt vedetele lunii iulie. Nu există vară fără salată de roșii cu ardei și ceapă, cu pătrunjel și brânză! Și nu există limită la consumul de roșii! Din contră, cu cât mănânci mai multe roșii proaspete în sezonul cald, cu atât vei fi mai rezistentă și mai pregătită pentru bolile sezonului rece, iar imunitatea ta devine mai puternică.

Cu cât sunt rosiile mai roșii și bine coapte, cu atât sunt mai bogate în licopen, un antioxidant care ajută inima, menține acuitatea vederii, protejează pielea de razele ultraviolete și protejează organismul de factorii care pot favoriza apariția unor forme de cancer. Roșiile sunt o bună sursă de vitamina C, folați, vitamina K, potasiu, fier și magneziu. Consumate proaspete, gătite pe grătar sau la cuptor, roșiile rămân la fel de savuroase și nu își pierd calitățile nutritive!

Ardeii grași

ardei gras rosu

Luna iulie este luna în care apar pe piață și soiurile timpurii de ardei grași, galbeni sau roșii. Ardeii sunt bogați în vitamina C și se recomandă consumul lor în stare proaspătă zilnic, pentru a beneficia de toate elementele nutritive. De asemenea, ardeii grași care se numără printre legumele lunii iulie cele mai populare, sunt recunoscuți drept surse importante de vitamina A și vitamine din grupul B, fier, zinc, potasiu și mangan, betacaroten, luteină și zeaxantină.

Ardeii grași au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, susțin imunitatea organismului și fortifică inima, sunt recomandați persoanelor care suferă de diabet sau celor care au glicemia ridicată, precum și celor care suferă de rinichi.

Varza nouă

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Varza dulce sau varza nouă care apare în luna iulie este un adevărat deliciu pentru salate, asezonată cu lămâie sau oțet de mere, cu sare, piper și mărar. Varza este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale. Printre substanțele active se numără: vitamina C, vitamina K, glutamina, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 și B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fosfor și iod. Varza conține, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină.

Bogată în fibre, varza ajută digestia, protejează stomacul și combate procesele inflamatorii. Dacă ai obiceiul să consumi varză roșie proaspătă cu atât mai mult te vei bucura de beneficiile ei. Aceasta este de mare ajutor în combaterea cancerului și stimulează activitățile cerebrale.

Dovleceii

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Gătiți pe grătar, pane sau în supe de vară care se consumă reci, dovleceii sunt legume populare și sunt plini de beneficii. Cele mai importante substanțe din compoziția dovleceilor sunt potasiul, fosforul și manganul. Ei mai conțin procente importante de vitamina B1, B6, vitamina C, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier și vitaminele A și K.

Dovleceii fragezi de iulie conțin multă pectină care reglează digestia și sunt recomandați în cazul în care suferi de diaree și dureri abdominale. Dovleceii pot fi consumați și de către persoanele care au probleme hepatice sau care au ulcer gastric. Ei au efect antiinflamator, luptă împotriva radicalilor liberi și conțin luteină care previne instalarea problemelor premature de vedere.

Guliile

gulia-beneficii-si-proprietati-felii-de-gulie-pe-un-tocator
gulia-beneficii-si-proprietati-felii-de-gulie-pe-un-tocator

Înrudită cu varza, gulia are un gust mai dulce și o textură crocantă care o face foarte apreciată în salatele de vară. Gulia se consumă sub diverse forme, poate fi adăugată în ghiveciuri de legume, în supe sau poate fi umplută cu carne tocată și coaptă la cuptor.

Guliile tinere sunt cele mai dulci în luna iulie, sunt bogate în betacaroten, magneziu, mangan și fier. Ele normalizează concentrația de colesterol din sânge, ajută digestia, previn procesele inflamatoare și reduc nivelul de zahăr din sânge, astfel că pot fi consumate și de persoanele care suferă de diabet.  

Castraveții

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Combinați cu roșii și ardei, castraveții se numără printre legumele preferate de vară. Castraveții fragezi sunt aromați, dulci și plini de apă, ajutându-ne să ne hidratăm eficient în zilele caniculare. Castraveții sunt bogați în vitamina K, vitamina C, potasiu, mangan și magneziu. Ei ajută digestia, controlează procesele inflamatoare din organism, ajută inima, îngrijesc pielea și combat respirația urât mirositoare.

Se știe destul de bine că un consum regulat de castraveți proaspeți este recomandat în dietele de slăbit, dar și pentru persoanele care au glicemia crescută, deoarece castraveții reglează nivelul de zahăr din sânge.

Fasolea verde

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Luna iulie este perioada cea mai bună din an să consumăm fasole verde tânără și fragedă. Tecile de fasole verzi, cum mai sunt numite popular, sunt delicioase și se gătesc în ciorbe, supe sau în tocănițe cu sosuri de roșii.

Fasolea verde este bogată în fibre și acționează ca un laxativ natural. Ea este o sursă importantă de acid folic, vitamina A și antioxidanți precum luteina și zeaxantina, care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi. Totodată, fasolea verde conține vitamina B6 (piridoxină), tiamină (vitamina B1) și vitamina C. 

Mazărea nouă

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Boabele de mazăre verde sunt dulci și gustoase și se gătesc în diverse preparate cu sosuri de roșii, în supe și chiar în salate, dacă sunt fierte la abur. Unele persoane pot suferi de flatulență din cauza boabelor de mazăre, dar dacă este bine gătită această legumă este o sursă importantă de fibre și proteine care susține o digestie sănătoasă.

Mazărea este bogată în magneziu, potasiu și calciu, minerale bune pentru inimă, pentru sistemul muscular și cel osos. Totodată, ea ajută la reglarea glicemiei și este recomandată să fie consumată moderat, mai ales că are în conținutul ei și saponine care previn apariția unor forme de cancer.

Fructele lunii iulie

Așa cum ne este recomandat să consumăm legumele lunii iulie în cantități mai mari și mai ales proaspete și fragede, la fel trebuie să ne bucurăm din plin de bogăția de fructe roșii care apar acum în piață. Iulie este luna în care fructele dulci de vară abundă în piețe și cu cât le consumăm mai des, cu atât organismul nostru va avea mai mult de câștigat. Nu trebuie să treacă nicio zi fără să avem măcar o porție de fructe la gustare.    

Cireșele

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Fructele lunii iulie cele mai iubite și cele mai așteptate, cireșele sunt fructele inimii! Nu degeaba au ele formă de inimă roșie! Cireșele sunt bogate în magneziu, mineralul care fortifică inima. Ele mai conțin procente importante de antioxidanți, vitamina C, vitaminele B, vitamina K, potasiu și fier.

Consumul regulat de cireșe proaspete la început de vară ajută inima, ne ajută să ne recuperăm după efort, ne hidratează, ne protejează pielea și menține țesuturile mai tinere și sănătoase.

Vișinele

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

La fel ca cireșele, aceste fructe de un roșu sângeriu sunt foarte bogate în antioxidanți și mai ales în vitamina C. Vișinele pot reduce glicemia, pot reduce procesele inflamatoare din organism și mai ales durerile de artrită. Ele scad riscul bolilor de inimă și riscul de cancer de colon.

În plus, vișinele te ajută să slăbești, dacă ții o dietă de slăbit echilibrată, pe bază de fructe și legume de vară. Ele îmbunătățesc funcțiile creierului, îmbunătățesc memoria și se pare că ajută la un somn mai odihnitor.  

Caisele

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Caisele sunt o sursă bogată de antioxidanți, care pot preveni și încetini procesele de îmbătrânire celulară, reducând riscul de boli cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Fibrele din caise ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la prevenirea constipației.

Caisele sunt o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale, precum vitamina A, vitamina C, vitamina E, potasiu, fier și fibre. Caisele conțin o varietate de minerale, precum calciu, potasiu si magneziu, care contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. Consumul regulat de caise poate preveni și reduce riscul de osteoporoză și alte afecțiuni ale oaselor.

Piersicile

piersici asezate pe o masa

Delicioase și suculente, piersicile sunt fructele lunii iulie cele mai parfumate. O dietă cu piersici te ajută să slăbești, reglează nivelul zahărului din sânge și ajută la combaterea colesterolului rău. Piersicile conțin un procent important de betacaroten, benefic pentru ochi, pentru vedere și pentru piele. Datorită conținutului crescut de antioxidanți, piersicile previn multiplicarea celulelor canceroase. Aceste fructe protejează împotriva apariției cancerului de plămâni, de colon, precum și a cancerelor bucale.

Piersicile elimină toxinele de la nivelul colonului, rinichilor, stomacului și al ficatului, datorită conținutului bogat de fibre și de potasiu. Fibrele elimină toxinele din organism, iar potasiul reduce frecvența afecțiunilor rinichilor, precum și a ulcerelor gastrice.

Pepenii roșii și galbeni

Pepeni

Indiferent ce soiuri de pepeni îți plac, profită de ei vara și consumă pepene de două, trei ori pe săptămână. Pepenii sunt foarte dulci, dar sunt bogați în fibre care ajută la normalizarea digestiei și la eliminarea zahărului în exces. Ei te ajută totodată să te hidratezi, deoarece se numără printre cele mai suculente fructe.

Pepenii conțin antioxidanți benefici pentru inimă și pentru creier și ajută organismul să lupte împotriva proceselor de îmbătrânire prematură. Totodată ei curăță rinichii și previn apariția pietrelor la rinichi.

Zmeura

coșuleț cu zmeură proaspătă

Fructele de zmeură sunt foarte bogate în antioxidanți, vitamina C, acid elagic, quercitină și acid galic. Acești compuși ajută organismul să se apere împotriva cancerului și este recomandat să consumăm zilnic zmeură proaspătă în sezonul ei de coacere. Nici zmeura congelată nu se lasă mai prejos. Chiar dacă este ținută la congelator își păstrează toate calitățile nutritive și sănătoase.

Zmeura poate fi consumată proaspătă, ca atare sau în combinație cu fructele de pădure, dar și în sucuri, smoothie sau spume cu frișcă.

Fructele de pădure

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Fructele de pădure precum fragii, zmeura, agrișele, merișoarele, afinele sau coacăzele sunt fructe de mici dimensiuni, viu colorate în roșu, rubiniu sau violaceu și cresc la marginea pădurilor și livezilor. Sunt fructe deosebit de valoroase prin proprietățile lor nutritive. Marea lor calitate este bogăția de antioxidanți care au capacitatea de a lupta împotriva cancerului și a bolilor degenerative.

Fructele de pădure sunt bogate în licopen, betacaroten, vitamina C, vitamine din grupul B, vitamina A și conțin toată seria de minerale esențiale organismului. Ele sunt benefice pentru inimă, pentru vedere, pentru sănătatea mentală, pentru digestie și pentru o imunitate mult mai rezistentă.  

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton